Psykofyysinen fysioterapia liikuttaa sekä kehoa että mieltä - lempeästi ja Roosan voimavarat huomioiden

AsiakastarinaFysioterapiaPsykofyysinen fysioterapia

Roosa kävi persoonallisen liikkumistapansa vuoksi fysioterapiassa jo vauvana. Hänen epäiltiin sairastavan harvinaista sairautta, mutta oireille ei lopulta löydetty syytä. Aikuisena diagnosoidun vaikean sairauden takia Roosa ohjattiin psykofyysiseen fysioterapiaan. Vastaanotolla tehtävät harjoitukset tähtäävät arjen helpottamiseen, mutta fysioterapeutin kanssa jaetaan luottamuksellisesti myös elämään kuuluvat ilot ja surut.

Lahdesta kotoisin olevalle Roosa Reposelle, 31, on kertynyt kokemusta eri fysioterapian muodoista jo pienestä lapsesta lähtien. Vauvaikäisenä Roosan liikkuminen oli hyvin persoonallista ja lääkäreillä oli huoli siitä, tuleeko hän koskaan kävelemään omatoimisesti.

- Olen syntynyt vuonna 1992 ja silloin puhuttiin jumppareista. Muistikuvani lapsuudesta on se, että jumppari käy meillä kotona ja minä käyn jumpparin luona sairaalalla, Roosa naurahtaa.

Tutkimusten jälkeenkään lääkärit eivät löytäneet tytöltä minkäänlaista sairautta ja hänet todettiin täysin terveeksi. Roosa eli aivan tavallisen lapsuuden, kunnes teini-iän kynnyksellä uudenlaiset oireet ja kivut tulivat osaksi elämää. Harvinaisissa sairauksissa diagnostiset viiveet ovat hyvin yleisiä. Sen vuoksi Roosakin sai oireilleen selityksen vasta 26-vuotiaana, kun hänen todettiin sairastavan Behçetin syndroomaa.

-Tämä on äärimmäisen yksilöllinen ja monioireinen sairaus. Minulla keskeisempiä oireita ovat kipu ja vaikeat infektio-oireet. Minulla ei ole kivuttomia hetkiä. Kipu on jollain tapaa koko ajan läsnä. Olen tottunut tiivistämään sairauden kolmeen sanaan - harvinainen ja vakava sekä parantumaton. Vakavan sairaudestani tekevät sen koko kehon kattava ote ja ärhäkkä, etenevä luonne. Behçetin syndrooma on koko kehon tulehdustila, koko elimistöön ja moniin eri elimiin vaikuttava laaja-alaisesti oireileva sairaus, Roosa kuvailee.

Psykofyysisessä fysioterapiassa edetään voinnin mukaan

Roosalla on sairautensa vuoksi kokemusta psykofyysisestä fysioterapiasta useiden vuosien ajalta, ensin Päijät-Hämeen keskussairaalasta, josta hän myöhemmin siirtyi Coronarialle palveluseteliasiakkaana. Yhteistyö psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutti Lilian Niemisen kanssa on jatkunut jo reilun viiden vuoden ajan. Nykyään fysioterapia toteutuu Kelan vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena.

-Onneksi ihminen on pysynyt samana. On valtavan tärkeää, että on ollut tuttu ja turvallinen ammattilainen matkassa mukana, Roosa sanoo.

Terapiakäynneillä edetään aina Roosan sen hetkisen voinnin ja tilanteen mukaan.

-Alkuun käydään aina tilannekatsausta läpi. Keskustelemme siitä, millaisia kuormitustekijöitä Roosalla on ollut ja miten hän on esimerkiksi nukkunut ja syönyt, Lilian kertoo

Päivästä riippuen vastaanotolla saatetaan tehdä myös erilaisia stabiloivia harjoitteita, joissa keskitytään esimerkiksi syvien lihasten aktivointiin. Lisäksi erilaiset hengitys- ja kehotietoisuusharjoitukset ovat tärkeitä, sillä niistä voi olla apua kivun hoidossa ja hallinnassa.

Nieminen kuvailee Roosaa suorittajatyypiksi. Tällaisille ihmisille kovat kivut ovat usein hyvin tyypillisiä.

-Roosa haluaa aina tehdä kaiken sataprosenttisesti ja vähän ylikin. Siksi harjoituksissa on mukana aina myös palautumista sekä oman kehon rajojen tuntemista, mutta myös rajojen asettamista suhteessa toisiin ihmisiin. Voinko sanoa ei, jos minusta tuntuu siltä? Lilian jatkaa.

Psykofyysisessä fysioterapiassa Roosa on oppinut tuntemaan omaa kehoaan paremmin. Aiemmin hän saattoi fysioterapeutin vastaanotolla tehdä harjoituksia ja liikkeitä, jotka aiheuttivat kipua, koska hän halusi olla reipas ja kiltti asiakas.

-Se on ollut iso tekijä, jonka oppimisessa itselläkin on mennyt tovi. Tietyllä tavalla harjoittelen edelleen sitä, että jos jokin sattuu tai tuntuu pahalta, niin sitä ei tarvitse tehdä, Roosa kertoo.

