isa ja kaksi lasta metsassa

Liikkumisen iloa metsässä

Toimintaterapia

Retki luontoon tarjoaa lapselle ja miksei aikuisellekin ainutlaatuisia kokemuksia ja hetkiä. Metsä on kaunis, mystinen ja aistimuksia täynnä oleva paikka ja sen positiivisia vaikutuksia keholle ja mielelle ei voi korostaa liikaa. Tässä tekstissä toimintaterapeutti Reetta Lääkkölä jakaa vinkkejä ja ideoita metsän käyttöön lapsen motoristen taitojen vahvistajana.

Metsä on mahtava seikkailurata ja täysin ilmainen huvipuisto! Ympäristönä se houkuttelee liikunnallisen leikin pariin aivan huomaamatta. Epätasainen maasto haastaa meidän kehoamme enemmän kuin tasaisella maalla liikkuminen. Lisähaastetta saadaan, kun varioidaan liikkumista ja kuljetaan eri tyyleillä. Voit kokeilla vaikka takaperin kävelyä ja juoksemista. Miten eri eläimet kuten karhu, jänis ja orava liikkuvat metsässä?

Luonnon tarkka tutkiminen on jännittävää puuhaa ja se vie meidät huomaamatta kyykkyyn, kumartumaan ja nousemaan uudelleen ylös, joten keskivartalon koukistumista ja ojennusta saa huomaamatta. Esimerkiksi marjojen poimiminen on hyvää ja monipuolista toimintaa koko keholle ja myös sorminäppäryys pääsee tässä hyvin kehittymään. Kuinka ihanaa onkaan poimia tuoreita mustikoita suoraan suuhun! Löydätkö metsästä myös muuta syötävää?

Epätasainen maasto haastaa meidän kehoamme enemmän kuin tasaisella maalla liikkuminen.

Voitte myös tehdä ötökkä- tai kasvibingon, jolloin monipuolista liikuntaa ympäristön tutkimisen aikana tulee huomaamatta. Metsästä löytyy myös paljon materiaalia kaikenlaisiin askartelu- ja rakenteluprojekteihin, jonka kautta kädentaidot pääsevät vahvistumaan.

Aikuisen ohjauksella ja kannustuksella voit auttaa lasta haastamaan itseään, jos lapsella on esimerkiksi haasteita tasapainoilun kanssa. Kaatunut puu on hyvä tasapainoilupuomi. Pääsetkö kulkemaan sen päästä päähän? Uskallatko seisoa yhdellä jalalla ja pystytkö kuljettamaan toisen jalan ensin eteen, sitten sivulle ja vielä taakse? Pystytkö kulkemaan päästä päähän kanta-varvas-kävelyllä?

Myös kiveltä toiselle hyppiminen eri tavoin on jännittävää ja haastavaa. Jos maa olisikin laavaa ja hippaleikissä saa edetä vain kiviä pitkin edeten, vai olisiko hippaleikissä puut sittenkin turvapaikkoja? Vahvoissa puun oksissa voi roikkua ja nostaa jalkoja ylöspäin polvet koukistettuna, jolloin keskivartalo saa hyvää vahvistusta. Hanskat kädessä voi kokeilla myös heilumista.

Metsään ja ulos on hyvä ottaa sotkua kestävät vaatteet, niin voi hyvillä mielin ryömiä ja tehdä yli-ali-ratoja. Metsässä on siis hyvä säilyttää liikunnan ja tutkimisen ilo, jolloin haluamme sinne heti uudestaan.