Minähän oikeasti kykenen!
Jos työelämään siirtyminen tuntuu haastavalta, ammatillinen kuntoutus voi toimia sopivana väylänä.
Ammatillinen kuntoutus (TEAK-kuntoutus) on oiva valinta silloin, kun henkilö on epävarma omista voimavaroistaan ja kyvystään jaksaa työn tahdissa. Toiset ovat olleet pitkään poissa työelämästä ja haluavat kokeilla työntekoa omien rajojensa puitteissa. Toiset taas voivat olla hukassa esimerkiksi yhtäkkisen alanvaihdon edessä, johon sairaus tai muut rajoitteet ovat ajaneet.
TEAK-kuntoutus koostuu työhönvalmennuksesta, työkokeilusta tai näiden yhdistelmästä. Se räätälöidään kuntoutujan lähtökohtiin sopivaksi. Kuntoutuksessa jokainen asiakas saa oman valmentajan, joka auttaa matkan varrella. Työ- ja organisaatiopsykologi ja psykologian tohtori Pirkko-Liisa Hyttinen haluaa motivoida kaikkia työkykyään epäileviä ottamaan ensimmäisen askeleen ammatillisen kuntoutuksen kautta.
Pysähdy miettimään mitä haluat tulevaisuudeltasi
”Älä aloita miettimällä mikä olisi toiveammattisi. Mieti ensin millaiselta tuntuisi, jos tulevaisuudessa kaikki olisi hyvin. Millaista sinun elämäsi olisi silloin? Jokaisella on omat ajatukset ja unelmat siitä mikä on tavoiteltavaa tunnetasolla. Millaiset asiat tuottavat sinulle mielihyvää? Onko se esimerkiksi, että saa tehdä toisten ihmisten kanssa vai touhuatko mieluummin itseksesi omaan tahtiin. Monella työhön hakeutumista voi hankaloittaa, ettei tiedä mitä oikeastaan haluaa. Siksi kannattaa pysähtyä pohtimaan sitä – tutustu omiin haluihisi. Sen jälkeen kuntoutuksessa voidaan miettiä niitä apukeinoja, joilla pääset kiinni toiveisiisi”, Hyttinen kertoo.
Haasta sisäiset uskomuksesi ammatillisessa kuntoutuksessa
Sinulla voi olla vahva uskomus, ettet sovi johonkin ammattiin. Joskus uskomus voi olla ulkoapäin rakennettu. Esimerkiksi jo lapsuudessa joku on sanonut, että sinusta ei ole tiettyyn työhön. Tunne kykenemättömyydestä on voinut syntyä tekijöistä, jotka eivät ole totta. Silloin ihminen voi helposti ajatella, että en suoriudu tuosta työstä, koska olen niin huono. Ei siis kannata lähtökohtaisesti uskoa omassa päässä olevia esteitä, vaan mieluummin ampua niitä alas. Ammatillinen kuntoutus auttaa haastamaan sisäisiä uskomuksia.
Hyttinen kertoo esimerkin: ”Yksi työelämässä menestynyt asiakkaani oli hakeutumassa suorittamaan vaikeaa kansainvälistä tutkintoa, jossa piti ratkoa matematiikan tehtäviä. Asiakas oli omasta mielestään huono matematiikassa. Hän alkoi ratkoa tutkinnon matematiikan tehtäviä ja totesi, että eiväthän ne nyt niin vaikeita olleetkaan. Avasimme yhdessä aihetta ja selvisi, että hän oli lapsena saanut arvosanan 10- matematiikan kokeesta, ja hänen isänsä oli todennut, että ”miksi tuo miinus?” Tämä kokemus oli lähtenyt ohjaamaan hänen ajatustaan omista taidoistaan.”
Löydä omat vahvuutesi TEAK-kuntoutuksessa
TEAK-kuntouksessa autetaan löytämään omat vahvuudet ja hyödyntämään niitä. Se onnistuu oman valmentajan kanssa. Lisäksi ammatillisessa kuntoutuksessa on mukana samassa tilanteessa olevia vertaisia.
”Usko siitä, miten itse uskoo suoriutuvansa työstä, on jo puolet itse suorituksesta. Siksi kannattaa nähdä vaivaa omien vahvuuksien löytämiseen. Niiden pohjalle on helppo rakentaa. Sillä on valtavan suuri merkitys, että mitä minä uskon itsestäni – ja varsinkin mitä en usko itsestäni. Dumbo-norsukin lensi, koska hän uskoi taikasulan voimaan”, Hyttinen sanoo.
TEAK-kuntoutuksen valmentaja auttaa avaamaan epäonnistumisen lukkoja
TEAK-kuntoutus on saanut positiivista palautetta erityisesti vahvoista ja osaavista asiantuntija valmentajistaan. Valmentajista on valtava apu. Nyt sinun ei enää tarvitse yrittää selviytyä yksin.
”Jos on tottunut painimaan yksin näiden asioiden kanssa, on valmentajasta paljon apua. Monesti aamuyön tunteina näkee asiat moninkertaisesti huonompana, kuin ne oikeasti ovat. Se negatiivinen ideageneraattori jää valitettavasti monella meistä päälle. Siinä tilanteessa on vaikea itse lähteä löytämään valopilkkuja. Ammatillisen kuntouksen ehkä suurin yksittäinen asia on oma henkilökohtainen valmentaja. Hän tulee tutuksi ja hänen kanssaan on helpompi ratkoa asioita. Hän auttaa näkemään vahvuuksia”, Hyttinen kehuu.
