Mies - sinäkin tarvitset fysioterapiaa
Meitä miehiä löytyy moneksi. On isiä, setiä, serkkuja, veljiä, kavereita, tuttuja, kumppaneita, työkavereita ja mitä muuta. Monesti meitä yhdistää harrastukset, ajatukset ja mielenkiinnon kohteet sekä välillä myös kivut ja vaivat – joiden takia emme usein kuitenkaan hakeudu mihinkään. Vaivaa on vähän siellä ja täällä, mutta ei ole kerennyt niitä hoitaa. Kuulostaapa tutulta.
MITÄ MIEHELLE KUULUU?
Mielenkiintoja on suuntaan jos toiseenkin, mutta oma terveys saattaa usein tulla vasta toisena (tai kolmantena). FinTerveys2017-tutkimuksen mukaan jo joka kymmenennellä 30-39 vuotiaalla miehellä on vaikeuksia juosta 100m! Pitkään jatkuessaan vaivat yleensä pahenevat tai kroonistuvat, jolloin niiden hoito myös vaikeutuu ja niiden aiheuttamat haitat lisääntyvät. Tekevän miehen paras kaveri on terve toimintakyky, jolloin harrastukset ja muu touhu voi jatkua ikääntymisestä huolimatta.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet muodostavat neljännesosan perusterveydenhuollon lääkärikäynneistä. Noin kolmasosa suomalaisista työikäisistä kärsii jostain pidempään vaivanneesta tuki- ja liikuntaelinvaivasta ja lyhyempiä kipujaksoja on esiintynyt lähes kaikilla. Ikääntyessä vaivat, kuten myös tuki- ja liikuntaelinten vaivat, yleensä lisääntyvät. Vaikka vaivat ovat yleisiä, löytyy niihin myös apua.
Vaivat hoitoon, mutta missä?
Perusterveydenhuollossa toteutuvalla lääkärikäynnillä elämänlaatua haittaava tuki- ja liikuntaelinvaiva ei välttämättä näyttäydy suurena haittana ja totta puhuen lääkärin resurssit olisivat paremmin käytetyt toisaalla. Fysioterapeutit ovat jo pitkään ottaneet vastaan asiakkaita vaivojen ja kipujensa kanssa suoraan joko lääkärin lähettämänä tai ilman. Tämä menettelytapa on ollut sekä toimiva että tehokas. Onhan fysioterapeutti terveyden, liikkeen, liikkumisen ja toimintakyvyn asiantuntija ja siten luonteva valinta yleensä henkeä uhkaamattomien tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon. Toisaalta fysioterapeutilta löytyy ammattitaito epäillä vakavampaa terveydellistä tilaa ja hän voi tarvittaessa ohjata asiakkaan oikeaan vaivaan erikoistuneen lääkärin vastaanotolle, jolloin hoitoketju virtaviivaistuu.
Fysioterapeutin hoito on ns. konservatiivista hoitoa eli hoitoa, jossa kudoksia säästetään eikä niihin tehdä mitään peruuttamattomia muutoksia. Mikäli jokin vaiva näyttää vaativan leikkausta sitä ennen kuitenkin tulisi aina tutkia käytännössä konservatiivisen hoidon mahdollisuudet. Fysioterapiassa voidaankin hoitaa vaivoja laidasta laitaan; alaselkäkipuja, vanhaa polvivaivaa, vihoittelevaa olkapäätä, käden tai kyynärpään ongelmaa sekä nykyajan yleistä murhetta niska- ja hartiaseudun kipuja sekä kireyksiä. Työkaluja vaivojen hoitamiseksi löytyy runsaasti ja ennalta on vaikea sanoa mikä olisi paras hoitomuoto. Pääasia on, että hakeudutaan vastaanotolle, jolloin fysioterapeutti tutkimuksen perusteella voi suositella otollisimman etenemistavan.
Fysioterapiaan, mutta minne?
Kuten remontin tekemisessä on väliä mitä työkaluja käytetään, voisi samaa sanoa fysioterapeutin valinnastakin. Erityisesti tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin erikoistuneet fysioterapeutit omaavat lukuisia erilaisia työkaluja ratkaista liikkumiseen ja kipuihin liittyviä ongelmia. Toisaalta erilaiselle aihealueelle erikoistuneet fysioterapeutit ovat oman aihepiirinsä asiantuntijoita. Tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolla käy ihmisiä laidasta laitaan, mutta erityisesti työikäisten osuus on suuri. Ongelmat voivat olla laadultaan joko äkillisiä tai jo pitkään jatkuneita.
Varaamalla ajan fysioterapeutille voit huomata, kuinka paljon vastaanotolla voidaan tehdä fyysisen toimintakyvyn edistämiseksi, kipujen poistamiseksi tai liikkumisen parantamiseksi.
Lähteet: Kansanterveyslaitos - Terveys2000, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL - FinTerveys2017, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Suomen Fysioterapeutit ry