Arto kuntouttaa lonkkaansa fysioterapiassa – ”Tuntuu, että en välttämättä tarvitse leikkausta”

AsiakastarinaFysioterapiaTuki- ja liikuntaelinfysioterapia

Paljon liikuntaa harrastavan Arto Pukarin lonkka alkoi kipuilla ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten. Tuolloin hän kuntoutti lonkkaa oma-aloitteisesti ja sai pahimmat kivut häviämään. Tammikuussa 2024 kipu palasi lamauttavana. Tällä kertaa Arto sai suuren avun fysioterapiasta.

Tammikuussa 2024 HögforsGST OY:ssä kaukolämpöjärjestelmien parissa aluemyyntipäällikkönä työskentelevä oululainen Arto Pukari jäi etätöihin kuumeen vuoksi.

– Kävi niin, että en pystynyt oikein nukkumaan. Aamulla, kun menin pöydän ääreen töitä tekemään ja ajattelin keittää aamukahvit, niin en päässytkään tuolista ylös.

Mies epäilee, että tilanne kärjistyi, koska hän joutui sairastelun vuoksi olemaan tavallista enemmän aloillaan. Lonkka, joka oli vaivannut aiemminkin, ei saanut tarpeeksi liikettä.

– Istuin siinä sitten muutaman tunnin paikoillani. Harjanvarsi, jota käytän venyttelyssä, sattui olemaan siinä ulottuvilla. Nappasin sen kepiksi ja kiskoin itseni ylös. Silloin tilanne oli aika tuskallinen.

Arto hakeutui lääkärin vastaanotolle, jossa lonkka kuvattiin.

– Lääkäri totesi, että lonkkanivelen kuluma on kolmosluokkaa. Hän kertoi sen tarkoittavan, että lonkka on ajettu loppuun. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa siihen uusi nivel.

Monipuolista apua lonkan kuntoutukseen

Arto ei halunnut lähteä kiirehtimään leikkauksen kanssa, joten hän päätti jäädä julkisen terveydenhuollon leikkausjonoon.

– Ajattelin kokeilla kuntoutusreittiä. Sain sitten kuulla, että Coronarialla on hyvä fysioterapeutti, jota eräs tuttuni suositteli.

Lääkäri kirjoitti Artolle lähetteen fysioterapiaan. Aluksi käyntikertoja oli kerran tai kaksikin viikossa.

Arto varasi ajan Maria Aniakselle, joka on tehnyt pitkän uran fysioterapeuttina. Hän on työskennellyt hyvin laaja-alaisesti kuntoutuksen kentällä aikuisten ja lasten fysioterapeuttina sekä ollut pitkäjänteisesti mukana huippu-urheilussa urheilufysioterapeuttina.

– Itselläni oli fysioterapiasta vähän ennakkoluulona, että siellä jutellaan, väännellään ja käännellään, mutta se on osoittautunut todella hyväksi.

Erilaisten nivelvenytysten lisäksi Arto on saanut Marialta jumppaohjeita sekä vinkkejä lihaksien vahvistamiseen. Lonkan aiheuttama kipu lamauttaa lihaksia, joten niitä pitää vahvistaa. Lihasjumeja on sitten Marian toimesta avattu myös hieromalla ja ultraäänihoidolla. Tarvittaessa fysioterapiassa on hoidettu lonkan lisäksi myös jumissa ollutta niskaa tai kipeää olkapäätä.

– Hoito on ollut hyvää ja monipuolista. Ei ole ollut pelkästään sitä, että näytetään ja näin teet sitten kotona, vaan laaja-alaisesti erilaisia keinoja on ollut käytössä.

Alun jälkeen vastaanottokäyntejä on voitu vähentää asteittain. Tällä hetkellä Arto käy fysioterapeutilla kuukausittain. Myös kotona tehtävät harjoitukset ovat tärkeä osa lonkan kuntoutusta.

– Kahvia keitän yhdellä jalalla seisoen, pesen pannut, kaadan vettä ja samalla heilutan toista jalkaa ja menen vähän kyykkyyn ja ylös. Kuntosalia, pyöräilyä ja ihan perusliikuntaa, niillä olen tätä pitänyt yllä.

