nainen sauvakavelee ulkona

Fysioterapiasta apua toimintakyvyn ylläpitämiseen – MS-tautia sairastavan asiakastarina

Fysioterapia

MS eli multippeliskleroosi on autoimmuunisairauksiin kuuluva keskushermostosairaus. Suomessa tautia sairastaa noin 10 000 henkilöä. MS-tautia sairastavan toimintakyvyn ylläpitämisen apuna on fysioterapia.

Fysioterapeutin urani aikana en ole tavannut kahta samanlaista kuntoutujaa. Taudin etenevyys ja oireet ovat hyvin yksilöllisiä. Fysioterapiaa lähdetään toteuttamaan asiakkaan toiveista, tarpeista ja toimintakyvystä lähtien. Fysioterapian terapeuttiseen harjoitteluun sisältyy usein:

  • toimintakykyä tukevia harjoitteita
  • koko kehon käyttöön liittyviä harjoitteita
  • lihaskuntoharjoitteita
  • tasapaino- ja koordinaatioharjoitteita
  • hengitysharjoitteita
  • nivelliikkuvuuksiin ja lihasjäykkyyteen liittyviä rentouttavia harjoitteita
  • kipuja lieventäviä harjoitteita.

Alla erään asiakkaani kertoma kokemus MS-taudista ja siitä, miten hänen toimintakyky on parantunut fysioterapian aloittamisen jälkeen.

ms-tauti ja fysioterapia - Asiakastarina

"Tilanne oli alkuun epävarmuutta täynnä. Uskallus liikkumiseen oli vähäistä. Tasapaino ja lihasvoimat tuntuivat kadonneen. Kädet eivät toimineet kunnolla ja perusarjessa oli paljon haasteita. Fysioterapian aloitettuani harjoitteetkin tuntuivat ensi alkuun jännittäviltä ja koin tarvitsevani paljon tukea.

Nyt fysioterapia on tullut tutuksi ja koen sen olevan kuin ”oma kupla”. Kuplassa luottamus on palannut. Uskallan nyt liikkua ja tehdä alkuun mahdottomilta tuntuvia asioita itsenäisesti. Olen saanut fysioterapiasta hurjasti rohkeutta ja vinkkejä, miten asioista voi suoriutua. Samalla vaivihkaa harjoitteet ovat parantaneet tasapainoa, lihasvoimaa ja käsien käyttöä, mikä tietysti lisää uskallusta ja rohkeutta tehdä asioita.

Ilman fysioterapiaa omakin yrittäminen unohtuisi. Fysioterapia tuo säännöllisesti toteutettuna rytmiä elämään ja pystyn yhä tekemään osa-aika töitä, minkä koen olleen hyvä ratkaisu jaksamiseen. Loppuviikot pyhitän levolle ja omalle kuntoutukselle. Kotioloissa liikun kävelylenkeillä kävelysauvojen turvin, kuntopyöräillen sekä jumppaliikkein ja venyttelyin.

Tärkeimmäksi asiaksi terapiassa olen kokenut allasterapia, johon haluan kannustaa kaikkia. Vesi on elementtinä tuonut minulle mahdollisuuden harjoitella kivuitta. Vedessä onnistuvat mm. tasapainoharjoitteet, hyppelyt sekä askellukset ja liikkuminen on sujuvaa. Kuivalla maalla tehdessä mainitut asiat eivät kokemukseni mukaan onnistuisi kivuitta tai välttämättä olleenkaan. Kuntoutus ei ole pelkkää treeniä ja suorittamista, vaan hyvä olo saa tulla mukavasta liikkumisesta."

-Kuntoutuja, Nainen, 57-vuotta, MS diagnoosi 2005

Blogitekstiä on muokattu alkuperäisestä 06/2022