mies ja nainen seisovat ulkona rantakalliolla

LAKU-perhe­kun­toutus auttoi Minnan perhettä ymmärtämään, että Alfons-pojan ADHD voi olla haasteen sijasta voimavara

AsiakastarinaLAKU-perhekuntoutus

12-vuotiaalle Alfonsille on opetettu, että ADHD on hänen voimavaransa ja supervoimansa. Myös Alfonsin äidin Minnan mielestä pojan diagnoosi on opettanut hänelle suurta ymmärrystä vanhempana. Perheen matka ymmärrykseen on kuitenkin ollut pitkä ja osittain karikkoinenkin. Matkalla avuksi on ollut erityisesti LAKU-perhekuntoutus, johon perhe on osallistunut viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Minnan perheeseen kuuluu hänen miehensä, heidän poikansa Alfons ja kääpiöbullterrieri Martha. Vanhemmat ovat molemmat yrittäjiä. Alfons aloitti elokuussa kuudennella luokalla ja harrastaa kartingia.

Perhe muutti Helsingistä maalle, kun Alfons aloitti esikoulun. Esikoulussa huomattiin hänen levottomuutensa sekä keskittymiskyvyn puute.

”Vihdoin joku kuuntelee meitä ja saamme apua”

”Koulussa ei alkuvuosina osattu käsitellä levottomuutta neurologisena haasteena, vaan ajateltiin, että Alfons on levoton tahallaan. Lopulta aloin pelkäämään jokaista koulusta tulevaa viestiä ja ajattelin, että tilanteeseen on saatava apua”, Minna kertoo.

Koululääkäri teki Minnan pyynnöstä lähetteen ADHD-tutkimuksiin, josta tuli varmistus Minnan epäilyksille: Alfonsilla todettiin ADHD ja myöhemmin lievä Asperger.

Myös koulussa ymmärrettiin myöhemmin Alfonsin ADHD. Siitä on kiittäminen erityisopettajalle, joka tuli Alfonsin luokanopettajaksi neljännellä luokalla ja alkoi tekemään aktiivisesti muutoksia koko luokan dynamiikkaan. ”Uusi opettaja näki Alfonsissa valtavan potentiaalin ja sai pojan kehityskäyrän koulussa huikeaan kasvuun”, Minna kiittelee. “Alfonsilla ei ole oppimishaasteita ja opettajan johdolla keskittyminen oppimiseen parani vielä enemmän”.

Tutkimusten jälkeen Minna näki ADHD-lasten vanhemmille suunnatussa Facebook-ryhmässä keskustelun LAKU-perhekuntoutuksesta ja ajatteli, että se voisi sopia heidän perheelleen: ”Tykkäsin ajatuksesta, että kuntoutuksessa ei hoideta vain lasta, vaan siinä otetaan huomioon koko perhe.”

Myös Alfonsin hoitava lääkäri piti kuntoutusta hyvänä ajatuksena: ”HUS:n lasten ja nuorten neuropsykiatrian klinikalla näytettiin vihreää valoa kuntoutukselle ja autettiin tekemään kuntoutushakemus KELAlle, joten päätimme hakea paikkaa Coronarian LAKU-perhekuntoutuksesta.”

Koko perhe lähti LAKU-kuntoutukseen ilman odotuksia. ”Olin lähinnä helpottunut, että saamme vihdoin apua, mutta emme oikeastaan tienneet, minne olimme tulleet”, Minna toteaa.

Kuntoutus­jaksolla myös vanhemmat oppivat ymmärtämään omaa ja lapsen käytöstä

Kuntoutusjakson alussa Alfonsin perhe sai omaksi tukihenkilökseen LAKU-työntekijä Marjon. Perhe tapasi Marjoa omassa kodissaan sekä etänä. Lisäksi he kävivät kylpyläviikonlopulla, jossa Alfons pääsi tapaamaan muita samassa tilanteessa olevia lapsia. Myös aikuiset saivat vertaistukea toisilta ADHD-lasten vanhemmilta.

Erityisen tärkeäksi osaksi kuntoutusta Minna näkee keskusteluajat, joissa hän oli läsnä miehensä kanssa pariskuntana: ”Oli todella tärkeää päästä purkamaan asioita keskenään ammattilaisen ja toisten vanhempien kanssa, sillä kuormitus myös parisuhteelle on välillä ollut valtavaa. Kun ymmärsimme toisiamme, niin opimme myös ymmärtämään paremmin lastamme, hän ei tee asioita tahallaan ja tarkoituksella.”

Myös Alfons on tykännyt kuntoutuksesta. ”LAKU-työntekijämme ovat olleet ihanan heittäytyviä ja lähteneet mukaan niihin asioihin, jotka ovat Alfonsin kiinnostuksen kohteita. Marjo esimerkiksi on katsonut Alfonsin pelaamista käydessään meillä kotona”, Minna hymyilee.

”Alfons on aina lähtenyt mielellään tapaamisiin ja kylpyläjaksoille. Vaikka hän on luonteeltaan hyvin suoraviivainen, hän lähtee aina mielellään mukaan.”

