Jokainen osaa – työelämävalmentajan ajatuksia osaamisesta
Tämän blogin otsikko ”Jokainen osaa” juontaa juurensa ajatukseeni osaamisen kasvuprosessista ja siitä, että vaikka kaikki osaavat jotain, niin toisinaan taidokkainkin henkilö epäilee omaa osaamistaan.
Kuuluisan taidemaalarin Vincent Van Gogh’in kirjoitetaan todenneen ”Jos kuulet sisäisen äänen, joka sanoo: ”sinä et osaa maalata”, jatka kaikin mokomin maalaamista -pian se ääni vaikenee”. Omalle osaamiselle voi tulla sokeaksi ja sitä voi pitää itsestäänselvyytenä, jolloin omaa osaamista saattaa myös epäillä. Osaamisesta tulee myös erottamaton osa identiteettiä, se on tarina siitä mitä on tehty.
Päivitin oman osaamisen CV:ni viikko sitten. Kirjoittaessani opiskelu- ja työtodistuksista tekstiä Excelin taulukolle, rivit loppuvat kesken. Huomasin pohtivani, että missä välissä olen ehtinyt tehdä tämän kaiken, miten tämän saa sanoitettua ja miten annan osaamiselle sille kuuluvan arvon. Osaamista tulisi arvostaa ja aika ajoin jokaisen olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa osaamista ja osaamisen ulottuvuuksia. Koska sinä olet viimeksi syventynyt miettimään oman osaamisesi ulottuvuuksia? Tämä blogiteksti on matka muutamiin pohdintoihin, jotka liittyvät osaamisen ulottuvuuksiin.
Miltä osaaminen kuulostaa ja tuntuu?
Niin kuin aikaisemmin totesin, osaamisen sanoittaminen on haastavaa myös itselle. Toisinaan on helpompi kuvata tunnetta -miltä osaaminen tuntuu, kuin löytää tarkka termi. Jos omaa pitkän työuran, niin se pitää sisällään laaja-alaista osaamista. Osaaminen on suurempaa kuin tutkintojen ja todistusten summa. Osaaminen pitää sisällään tietoa, taitoja, kokemuksia, asennetta ja osaamista, jota on saatu myös vapaa-ajan kautta.
Osaamista kertyykin laaja-alaisesti läpi elämän, hitaasti kerrostuen. Usein osaaminen kerrostuu niin hitaasti ja hiljaa, että emme ajattele ja kiinnitä siihen suurta huomiota. Muistan jonkun todenneen, että pitkään tehty taito sekä osaaminen ei tunnu miltään ja työelämässä tai työtehtävässä kerätty hiljainen tieto ei kuullosta miltään. Toteamus saa minut uteliaan mietteliääksi -voiko tässä olla yksi syy, miksi osaamisen sanoittaminen saattaa olla haastavaa?
Monttukohdistakin ylös rikkaampana
Maailma muuttuu nopeasti ja kenties yksilön on ollut aikaisemmassa ajassa, sekä yhteiskunnassa helpompi vastata kysymyksiin ”kuka minä olen?”, ”mikä on tehtäväni?”, mitä osaan?” ja ”minne olen matkalla?” Nykymaailmassa yksilön ajatellaan määrittävän itse vastaukset näihin isoihin kysymyksiin. Yksilön vastuu myös osaamisen rakentamisessa ja määrittelyssä on kasvanut. Jos osaamisen sanoittaminen ei ole helppoa muutenkaan, niin kuinka vaikeaa se onkaan elämän monttukohdissa. Tiellä tulee aina yllätyksiä, joihin emme ole osanneet varautua, vaikka miten olisi käyttänyt mielikuvitusta.