Tärkeintä psykofyysisessä fysioterapiassa on luottamuksellisuus

Sekä Roosa että Lilian nimeävät yhdeksi psykofyysisen fysioterapian tärkeimmäksi asiaksi luottamuksen ja turvallisuuden tunteen, sillä erilaisten harjoitusten ohella terapiakäynneillä käsitellään niin iloja, suruja kuin erilaisia elämänvaiheitakin.

-Voi sanoa, että terapeuttina olen myös saanut todella paljon. Olen ollut onnekas, koska olen saanut kulkea Roosan mukana ja tänä aikana hän on esimerkiksi löytänyt ihanan miehen itselleen. Yksi parhaita fysioterapiakertoja oli se, kun Roosa näytti minulle videoita ja kuvia heidän häistään, Lilian muistelee.

Vastaanotolla Lilian ja Roosa ovat käsitelleet myös tahatonta lapsettomuutta, jonka vuoksi psykofyysinen fysioterapia on tullut Roosalle entistäkin tärkeämmäksi. Lapsettomuushoitojen takia sairauden aiheuttamia kipuja ei voida hillitä esimerkiksi lääkkeiden avulla.

-On pitänyt valita ja olen tehnyt sellaisen valinnan, että olen halunnut edetä lapsettomuushoidoissa. Se on tarkoittanut sitä, että sairautta ei voida hoitaa käytännössä ollenkaan tällä hetkellä, Roosa kertoo.

-Lapsettomuus on äärimmäisen psykofyysinen prosessi. Jos minä saisin olla täydellisen maailman diktaattori, niin tekisin ensimmäisenä sellaisen lain, että kaikille lapsettomuushoidoissa oleville mahdollistettaisiin psykofyysinen fysioterapia, Roosa jatkaa naurahtaen.

Psykofyysisessä fysioterapiassa ohjataan myös lepäämään

Viime aikoina Roosa ja Lilian ovat puhuneet terapiakäynneillä paljon tulevaisuudesta, sairauden eri vaiheisiin sopeutumisesta sekä apuvälineiden käytöstä. Huonoina päivinä Roosan liikkuminen voi olla niin heikkoa, että esimerkiksi ulos lähteminen tuntuu mahdottomalta.

-Minulla on paljon pelkoa ja huolia liikkumisen apuvälineisiin liittyen. Nyt jos ottaisin käyttöön pyörätuolin tai sähköpyörätuolin, niin olenko jumissa siinä loppuikäni? Olen tänäkin keväänä Lilianin tuella ottanut askeleita tähän liittyen ja lähtenyt pohtimaan  asioita, Roosa miettii.

Roosan sairaudelle ominaista on se, että hänen rasituksen sietonsa on olematonta. Kova rasitus saattaa aiheuttaa kehossa kuumereaktion. Myös palautuminen fyysisestä rasituksesta on hankalaa.

-Jos menisin niin sanottuun tavalliseen fysioterapiaan, jota sanon kuminauhajumpaksi, niin minulle saatettaisiin sanoa, että liike on lääke. Voisin taantua takaisin siksi lapsuuden reippaaksi pikkujumppariksi. Täällä Lilian ymmärtää, että minua auttaa se, että ohjataan myös lepäämään, Roosa sanoo.

Lilianin mukaan psykofyysiseen fysioterapiaan kuuluu myös liikehoitoja ja esimerkiksi oman kehon rajojen tunnistamista, mutta yksi tärkeimmistä ajatuksista terapiassa on, että ihminen nähdään kokonaisena ja monimuotoisena ihmisenä, jonka olotila vaihtelee.

-Minun pyrkimyksenäni on pystyä tukemaan Roosaa, ei pelkästään suorittamisella, vaan lempeämmällä tekemisellä, Lilian selittää.

- Kaikki harjoitukset tähtäävät siihen, että niistä olisi hyötyä arjessa, kyllä me joskus niitä kuminauhojakin otetaan, Lilian päättää nauraen.


Harvinaisten sairauksien koulutettu kokemusasiantuntija

Roosa on koulutettu kokemusasiantuntija ja koulutettu kokemustoimija, jonka kokemusosaamisen keskiössä ovat harvinaisten sairauksien sekä tahattoman lapsettomuuden monipuoliset teemat. Kokemusosaajana Roosa on aktiivinen puhuja, kehittäjä ja vaikuttaja. Roosa kokee, että kokemusosaajana hänen kaikkein keskeisimpiä tehtäviä ovat tiedon, ymmärryksen ja toivon lisääminen.

Voit seurata Roosaa Instagramissa @roosaroso

Voisiko psykofyysisestä fysioterapiasta olla sinulle hyötyä?

Psykofyysisen fysioterapian menetelmin voidaan edistää esimerkiksi kehon hahmottamista, lievittää kipua, oppia stressinhallintaa ja rentoutumista sekä lisätä yksilön tietoisuutta omista voimavaroistaan. Psykofyysisestä fysioterapiasta onkin vaikuttavia kokemuksia esim. neurologisten sairauksien kuntoutuksessa, lisäksi tämä terapiamuoto soveltuu hyvin matalalla kynnyksellä työuupumuksen sekä esimerkiksi ahdistuneisuushäiriöidenkin kuntoutukseen.

Lue lisää