Koko kuntoutusjaksoa Minna pitää erittäin positiivisena matkana, jonka hedelmät ovat alkaneet vähitellen näkyä Alfonsissa ja kodin arjessa. ”On ollut hienoa huomata, kun lapsi on alkanut ymmärtämään enemmän itseään ja tekemisiään. Alfons on kasvanut myös mieleltään ja nykyisin ymmärtää syitä ja seurauksia käytöksestään. Hänen ymmärryksensä itseään kohtaan on lisääntynyt.”

Liiallinen kuormitus arjessa saa ADHD-lapsen oireilemaan

Suurin LAKU-kuntoutuksen aikana tullut oivallus ADHD:sta on ollut Minnan mukaan lapsen kuormittumisen ymmärtäminen.

”Lapsen levoton käytös johtuu aina jostain. ADHD-lapsella se johtuu kuormittumisesta, eikä lapsikaan ymmärrä, että verensokerit ovat alhaalla, väsyttää tai jokin muu asia kiukuttaa. Siinä tilanteessa on turha hakata päätä seinään ja kinastella jankkaavan lapsen kanssa. On parempi sanoa: ’Hei kuulin sua ja ymmärrän sua, jutellaan tästä huomenna’. Asioista voi jutella sitten, kun kaikki ovat rauhallisia”, Minna sanoo.

Kuntoutuksen aikana vanhemmat ovat alkaneet ymmärtää Alfonsin kuormituksen tulevan koulusta ja sosiaalisesta kanssakäymisestä, joka saattaa purkautua iltapäivällä kotona. ”Alfonsin aivot ovat rasitustilassa koulussa, joten kotona ei enää jaksa pidätellä, eikä pidäkään. Kodin tulisikin olla paikka missä voi päästellä höyryjä, mennä rauhoittumaan ja lepäämään. Lapsen epätoivottuun käytökseen on helpompi suhtautua, kun tietää, että se johtuu kuormituksesta.”

“Alfonsin yksi tapa saada kuormitus alas on olla yksin ja pelata. Se on rauhoittavaa niin kuin meille neurotyypillisille on vaikka TV:n katselu.”

Minnan mukaan kuntoutus tuli hyvään saumaan ennen murrosiän alkua. ”Ehdimme saada ymmärrystä lapsesta sekä itsestämme ja myös Alfons oppi paljon itsestään ennen kuin murrosikä alkoi myllertämään tunteita.”

”Ihmisillä on paljon opittavaa autismikirjon häiriöistä”

Minnan puheissa korostuu se, kuinka paljon ihmisillä on vielä opittavaa autismikirjon häiriöistä ja niiden kanssa elävistä lapsista ja aikuisista.

”Meillä on kotona aina puhuttu avoimesti ADHD:sta ja autismikirjon piirteistä Alfonsin kanssa. On kerrottu alusta lähtien minkä vuoksi käydään lääkärissä tai syödään lääkkeitä. Toivoisin, että muutkin kykenisivät riittävään avoimuuteen ja saisivat apua ADHD-lapsen kanssa elämiseen.”

Koska Alfonsin oireilua ei ensimmäisinä vuosina ymmärretty koulussa oikein, Minna toivoo, että tulevaisuudessa myös kasvatusammattilaiset tulisivat tietoisemmiksi autismikirjon oireista ja haasteista.

”Toivoisin, että kasvatuksen ammattilaiset ottaisivat herkemmin yhteyttä kotiin päiväkodista ja koulusta, jotta lapsen oireet saataisiin kiinni mahdollisimman ajoissa, eikä tilanne pääsisi liian haastavaksi. Tärkeää on myös se, että lapsen lisäksi koko perhe saa apua, jotta kaikki eivät uuvu levottoman lapsen ympärillä.”

“Ihmisten tulisi myös ymmärtää, ettei ADHD esiinny samalla tavalla kaikilla. Kaikki diagnoosin saaneet eivät ole ylivilkkaita ja energisiä. Haluaisin perheemme avoimella suhtautumisella tuoda esille, että kaikki vanhemmat tekevät parhaansa niillä voimavaroilla, jotka heiltä sillä hetkellä löytyvät. Se riittää ja sinä riität!”

LAKU-perhe­kun­toutusta ympäri Suomen

Järjestämme neuropsykiatrisen diagnoosin saaneille 7-15-vuotiaille lapsille LAKU-perhekuntoutusta ympäri Suomen. Kuntoutukseen voi osallistua mikäli lapsella on ADHD-, ADD-, tai autismikirjon diagnoosi. Kuntoutus on Kelan kustantamaa.

Tutustu LAKU-perhekuntoutukseen

Lasten ja nuorten yleis- ja neurologinen yksilökuntoutus

Järjestämme Kelan kustantamaa yksilökuntoutusta alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on neurologinen tai neuropsykiatrinen diagnoosi, tai jokin muu kehityksellinen sairaus tai vamma. Koko perheen kuntoutusjaksot järjestetään rentouttavissa kylpylähotellipuitteissa sisältäen majoituksen ja ruokailut.

Lue lisää yksilökuntoutuksesta