Mitä tehdä, kun päämäärä katoaa ja käsitys itsestä, sekä osaamisesta muuttuu. Pysähtyminen pakotetusti tai odottamattomasti voi synnyttää kivuliaitakin kokemuksia ja kysymyksiä, ”miten selviän?”, ”miten minun käy?”. Esimerkiksi sairausdiagnoosit saattavat ravistella niin omaa identiteettiä kuin itsetuntoa, jolloin osaamisen näkeminen ja sanoittaminen voi olla vaikeaa. On monttukohdissa myönteistäkin, kaiken vaikeuden keskellä on hyvä muistaa, että osaamisen tunnistamisen työstö osaltaan lisää itsetuntemusta ja itsetuntoa, eli työstö kannattaa ja on kuin laittaisi rahaa pankkiin
Taito-kuntoutuksesta lisää loistavia taitoja
Kun matka monttukohdasta jatkuu ja jos oman osaamisidentiteetin näkyväksi tekemiseen haluat apua, niin lohduttavasti voin todeta ”älä huoli”, apua on tarjolla. Onneksi osaamisen sanoittamista voi opetella ja siihen saa tukea. Itse työskentelen osana Taito-kuntoutuksen moniammatillista työryhmää ja ajattelen, että kuntoutus tarjoaa hyvän hetken juuri osaamisen sanoittamiselle. Toki kuntoutus pitää sisällään useita muitakin mielenkiintoisia teemoja.
Taito-kurssilla omavalmentajan kanssa kerrytetään monipuolista ajattelun työkalupakkia. Minun tehtäväni Taito-kuntoutuksessa on muun muassa antaa sinulle tietoa, tukea, saatella ja kannatella. Olen eräänlainen bändin johtaja, joka yhteensovittaa kuntoutuksen sisältöjä sen eri osiin. Minun ja sinun -välinen duo auttaa synnyttämään oivalluksia ja ratkaisuja. Lisäksi duon vuoropuhelu vahvistaa sekä kehittää sinun ajattelu- ja työskentelytapoja taitopakkiin.
Jaettu ilo
Usko tai älä, osaaminen tekee elämästä osaltaan sisältörikkaampaa, koska saamme toteuttaa omaa itseä ja kokea sitä kautta merkityksellisyyttä. Osaamisen tunnistamista voisi opettaa meille kaikille kuin kansalaistaitoa ja näin varmasti tehtäisiinkin, jos se olisi yksinkertaista.
Blogin otsikkoon palaten, ajattelen että jokainen osaa. Osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen ei ole yksinkertaista, vaikka olisi Van Gogh ja vaikka tekisi mitä valmistavia tehtäviä ja tuijottaisi peiliin. Pystyykö kukaan täysin tunnistamaankaan omaa osaamista, on myös iso kysymys. Mutta ajattelen, että yhdessä olipa kokoonpano sitten duo, tiimi tai ryhmä, voimme tunnistaa enemmän, saada aikaan enemmän ja olla enemmän.
Olen kiitollinen, että luit blogitekstini! Toivottavasti se herätti ajatuksia.
Inspiraation lähteitä:
Ketamo, H., Ollila, J. & Paaso, L. 2022. Miten huomata yhä moninaisempaa osaamista? Sitra, Helsinki.
Kokkinen, L. (toim.) 2020. Hyvinvointia työstä 2030-luvulla. Skenaarioita suomalaisen työelämän kehityksestä. Työterveyslaitos, Helsinki.
Hyvejohtajuus.fi
Omalle polulle Taito-kuntoutuksen kautta
Omaa osaamista ja ammatillista polkua voi lähteä etsimään myös ammatillisen kuntoutuksen kautta. Taito-kuntoutus on suunnattu 18-64-vuotiaalle asiakkaalle, joka tarvitsee tukea ammatillisen polun rakentamiseen sekä apua työelämään pääsemiseksi. Kuntoutus koostuu yksilöllisistä tapaamisista, vertaistuellisista ryhmäkeskusteluista sekä työharjoittelujaksosta. Jokainen asiakas saa omaohjaajan kuntoutuksessa. Järjestämme kuntoutusta Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Kajaanissa.