Kipulääkkeet jäivät tules ja reumasairaiden kuntoutusjaksolle

Aikuisten yksilökuntoutusAsiakastarinaKuntoutuskurssitTULES-kurssit

Alaselän nikaman liukuman aiheuttaman kivun vuoksi Anne joutui luopumaan työstään ja melko pitkälti myös liikunnasta. Kuntoutukseen lähdettiin avoimin mielin, ja maltillisin odotuksin, mutta tuki- ja liikuntaelin- sekä reumasairaan kuntoutusjakso ylittikin kaikki Annen odotukset. Kuntoutuksen alussa asetetut tavoitteet saavutettiin ja säännöllinen kipulääkkeiden käyttö jäi unholaan.

Päiväkodissa työskennelleen Annen alaselkä leikattiin seitsemän vuotta sitten nikaman liukuman vuoksi. Leikkaus ei vienyt hermosärkyä pois, joten täysipäiväinen työskentely oli hankalaa. Työskentelyä vaikeutti myös aikaisemmin todettu polven kuluma.

Työterveyslääkärin suosituksesta Anne siirtyi työskentelemään ½-päiväisesti. Kivunhallintaohjeiden ja jumppaliikkeiden tehtävänä oli kivun minimoinnin lisäksi ylläpitää jäljellä olevaa toimintakykyä. Leikkauksen jälkeen lääkäri kielsi kuntosalilla käynnin, vuosia ennen leikkausta oli työterveyslääkäri jo kehottanut Annea kävelemään mahdollisimman vähän.

Kesäloma mukaan laskettuna Anne pystyi työskentelemään ½-päiväisesti noin vuoden, kunnes oli jäätävä pidemmäksi aikaa sairauslomalle. Pystyasennossa oleminen oli mahdotonta ja jatkuvan hermosäryn vuoksi Anne joutui syömään päivittäin kipulääkkeitä ja usein myös lihasrelaksantteja.

Päivittäin oli iso työ päästä ylipäätään sängystä ylös ja ulos. Illat ja viikonloput menivät toipumiseen. Leikkauksen jälkeen Anne kävi epäsäännöllisesti uimassa ja kehonhuoltojumpassa, mutta pikkuhiljaa ne jäivät vuorotyön ja kipujenkin takia. Tällöin elettiin kevättä 2022.

Työterveyslääkäri ja työfysioterapeutti totesivat, että työtä voisi keventää siirtymällä eskaripuolelle, mutta tämä ei tulisi keventämään työtä riittävästi. Keskustelu kääntyikin kuntoutukseen ja työkyvyttömyyseläkkeeseen. Anne alkoi tutkia eri kuntoutusvaihtoehtoja ja löysi kuntoutuskurssin, joka oli tarkoitettu tuki- ja liikuntaelin- sekä reumasairaille.  

Lähetin Kelaan kuntoutushakemuksen ja tarvittavan lääkärin B-lausunnon pyytäen Kelaa samalla valitsemaan minulle sopivan paikan.  Seuraavaksi sain Kempeleen Coronarialta kutsukirjeen syyskuussa alkavalle tules ja reumasairauksien moniammatilliseen yksilökuntoutukseen, muistelee Raahessa asuva Anne kuntoutukseen hakeutumistaan.

Kuntoutusjaksolla aikaa keskittyä ylläpitämään ja parantamaan arjen toimintakykyä

Tules ja reumasairauksien moniammatillisen yksilökuntoutuksen kesto on enintään 15 arkipäivää. Kuntoutus jakautuu kolmeen viiden (5) päivän mittaiseen jaksoon. Annen kuntoutusjaksot ajoittuivat syys- ja marraskuulle 2022 sekä tammikuulle 2023. Asiakas voi käydä kuntoutuksessa kotoa käsin, tai majoittua hotelliin, jolloin kuntoutus sisältää ns. täysihoidon.

Olisin voinut käydä kuntoutuksessa kotoa käsin, mutta minulle oli itsestään selvää, että haluan ns. täysihoitopaketin. Näin pystyin 100-prosenttisesti keskittymään omaan itseeni ja kuntoutukseen, kertoo Anne.

Kuntoutuksen alkaessa Anne asetti yhdessä omaohjaajansa kanssa kuntoutustavoitteiksi lihaskunnon vahvistamisen ja elämänlaadun parantamisen. Tavoitteet auttoivat myös tiputtamaan painoa terveellisempään suuntaan. Tavoitteita kohti lähti Anne yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa matkaa tekemään. Ajanotto ja kuntoutukseen heittäytyminen kannatti, sillä jo ensimmäisen kuntoutusjakson jälkeen Annella oli selkeä käsitys siitä, että nyt toimitaan siten, miten ensimmäisellä viikolla on sovittu.  

Kuntoutuksesta löytyi uusia harrastuksia sekä ystäviä

Kuntoutuksen päivittäinen ohjelma rakentui erilaisista teemoista auttaen Annea saavuttamaan asetetut tavoitteet. Eri teemoja käsiteltiin ryhmissä ja yksilöllisesti moniammatillisen työryhmän eri asiantuntijoiden kanssa.

Sosionomilta sain tietoa asioista, joita en ollut osannut edes ajatella. Sain vinkkejä mm. apuvälineistä ja erilaisista tuista. Välitön ja huumorintajuinen psykologi puolestaan poimi ryhmästämme hyvin asioita, joihin kannattaa hakea muutosta. Hänen puheittensa kautta sain vahvistusta ajatukselle, että nyt mennään asioissa oikeaan suuntaan. Fysioterapeutti oli asiansa osaava ja rento tyyppi ja mukavia olivat myös sairaanhoitaja sekä psykiatrinen sairaanhoitaja, joiden luona meillä kaikilla oli henkilökohtaiset tapaamiset, muistelee Anne.

