Lasten ja nuorten kuntoutusjaksoilla voimaannutaan ja saadaan monipuolista tietoa arkeen
Lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskursseilla ja yksilöllisillä kuntoutusjaksoilla voimaannutaan ja saadaan monipuolista tietoa arkeen.
Hurskaisen seitsenlapsisessa perheessä on kokemusta useammasta Coronaria Kuntoutuspalveluiden (ent. Medifamilia) sopeutumisvalmennuskurssista ja yksilöllisistä kuntoutusjaksoista. Kursseilta ja kuntoutusjaksoilta perhe on aina saanut apua ja suurta tukea elämäänsä. Luottamuksen synnyttyä tullaan tutulle palveluntuottajalle mielellään myös jatkossa.
Kuntoutuksessa lapsi kohdataan yksilönä ja perhe saa tarvittavaa tietoa sekä tukea
Kurssit ja kuntoutusjaksot ovat tarkoitettu koko perheelle, joka on huomioitu myös ohjelmassa. Osa ohjelmasta on yhteistä ja osa on suunniteltu yksinomaan kuntoutujille, kuntoutujan sisaruksille ja kuntoutujan vanhemmille. Hanna Hurskainen on käynyt lapsiensa kanssa Coronaria Kuntoutuspalveluiden (ent. Medifamilia) kursseilla ja kuntoutusjaksoilla Oulun Edenissä ja viimeisimpänä Kempeleen Zemppi-keskuksessa.
Olen usein törmännyt siihen, että Nepsy-lasten vanhempia syyllistetään lasten oireiluista. Coronaria Kuntoutuspalveluiden kursseilla meitä ei ole koskaan kohdattu yli- tai alimielisesti, vaan lapsemme on aina kohdattu yksilöinä ja olemme perheenä saaneet tarvitsemaamme apua.
”Hyväksynnän ilmapiirillä on todella suuri merkitys. Kurssien jälkeen olenkin kokenut oloni voimaantuneeksi. Coronaria Kuntoutuspalveluissa meillä ei mene aikaa turhanpäiväiseen. Henkilöstö osaa työnsä ja heillä on kyky käydä asioita läpi perheen tilanteet huomioiden,” kertoo Hurskainen.
Kuntoutusta perheen tilanne ja tarpeet huomioiden
Kurssit ja kuntoutusjaksot toteutetaan aina lapsen tilanne ja tarve huomioiden. Kurssin ohjelma elää myös lapsen mukaan – taukoja pidetään silloin, kun niille on tarvetta, vaikka kuinka kivaa olisi. Ennen kurssin alkua kysytään aina, minkä verran lapsi tietää omasta diagnoosistaan, jotta ohjelma ja keskustelut pystytään suunnittelemaan kullekin lapselle sopivaksi.
”Ammatti-ihminen osaa kertoa lapselle hyvin, mitä esimerkiksi ADHD sinussa tarkoittaa. Tomin omaohjaaja Juho on kulkenut matkassamme jo tovin, ja hän osaa mainioista kertoa Tomille, miksi hän ajattelee niin kuin ajattelee tai käyttäytyy kuten käyttäytyy.”
”Yhdessä erilaisia harjoituksia tehden Tomi on huomannut, missä hän on hyvä. Lapsen on usein vaikeata ottaa kehuja vastaan, varsinkaan omilta vanhemmiltaan. Kehun tullessa perheen ulkopuolelta, se uskotaan ja saa lapsen tuntemaan olonsa arvokkaaksi sellaisena kuin on,” toteaa Hurskainen.
Kurssin alussa kysytään osallistujilta toiveita ja tavoitteita, jolloin ryhmä muodostuu ryhmän näköiseksi. Riippuen vertaistukiryhmästä vanhempi voi saada paljonkin hyödyllistä tietoa tai olla puolestaan tiedonjakajan roolissa.
”Ryhmässä jaamme todella paljon toisillemme tietoa mm. siitä, mihin kannattaa hakea kuntoutukseen, mitä Kelan etuuksia on mahdollista saada ja mistä eri lakipykälistä on hyvä olla tietoinen. Tämä on todella arvokasta tietoa, sillä näistä asioista ei ole helppo tietoa löytää. Itse olen kurssilta saanut jopa sydänystävän, jonka lapsen kummiksi olen päässyt,” sanoo Hurskainen.