Löydät vertaistukea TEAK-kuntoutuksessa
TEAK-kuntoutukseen sisältyy myös ryhmäkeskusteluita muiden kuntoutujien kanssa.
”Vertaistuki on tärkeää. Se auttaa ymmärtämään ettei ole ainoa tässä tilanteessa – meitähän on monta. Ryhmän jäsenille alkaa pikkuhiljaa kertyä onnistumisia. Kun niistä puhutaan, se luo uskoa, että minäkin voin löytää onnistumisia. Siinä pääsee hienosti oman laatikon ulkopuolelle avartamaan omaa maailmankuvaansa, joka on saattanut supistua, jos ei ole löytänyt omaa paikkaansa työelämässä. Ei ole hyväksi pyöriä vain omien ajatusten ympärillä jatkuvasti”, Hyttinen avaa vertaistuen hyötyjä.
Työkokeilu on avain rentoon suoritukseen
Monille työelämään siirtyville työkokeilu on paljon parempi vaihtoehto kuin suoraan vakituiseen kokopäivätyöhön hyppääminen.
”Työkokeilussa työnantaja lähtökohtaisesti ajattelee, että tässä kokeillaan mikä olisi paras tapa tehdä työtä. Jolloin hän seuraa ihan eri asenteella työntekijän suoriutumista. Työnantaja on valmiimpi auttamaan onnistumisessa. Heti alkumetreillä ei odoteta maksimisuoritusta. Työkokeilussa kokeillaan, se tuo rentoutta ja vähentää suorituspainetta. Rento suoritus on usein parempi kuin pakkosuoritus. Kaikki tiedämme, että kun ihminen menee kipsiin, ei menestystä tule”, Hyttinen sanoo.
Positiivinen uskomus itsestä kasvaa onnistumisten myötä
Ammatillisessa kuntoutuksessa oman valmentajan kanssa löytyy kuntoutujalle sitä kaikkien tarvitsemaa pystyvyyden tunnetta. Ei pidä uskoa heti ensimmäistä oman pään sisäistä negatiivista puhetta. Hyvien kokemusten kautta minäpystyvyys rakentuu ja uskomus itsestä kasvaa onnistumisten myötä. Itsevarmuus kasvaa, kun saa uskoa omaan selviytymiseen.
Hyttinen kertoo esimerkin lapsuudestaan: ”Lapsena käsityötunnilla minulta ei sujunut tyynyliinojen kirjonta. Ajattelin, että tätä en osaa ja otin mahdollisimman yksinkertaisen kuvion. Opettajani katsoi epäonnistunutta työtäni ja sanoi, että hän voi sen kyllä hyväksyä, mutta hänen mielestään pystyisin varmasti paljon parempaan. Kertasimme vielä yhdessä tekniikkaa ja valitsin uuden vaikean kuvion. Lopputulos oli hieno. Opettaja ja minä molemmat loistimme.”
”Jos uskomus omasta selviytymisestä on huono, ei mikään suju.Tämän kääntäminen positiiviseksi on ammatillisen kuntouksen parhaita puolia. Yksi asia kerrallaan saadaan yhdessä oman valmentajan kanssa uskoa onnistumiseen. Pienet askeleet, vertaistuki, työkokeilu ja oma valmentaja – ne kaikki yhdessä kääntävät negatiivisen kehän positiiviseksi. TEAK-kuntoutus tuo tunteen: Minähän oikeasti kykenen!”, Hyttinen iloitsee.
Ammatillinen kuntoutus luo kokonaisvaltaista hyvinvointia
TEAK-kuntoutuksessa pohditaan mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi merkitsee juuri itse kuntoutujalle.
”Miltä tahansa elämän alueelta lähtevä onnistumisen kokemus parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Esimerkiksi onnistuminen työelämässä generoi uutta muillekin elämän osa-alueille. Se on moninkertainen hyöty, kun saadaan jollakin alueella otettua askel eteenpäin. Askeleiden ei tarvitse olla suuria. Kukaan ei ole heti huipulla. Mutta pienillä askeleilla kaikki etenevät. Jokaisesta askeleesta voi olla onnellinen ja pienet askeleet luovat pohjan. Sitten jossain vaiheessa voi huomatakin ottaneensa ison loikan eteenpäin” Hyttinen sanoo.
Aina kannattaa kokeilla!
”On turha asettaa rimaa kerralla liian korkealle. Ammatillinen kuntoutus on mahdollista aloittaa matalalla rimalla, ja se voi viedä lopputulemana korkealle. On todella arvostettavaa mennä kuntoukseen. Arvostan valtavasti ihmisiä, jotka lähtevät liikkeelle, koska ensimmäinen askel on otettava. Aina kannattaa kokeilla!” Hyttinen summaa.
Kirjoittaja:
Pirkko-Liisa Hyttinen, liiketoimintapäällikkö, työ- ja organisaatiopsykologi, psykologian tohtori
Kiinnostuitko TEAK-kuntoutuksesta?
Järjestämme työllistymistä edistävää ammatillista TEAK-kuntoutusta Mänttä-Vilppulan, Inarin, Raaseporin ja Porvoon seudulla 16-64-vuotiaille henkilöille. Kuntoutukseen osallistuminen on maksutonta, ja aloitusajankohta päätetään yhdessä asiakkaan kanssa.