Onnistumisia ammatillisen kuntoutuksen kautta – Joonaksen tarina
Joonas, 40v lähti alkuvuodesta kokeilemaan TEAK-kuntoutusta vuosien työttömyyden jälkeen. Sairastumisen myötä hän oli jäänyt eläkkeelle, mutta tänä vuonna tuntui, että työelämää voisi kokeilla uudemman kerran. Joonas oli aiemmin työskennellyt kuljetusalalla ja sinne hän halusikin palata. Ala oli kulkenut suvussa isältä pojalle, joten se tuntui omalta.
Työhaastatteluharjoituksia, CV:n tekoa ja työkokeilua
TEAK-kuntoutus koostuu työhönvalmennuksesta, työkokeilusta tai näistä molemmista. Kuntoutus lähtee asiakkaan omista lähtökohdista. Asiakas voi esimerkiksi päättää monenako päivänä viikosta hän haluaa työskennellä.
Kuntoutuksessa jokainen asiakas saa oman valmentajan, joka auttaa niin CV:n teossa kuin haastatteluihin valmistautumisessa. Lisäksi työkokeilussa valmentaja on tukena.
”Oma työhönvalmentaja valoi itsevarmuutta työttömyyden keskellä.” Joonas pohtii.
Ammatillisessa kuntoutuksessa pyritään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja etsitään yhdessä työmahdollisuuksia, jotka eivät ole liian kuormittavia.
”Työpäivän jälkeen pitäisi jaksaa tehdä muutakin kuin lysähtää sohvalle.” Joonas toteaa.
Miksi TEAK?
Lääkäri suositteli TEAK-kuntoutusta Joonakselle. Kuntoutus koostuu myös paljon muusta kuin työkokeilusta ja työnhausta. Etsitään omia vahvuuksia ja pohditaan mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi merkitsee juuri itse kuntoutujalle. Ammatillisen kuntoutuksen keskiössä on löytää kuntoutujan omat voimavarat ja vahvistaa niitä.
”Käytiin myös kahvilla ja taidenäyttelyissä, mukavia juttuja. Tein päiväkirjaa itsestäni, johon voi palata huonoina hetkinä. Valmentaja on buustannut itsevarmuutta ja tuonut rohkeutta. Itsetunto oli aika maassa ennen kuntoutusta.”
Tapaamisia ja ryhmän tukea
Kuntoutuksen alussa on muutaman viikon valmentava jakso, johon sisältyy mm. ryhmäkeskusteluita muiden kuntoutujien kanssa. Tällöin tehdään tiiviisti työtä jokaisen itsensä kanssa valmentajien ohjeistuksessa.
Myös vertaistuki ollut tärkeä voimavara.
”Se tuntui erittäin tärkeältä ja oman ryhmän toinen kuntoutuja tuntui siltä, että oli tosi samoja kokemuksia ja samaa taustaa niin oli kiva jutella myös meidän kesken. ”
Työkokeilun aikana kuntoutukseen sisältyy viikoittaisia tapaamisia valmentajan kanssa. Puhelimitse ollaan yhteydessä päivittäin.
Ammatillisen kuntoutuksen eteneminen
Joonas halusi palata kuljetusalalle ja valmentaja Kaisan avustuksella tähän tehtiin suunnitelma. Kuntoutus keskeytettiin hetkeksi, jotta Joonas pystyi aloittamaan opiskelun. Hän hankki kuljettajakortin ja ammattipätevyyden.
Tämän jälkeen etsittiin työkokeilupaikkaa. Ensin Joonas työskenteli kuljetusalan yrityksessä Jyväskylässä, kunnes vaihtoi lähemmäs Jämsään.
”Tämä ollut kyllä turvaverkko ja olen tiennyt, että töitä voi tehdä omien jaksamisen rajoissa. On kuunneltu eikä ole painostettu. Työkokeilussa saa selville miten vartalo ja pää kestää työelämää. Kelalta saan kuntoutusrahan, ruokarahan ja matkakorvaukset. ”
Parasta kuntoutuksessa
”Ennen kaikkea olen saanut itsevarmuutta. Tuntee itsensä valmiiksi palaamaan työelämään. Eläkkeellä tuntee olevansa aika väliinputoaja näin nuorena. En ollut itse vielä valmis luovuttamaan vaan halusin seurata tilannetta ja palata töihin kun siltä tuntui.
Myös kuntoutus on tuonut jatkuvuuden tunnetta, että en ole turha ihminen vaan yhteiskuntakelpoinen. Työkokeilussa muut työntekijät ovat yrityksessä ottaneet kauhean hyvin vastaan.
Lisäksi valmennuspäivinä Mäntässä syödyt Anguspihvit oli muuten hyviä!”
Joonaksen kuntoutus alkaa olla loppusuoralla ja tavoitteena kuntoutuksen jälkeen onkin työllistyä pysyvästi kuljetusalalle. Seuraava askel on löytää vakituinen työ.