Lymfaterapialla turvotus vähenee
Lymfaterapia on yksi fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan eri syistä aiheutuneita turvotuksia. Omista asiakkaistani eniten lymfaterapiaa saavat syöpäleikkauksessa käyneet ihmiset.
Lymfaterapialla tuetaan imusuoniston toimintaa. Imusuoniston tärkein tehtävä on poistaa kudoksista sinne jäänyt ylimääräinen nestekuorma. Jos imusuoniston kuljetuskyky ei riitä kudoksiin jääneen kuonan poistamiseen, seurauksena on turvotus, lymfaödeema.
Lymfaödeeman syyt voivat olla ensisijaisia, esimerkiksi imusuoniston synnynnäinen kehityshäiriö. Syyt voivat olla myös toissijaisia, esimerkiksi imusolmukkeiden poisto ja sädetys syöpäleikkausten yhteydessä, laajat imusuonistoa vahingoittaneet leikkaukset, tapaturmat tai toistuneet tulehdukset, yleensä ruusu.
Lymfaterapiassa käytetään useita eri menetelmiä
LYKO eli lymfahoidon kokonaisuus on kaksivaiheinen. LYKOn I-vaiheen tavoitteena on turvotuksen vähentyminen. Terapia aloitetaan käsin tehtävällä manuaalisella lymfaterapialla, jonka jälkeen tehdään kompressiosidokset. Terapian tehosta 80–90 % tulee kompressiohoidosta!
Lisäksi terapiaan kuuluu ohjaus kotiharjoitteluun, liikuntaan, asentohoitoon sekä ihon hoitoon. Saavutetun hoitotuloksen säilyminen on tavoitteena LYKOn II-vaiheessa, johon kuuluu tukihihan tai -sukan käyttö päivittäin, kotiharjoittelu, sopiva liikunta, asentohoito, ihonhoito ja muut ennaltaehkäisevät toimet. Manuaalinen lymfaterapia tehdään asiakkaan tarpeen mukaan. LYKO-terapiaa käytetään enimmäkseen heille, joilta on poistettu imusolmukkeita tai ovat sairastaneet useita kertoja ruusun.
Lymfaterapialla voidaan vähentää tapaturmien tai leikkausten jälkeistä turvotusta. Lymfaterapialla voidaan myös auttaa alaraajojen laskimovajaatoiminnassa, lipödeeman eri muodoissa, tulehduksellisissa reumasairauksissa, fibromyalgiassa ja joidenkin kroonisten hermovaurioiden (esim. CRPS) aiheuttamissa ongelmissa. Manuaalinen lymfaterapia on myös hyvin rentouttava menetelmä.
Turvotuksen vähentymiseksi voidaan käyttää myös kinesioteippausta ja alipainehoitoja sekä muita laitehoitoja tukihoitoina. Kylmä, kohoasento ja kompressiohoidot ovat edelleen tärkeitä turvotuksen hoidossa.
Joskus on ehdottomasti kiellettyä käyttää manuaalista lymfaterapiaa
Manuaalisen lymfaterapian vaikutuksesta bakteeri- ja virusinfektiot saattavat levitä imusuoniston kautta ympäri kehoa pahentaen infektiota. Bakteerin aiheuttama ruusu on ensin hoidettava lääkkeillä ja vasta sen jälkeen saa käyttää manuaalista lymfaterapiaa. Äkillinen, hoitamaton sieni-infektio on myös ehdoton vasta-aihe, koska silloin yleensä iho rikkoutuu ja mahdollistaa kulkutien muille taudinaiheuttajille ympäri kehoa. Esimerkiksi rikkoutunut iho varpaiden välissä on infektioriski!
Vaikea, hoitamaton tai hoidolle huonosti reagoiva sydämen vajaatoiminta saattaa aiheuttaa koko kehoa kattavan turvotuksen. Silloin turvotus tulee hoitaa oikealla lääkityksellä! Tarvittaessa on hyvä konsultoida hoitavaa lääkäriä.
Jos syöpä on uusinut, manuaalista lymfaterapiaa ei käytetä, koska syövän hoito on silloin ensisijalla. Joskus saattohoitovaiheessa lääkärin luvalla voidaan potilaan oloa helpottaa manuaalisella lymfaterapialla.
Miten lymfaterapiaan pääsee?
Manuaalista lymfaterapiaa saavat toteuttaa erikseen koulutetut lymfaterapeutit. Muita turvotuksen vähentämisen menetelmiä esimerkiksi LymphaTouch- ja muita laitehoitoja, kinesioteippausta, kylmä- ja kompressiohoitoja saavat antaa niihin menetelmiin koulutetut fysioterapeutit.
Lymfaterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman. Suositeltavaa on käydä lääkärissä ja saada lähete lymfaterapiaan tai fysioterapiaan. Tietyissä tapauksissa yhteiskunta korvaa pienen osan kustannuksista. Kuntien korvausten suhteen käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain.
Valitettavasti Suomessa lymfaterapeutteja ei löydy kaikilta paikkakunnilta. Jos lymfaterapialle on tarvetta, kannattaa kysellä myös naapurikunnista.