nainen valokuvaa luontoa

Henni löysi vertaistukea ykköstyypin diabeteksen kanssa elämiseen sopeutumisvalmennuksesta

AsiakastarinaDiabetes-kurssitSopeutumisvalmennuskurssit

Myös pitkään diabeteksen kanssa elänyt voi saada voimaa ja apua arkeen sopeutumisvalmennuskurssilta. Henni, 24, sairastui ykköstyypin diabetekseen 2,5-vuotiaana. Elämää sairauden kanssa on sävyttänyt Hennin hypopelko eli matalien verensokerien pelko. Vertaistukea ja apua hoitotasapainon parantamiseen löytyi Coronarian tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssilta.

Pankissa asiakaspalvelijana työskentelevä Henni harrastaa liikuntaa ja valokuvaamista. Lähipiirissä Hennillä ei ole muita diabetesta sairastavia kuin täsmälleen saman ikäisenä ykköstyypin diabetekseen sairastunut pikkuveli. Vertaistukea sairauteen löytyi diabeteslääkärin suosittelemasta sopeutumisvalmennuksesta, joka järjestettiin Kuusamon Tropiikissa ja etäkuntoutuksena.

”En ole yleensä kovin innostunut lähtemään erilaisille kursseille tai leireille. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että sopeutumisvalmennuskurssi sopisi minulle ja pääsisin näkemään myös muita saman sairauden kanssa eläviä. Oli myös plussaa, että pääsin kurssille Kuusamon Tropiikkiin helposti bussilla kotoa Oulusta, eikä matka ollut niin pitkä.” Henni kertoo.

Avaimia hypopelon voittamiseen ja arjessa jaksamiseen

Henni asetti yhdeksi kurssin tavoitteeksi saada apua hypopelon kanssa elämiseen. ”Pääsin juttelemaan ja avautumaan pelosta. Se oli askel eteenpäin ja sain myös neuvoja, mitä voin tehdä pelon voittamiseksi. Hypopelkoa ei kerralla pysty poistamaan, mutta koen saaneeni avaimia päästäkseni vähitellen eteenpäin sen kanssa.”

Toinen tavoite pitkällä tähtäimellä oli työssäjaksamisen ja liikunnan lisääminen. ”Arjessa liikunta on lisääntynyt kurssin aikana ja jälkeen. Se myös näkyy jaksamisessa ja hoitotasapainon parantumisessa.” Henni kertoo.

Monelle diabeteksen kanssa pitkään eläneelle sairauden teoria ruokavalioineen on tuttua. Myös Henni koki valmennuksen teoriaosuuksissa niin. ”Se oli kuitenkin hyvää kertausta. Ravintoasioiden lisäksi valmennuksessa etäjakson aikana käytiin läpi myös esimerkiksi liikuntaa ja jalkojen hoitoa.”

Parasta on vertaistuki ja yhteinen tekeminen

Hennin mielestä ehdottomasti parasta sopeutumisvalmennuksessa oli vertaistuki: ”Vaikka kurssilla oli eri-ikäisiä ihmisiä, tulimme kaikki tosi hyvin toimeen. Siitä huolimatta, että kaikkien elämäntilanteet vaihtelivat, olimme kaikki samassa veneessä ja jaoimme saman sairauden. Koin, että kaikki saivat avoimesti jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan.”

Kuusamossa kurssilaiset osallistuivat monenlaisiin aktiviteetteihin ja kävivät esimerkiksi Angry Birds -puistossa, sauvakävelemässä ja uimassa. Hennin mielestä monipuoliset aktiviteetit olivat mukavia: ”Iltaisin pelasimme korttia kurssilaisten kanssa ja yhteiset hetket olivat muutenkin mukavia.”

Kuusamon Tropiikin lähijakson lisäksi valmennukseen kuului neljä etäkuntoutuskertaa Zoomin välityksellä. ”Oli kiva kuulla ja nähdä mitä muille kuuluu.” Henni kertoo.

Valmennuksen loputtua Henni on tyytyväinen, että uskalsi lähteä ja suosittelee kaikille sopeutumisvalmennuskurssia harkitseville lämpimästi osallistumista: ”Vaikka jännittää ja voi olla kynnys osallistua, niin kannattaa silti lähteä. Olen itsekin iloinen, että päätin osallistua valmennukseen.”

luonto maisema kuusamo

Tyypin 1 diabetesta sairastavan aikuisen sopeutumisvalmennuskurssi

  • Sopeutumisvalmennuskurssit ovat tarkoitettu yli 20-vuotiaille aikuisille, joilla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes.
  • Kurssit järjestetään upeissa maisemissa luonnon äärellä kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa.
  • Osallistumisen kustantaa Kela, joten kurssi on osallistujille maksuton.
  • Kursseilla saat ajankohtaista tietoa sairaudesta, ammattilaisten apua elämänhallintaan sairauden kanssa, vertaistukea ja hienon irtioton arjesta.
  • Kursseille kannattaa hakea ajoissa Kelan käsittelyaikojen vuoksi.

Lue lisätietoa kursseista