Arto pitää tärkeänä sitä, että fysioterapeutti ei anna kotiin vietäväksi liikaa erilaisia ohjeita.

– Maksimissaan kaksi jumppaliikettä voisi olla omasta mielestäni hyvä. Jos liikkeitä on enemmän, niin ne tahtovat jäädä tekemättä.  Vaikka vastaanotolla tuntuu, että kyllähän mä noi teen, niin vähempi on ehkä enempi tässä asiassa.

Lonkan kuntoutus on mahdollistanut liikunnan

Perinteisten kuntoutusmuotojen lisäksi Arto harrastaa erilaisia urheilulajeja laidasta laitaan. Mies on helppo puhua mukaan hiihtoladulle tai pesäpalloa lyömään, mutta valikoimassa on muitakin vauhdikkaita lajeja:

– Purjelautailua, vapaalaskua, endurolla ajoa, hyvin laajasti. Minulla on seisottava vesijetti, jolla eilen viimeksi treenailin. Nyt, kun lonkka on huomattavasti paremmassa kunnossa, pystyn touhuamaan kaikenlaista.

Ainoastaan yhtä Artolle tärkeää harrastusta, squashin pelaamista, lonkan tilanne rajoittaa vielä tällä hetkellä.

– Olen käynyt kokeilemassa ja pystyn sitä pelaamaan tosi hyvin, mutta kipu tahtoo tulla pelin jälkeen. Siitä fysioterapeutti sanoi, että älä mene pelaamaan.

Arton mukaan yksi kuntoutuksen kannalta tärkeä asia on ollutkin se, että fysioterapeutin kanssa on voinut puhua avoimesti erilaisista asioista.

– Tarina on lentänyt ja ollaan puhuttu maastopyöräilystä, hiihdosta ja mistä milloinkin. On ollut sillä tavallakin kiva, että on ollut mukavaa juttuseuraa, ettei ole tarvinnut tuppisuuna olla kenenkään.

Lonkan kuntoutus on parantanut elämänlaatua

Arto on tällä hetkellä kaikin puolin tyytyväinen tilanteeseensa. Hän pystyy liikkumaan monipuolisesti ja esimerkiksi yöunet ovat parantuneet.

– Ei tarvitse mitään eksoottisia asentoja tai tyynyjä asetella jalkojen väliin. Uni maistuu. Jos kivut ovat sellaisia kuin minulla oli aiemmin, kun ei pystynyt inahtamaankaan ilman jäätävää kipua, niin sellaisen kanssa ei kauan pysty elämään.

– Hyviä ohjeita olen saanut ja kaikin puolin fysioterapiasta on ollut todella paljon apua. Sanoinkin Marialle, että jäät pian työttömäksi, ainakin minun osaltani, kun on niin hyvin hoidettu, Arto jatkaa naurahtaen.

Mahdollinen lonkkaleikkaus aiheuttaa ristiriitaisia tunteita

Syyskuun lopulla Artolla on varattuna aika Oulun yliopistolliseen sairaalaan, jossa tehdään päätös lonkkaleikkauksesta. Arto kertoo suhtautuvansa mahdolliseen leikkaukseen ristiriitaisesti:

– En välittäisi siitä, että sahataan reisiluu poikki ja laitetaan sinne ylimääräisiä varaosia. Se on kuitenkin hankala päätös, koska jos leikkausjonosta hyppää pois ja voimakas kipu palaakin, niin sitten tilanne on tympeä. Nyt itsestäni tuntuu, että en välttämättä tarvitse leikkausta.

Jos leikkaukseen kuitenkin päädytään, on lonkan aiemmasta kuntoutuksesta ollut hyötyä.

– Mahdollisen leikkauksen jälkeen pystyy käsittääkseni jo parissa kuukaudessa urheilemaan. Nyt kun olen kuntouttanut lihaksia hyvään kuntoon, niin toipuminenkin olisi nopeampaa ja helpompaa, Arto lisää.

Tuki- ja liikuntae­lin­sai­rauksien fysioterapia

Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinten sairaus. Oireita on tyypillisimmin niska- ja hartiaseudussa, lanneselässä sekä nivelrikosta aiheutuen eri nivelissä. Fysioterapeutin ohjauksessa näitä oireita voidaan kuntouttaa.

Lue lisää