Kylpylähotellimiljöössä pysähdytään asian äärelle
Kempeleen Zemppi-keskuksessa kuntoutuja perheineen majoittuu hotellitasoisesti. Lähialueelta löytyy runsaasti erilaisia aktiviteetteja, joita perhe voi kuntoutuksen lisäksi hyödyntää. Tarjolla on Köykkyrin virkistysalue, josta löytyy mm. pulkkamäki, kuntoportaat, hiihtolatuja ja ulkokuntosali. Zemppi-keskuksessa pääsee mm. keilaamaan, käymään kuntosalilla tai kokeilemaan sisäcurlingia.
Zimmarissa puolestaan pääsee kuntoutuksen aikana maksutta uimaan. Zimmarista löytyy mm. lasten kahluu- ja uima-altaat sekä vesiliukumäki, lämpö-, kylmä- ja porealtaat, hierovat suihkut sekä virtuaalinen vesijumppamahdollisuus.
”Vaikka Kempeleellä on Oulun Edeniä pienemmät tilat, löytyy täältä samat aktiviteetit ja vielä enemmänkin. Koska ruokailu voi olla välillä lapsen kanssa haasteellista yleisissä ruokaloissa, on hyvä, että hotellihuoneessa on mahdollista itse tehdä ruokaa.”
”Zemppi-keskuksesta löytyy todella paljon erilaisia aktiviteettejä. Leon leikkimaa ja ostoskeskuskin löytyy läheltä. Aika ei täällä todellakaan käy pitkäksi,” sanoo Hurskainen.
Monipuoliset puitteet tukevat sitä, että kurssi mahdollistaa pysähtymisen arjen keskellä
”Kurssilla asian ääreen tulee rauhassa pysähdyttyä, kun pääsee hetkeksi pois kotiympäristöstä ja kiireestä. Kylpylähotellipuitteet saavat kurssin jopa tuntumaan lomamatkalta vaikkakin kurssit ovat myös rankkoja,” toteaa Hurskainen ja jatkaa.
”Oman lapsen ääreen ja asioihin pysähtyminen on todella tärkeätä. Tässä pysähtyy tarkastelemaan, mitä lapsi tarvitsee juuri nyt, ja antamaan lapselle hänen tarvitsemansa tuen ja avun. Olisi hienoa, jos kaikki pystyisivät lähtemään sopeutumisvalmennukseen tai yksilökuntoutukseen.”
Sopeutumisvalmennuksesta kattaus tietoa ja yksilökuntoutuksesta apua monimuotoisempiin pulmiin
Coronarian sopeutumisvalmennuskursseja järjestetään erilaisilla sairauksilla ja diagnooseilla oleville lapsille ja nuorille. Koko perheen sopeutumisvalmennuskursseja on esimerkiksi ADHD/ADD-, autismikirjon häiriö-, kielellisen kehityshäiriö- tai neurologisen kehityshäiriö diagnoosin omaaville lapsille ja nuorille. Viisi (5), kahdeksan (8) tai kymmenen (10) vuorokautta kestävät kurssit ovat Kelan kustantamia ja ne toteutetaan kylpylähotellissa.
”Sopeutumisvalmennuskurssi on hyvä vaihtoehto silloin, kun lapsella on selkeä diagnoosi. Kurssilla saa hyvän kattauksen tietoa ja vertaistukea. Jos lapsella on puolestaan useampi diagnoosi tai useampi pulma, johon tarvitaan apua, on yksilöllinen kuntoutusjakso parempi vaihtoehto. Tässä kurssin sisältöön voi vaikuttaa vieläkin enemmän ja käytössä on enemmän asiantuntija-apua,” tietää Hurskainen kertoa.
Coronarian yleis- ja neurologinen moniammatillinen yksilökuntoutus on lapsille ja nuorille, joilla on neurologinen tai neuropsykiatrinen diagnoosi tai jokin muu kehityksellinen sairaus tai vamma, johon liittyy tehostetun yksilökuntoutuksen tarve. Kelan kustantama kuntoutus kestää 15 tai 23 vuorokautta ja se toteutetaan kahdessa (2) tai kolmessa (3) jaksossa yhdessä asiakkaan kanssa sopien.
Lasten ja nuorten yleis- ja neurologinen yksilökuntoutus
- Yksilökuntoutus on tarkoitettu alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on neurologinen tai neuropsykiatrinen diagnoosi, tai jokin muu kehityksellinen sairaus tai vamma.
- Kuntoutukseen osallistuu myös lapsen tai nuoren perhe.
- Kuntoutus järjestetään rentouttavissa kylpylähotelli puitteissa sisältäen majoituksen ja ruokailut.
- Kelan palveluna kuntoutus on perheille maksutonta.
- Kuntoutuksesta perhe saa lapsen tai nuoren kasvuun liittyvää tietoa, konkreettisia keinoja helpottamaan perheen arkea ja tukemaan lasta koulussa tai päiväkodissa.