Ravitsemusterapeutin puheesta Annen mieleen jäi ateriarytmin tärkeys ja tieto uudenlaisesta ruokavaliosta, jotka yhdessä auttavat tiputtamaan painoa. Fysioterapeutin asenne ja tietämys eri asioista sai Annen kokeilemaan eri lajeja ja sitoutumaan sovittuun ohjelmaan.

Fysioterapeuttimme oli positiivinen, reipas ja innostava sen lisäksi, että hän ymmärsi mistä on kyse. Hän hallitsi ihmisen anatomian ja kuunteli, jonka kautta sain parhaan mahdollisen tiedon ja avun. Aikaisemmasta kiellosta huolimatta nyt pääsin käynnistämään kuntosaliharjoittelun.
Sain fysioterapeutilta räätälöidyn kuntosaliohjelman, joka sopi kuntooni ja tilanteeseeni. Sovimme, että teen kuntosaliharjoittelun ohjelman mukaisesti kerran viikossa ja tämän lisäksi sovitun vesijumppaohjelman kaksi kertaa viikossa. Vaikka nälkä meinasi innostuksen myötä kasvaa, sitouduin sovittuun suunnitelmaan, koska olin vakuuttunut siitä, että fysioterapeutti tiesi mistä puhui, kertoo Anne.

Kempeleen Zemppi-keskus lähialueineen mahdollistaa eri lajien kokeiluja. Anne pääsi kuntoutusjaksoillaan kokeilemaan ilmaiseksi kuntosalin ja vesijumpan lisäksi keilausta, uintia, pilatesta, joogaa, spinningiä, sulkapallo ja squashia.

Jooga ei napannut yhtään, mutta pilates oli minun juttuni! Aloitin vuoden alussa Raahessa pilateksen ja odotan kovasti tämän jatkuvan ohjaajan palatessa sairauslomalta, Anne toteaa.

Kuntoutuksen osallistujia yhdisti aktiivisuus ja puheliaisuus, jonka myötä syntyi luottamuksellinen ilmapiiri, jossa puhuttiin avoimesti.

Ihminen, jolla on samanlaisia kokemuksia, ymmärtää toista parhaiten ja häneltä tuleva tieto ja tuki on erityisen arvokasta. Ryhmässämme puhuttiin paljon ja jaettiin vinkkejä. Perustimme oman WhatsApp-ryhmänkin, jossa vaihdamme edelleen kuulumisia. Olemme sopineet myös tapaamisia vuorotellen toistemme paikkakunnilla, joten sain kuntoutuksessa joukon myös uusia ystäviä, iloitsee Anne. 

Oma elämä muuttui isosti – ja vähän puolisonkin

Kesken kuntoutuksen, joulukuussa 2022 Anne sai työeläkeyhtiöstään myönteisen päätöksen työkyvyttömyyseläkehakemukselleen. Tästä koitti uusi elämänvaihe, johon myös kuntoutuksesta saatu parempi toimintakyky toi uutta sisältöä.

Muistan vieläkin sen vuosien takaisen shokin, kun minulle sanottiin, että kävelyä on rajoitettava ja, kun selkäleikkauksen jälkeen sanottiin, että kuntosalilla ei saa käydä. Voikin sanoa, että kuntoutuksen jälkeen elämäni muuttui isosti. Pääsin jälleen harrastamaan liikuntaa, jonka myötä kivutkin jäivät. En muista milloin viimeksi olisi tarvinnut kipulääkettä, saati lihasrelaksantteja syödä, toteaa Anne ja jatkaa.

Kehoni on nyt tottunut liikuntaan ja uuteen ruokavalioon. Peruskunto on kehittynyt ja paino on tippunut. Kivuttomuuden, liikunnan ja uuden ruokavalion ansiosta nukunkin paremmin kuin pitkään aikaan.

Anne on pitänyt viime syksystä alkaen yllä uutta ruokarytmiä ja -valiota sekä noudattanut kuntosali- ja vesijumppaohjelmaa. Kuntoutuksessa omaohjaajan kanssa asetetut tavoitteet saavutettiin, ja jopa ylitettiin.

Käynnistän moottorin aamupalalla, jotta jaksan liikkua. Ruokavaliossa näkyy vahvasti marjat, rahkat ja erilaiset smoothiet. Mies oli alkuun uudesta ruokavaliosta ja -rytmistä vähän ihmeissään, mutta nyt jo tähän on hänkin tottunut. Kuntoutus ylitti kaikki villeimmätkin unelmat, toteaa Anne.

Aikuisen tules ja reumasairauksien moniammatillinen yksilökuntoutus

  • Aikuisten tules ja reumasairaiden yksilökuntoutus on tarkoitettu yli 18-vuotiaalle henkilölle, joka tarvitsee moniongelmaisen sairausoireistonsa vuoksi yksilöllisesti ja moniammatillisesti toteutettavaa kuntoutusta.
  • Osallistumisen kustantaa Kela, joten kuntoutus on osallistujille maksutonta.
  • Kuntoutusta järjestetään kuudella eri paikkakunnalla rentouttavissa hotelli- ja kylpyläpuitteissa ja siihen voi osallistua kaikkialta Suomesta.

Lue lisää kuntoutuksesta