Nopea puuttuminen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin ja kiputiloihin nopeuttaa paranemista
Onko sinulla ollut kipua olkapäässä jo pidempään ja nyt yökipu häiritsee untakin? Onko lonkka alkanut tuntumaan jäykältä ja kipeältä, eikä kävelylenkkikään enää houkuttele? Oletko satuttanut itsesi liikuntaharrastuksessa tai ärtyykö vanha vamma kipeäksi aina, kun yrität aloittaa harjoittelun uudelleen tai lisätä harjoittelumääriä? OMI-terapiaan erikoistuneelta fysioterapeutilta löytyy apua näihin ja moniin muihin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin.
OMI-lyhenne tulee sanoista Orthopaedic Medicine International ja tarkoittaa kliinistä ortopedista lääketiedettä. OMI on Suomessa toistaiseksi melko tuntematon terapiamuoto, joka keskittyy tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien tarkkaan tutkimiseen ja konservatiiviseen hoitamiseen.
OMI-terapiassa hoidetaan lihaksissa, jänteissä, nivelissä, nivelkapseleissa, limapusseissa ja selkärangassa olevia ongelmia. Terapiamenetelmiä ovat esimerkiksi lihasten ja jänteiden syvä poikittaiskäsittely, selkärangan käsittely, nivelten käsittelyt, nivelkapselin venyttäminen, vetohoidot ja pistoshoidot, joita Suomessa toteuttavat tällä hetkellä pääasiassa vain lääkärit.
OMI-terapia voidaan yhdistää myös nopeaan ja tehokkaaseen shock wave -terapiaan. Tämä lisää entisestään fysioterapeutin keinoja tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa. Shock wave -hoito on paineaaltohoitoa, jota käytetään tuki- ja liikuntaelinongelmien hoitoon esimerkiksi olkapään jänneongelmissa tai tenniskyynärpäässä.
Hoidetaan kivun syytä
Miksi aloittaisit fysioterapian, jos sinua ei ole vielä edes magneettikuvattu? OMI-terapiassa järjestelmällisen tutkimusmenetelmän avulla löydetään useimmiten kivun syy ilman kalliita röntgen-, magneetti- ja CT-tutkimuksia, jotka voivat ajoittain olla jopa harhaanjohtavia. Jokaisen ihmisen elimistö kuluu vuosikymmenten saatossa ja tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuu monenlaisia vammoja.
Teknisillä tutkimuksilla löydetään paljon kulumamuutoksia ja vammoja, jotka eivät välttämättä kuitenkaan aiheuta asiakkaan senhetkisiä oireita. Tieto näiden muutosten olemassaolosta kuitenkin aiheuttaa asiakkaalle turhaa huolta ja voi ohjata asiakasta ja jopa lääkäriäkin väärään suuntaan. Tämän lisäksi kaikki kipua aiheuttavat toimintahäiriöt ja vammat eivät kuvissa näy, jolloin asiakas ja lääkärikin voivat jäädä siihen uskoon, että kiputila on esimerkiksi kulumamuutoksesta johtuva, eikä sitä ole mahdollista hoitaa muutoin kuin oireenmukaisesti.
Tällaisessa tilanteessa asiakkaat kärsivät kivuista vuosien ajan, joutuvat olemaan pitkillä sairauslomilla, mahdollisesti eläköityvätkin, valvovat öitään kipujen vuoksi, luopuvat rakkaista harrastuksistaan ja joutuvat jopa turhiin leikkauksiin.
Tarkan ja järjestelmällisen tutkimisen avulla löydetään kuitenkin usein juuri ne kudosrakenteet, jotka kipua aiheuttavat. Tällöin päästään hoitamaan kivun syytä oireiden hoitamisen sijaan ja oireet voidaan saada loppumaan. OMI-terapiassa tutkimalla saadaan myös selkeästi esille ne tilanteet, joissa fysioterapian keinoilla ei asiakasta pystytä auttamaan. Tällöin terapeutti ohjaa asiakkaan jatkotutkimuksiin lääkärille.
OMI-terapia on palkitsevaa niin asiakkaalle kuin terapeutillekin
Mistä tiedät, onko terapia turvallista ja saatko siitä apua ongelmiisi? OMI-terapiasta löytyy keinoja eri-ikäisten ja -kuntoisten asiakkaiden kuntoutukseen. Jokaiseen ikäkauteen kuuluvat omat, ikäryhmälle tyypilliset ongelmat, mikä myös otetaan OMI-terapiassa huomioon. Jo tarkan haastattelun avulla pystytään usein päättelemään, minkä tyyppisestä ongelmasta todennäköisimmin on kyse. Lisäksi haastattelun ja tutkimisen avulla kartoitetaan myös mahdollisia riskitekijöitä ja terapian vasta-aiheita, jotta tiedetään terapian olevan asiakkaalle turvallista.
Nopea puuttuminen tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin ja kiputiloihin nopeuttaa paranemista ja johtaa parempiin lopputuloksiin ja pienempiin muutoksiin toimintakyvyssä.
OMI-terapia on palkitsevaa niin asiakkaalle kuin terapeutillekin, koska terapian vaikutukset tutkitaan jokaisen käytetyn tekniikan jälkeen ja tieto siitä, ollaanko vaikuttamassa oikeaan kudokseen, saadaan useimmiten välittömästi kivun vähenemisen myötä.
Tuki- ja liikuntaelimistön kiputilojen yllättäessä kannattaa ehdottomasti kokeilla OMI-terapiaa. Tällä voidaan välttää kipujen pitkittyminen, pitkät sairauslomat, runsas särkylääkkeiden syönti ja etenkin olkapää- ja polviongelmien kohdalla jopa turhat leikkaushoidot. Lisäksi tavoitteena on asiakkaan palaaminen normaaliin kivuttomaan arkeen, ja liikuntaharrastuksiin nopeasti.
Syitä hakeutua OMI-terapiaan
• Kivut ja liikerajoitukset nivelissä
• Kivut lihas- ja jännevammojen jälkeen
• Selkä- ja niska-hartiakivut
• Pääkivut
• Säteilykivut ylä- ja alaraajoihin
• Rasitusvammat
OMI-terapian hyödyt
• Tarkan ja järjestelmällisen tutkimisen jälkeen tiedetään, mikä kipua aiheuttaa.
• Terapiassa etsitään ja hoidetaan kivun syy oireiden lievittämisen sijaan.
• Kivun syyn löydyttyä useimmat ongelmat saadaan paranemaan täysin oireettomiksi.
• Vältyt ylimääräisiltä teknisiltä tutkimuksilta ja jopa mahdollisilta leikkauksilta.
• Tarvittaessa fysioterapeutti ohjaa sinut jatkohoitoon tai lisätutkimuksiin lääkärille.