Raija auringonkukkapellolla

Raija on sairastanut diabetesta yli 15 vuotta – nyt verensokerisensori helpottaa hänen arkeaan

AsiakastarinaDiabetes-kurssitSopeutumisvalmennuskurssit

Tyypin 2 diabetesta sairastava Raija, 61, sai apua vireystilansa säätelyyn Coronarian sopeutumisvalmennuksesta.

”Ei se kivalta tuntunut, vaikkei diagnoosi yllätyksenä tullutkaan”, Raija muistelee vuotta 2008, jolloin hän kuuli sairastavansa tyypin 2 diabetesta.

Tuolloin Raijan paastoverensokeria seurattiin työterveydessä säännöllisesti, sillä hänellä oli takanaan vakava sairaus. Lisäksi Raijan suvussa esiintyi sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta.

Lisääntynyttä janon tunnetta tai suurentunutta virtsaamisen tarvetta Raijalle ei koskaan tullut. Rankimpana oireena oli jatkuva väsymys.

”Koko ajan tuntui siltä, ettei jaksa.”

Säännöllisen rytmin tärkeys

Sairastumisen alkuvaiheessa Raijalle riitti hoidoksi suun kautta otettava lääkitys.

”Ajattelin, että ihanaa, kun ei tarvitse pistää itseään. Alkuun kun mietin, että onnistuisiko edes verensokerin mittaaminen sormenpäästä”, Raija muistelee.

Pian verensokerin mittaamiseen kuitenkin tottui. Myöhemmin Raijan oli siirryttävä pistoksena annosteltaviin lääkkeisiin. Monipistoshoito eli kahden erilaisen insuliinin käyttö vaatii säännöllistä elämänrytmiä.

”Insuliini on muistettava pitää mukana, joten itselleen on luotava selkeitä rutiineja.”

Jos rytmi katoaa, Raija huomaa sen välittömästi olossaan.

”Kun verensokeri tippuu liian matalalle, iskee kylmä hiki ja huono olo.”

Helpotusta sensoroinnista

Vaikka diabeteksen kanssa eläminen oli vuosien saatossa tullut Raijalle tutuksi, jatkuva verensokerin vaihtelu vaikutti hänen vireystilaansa heikentävästi. Siksi hän mietti, voisiko glukoosisensorista olla apua. Olkavarteen kiinnitettävän sensorin ansiosta verensokeria ei tarvitsisi mitata aina erikseen sormenpäästä, sillä sensori mittaa sitä automaattisesti pitkin päivää.

Kun työterveyslääkäri mainitsi tyypin 2 diabetesta sairastaville aikuisille tarkoitetusta sopeutumisvalmennuksesta, Raija kiinnostui. Kuntoutus olisi Kelan tukemana hänelle maksuton.

”Ajattelin, josko kurssin aikana kuulisin muiden kokemuksia sensoroinnista ja siitä, miten he olivat sensorin itselleen saaneet.”

Työterveyslääkäri kirjoitti Raijalle B-lausunnon, ja Raija haki Coronarian järjestämälle sopeutumis­val­men­nus­kurssille Kuusamoon.

Diabeteslääkärin vastaanotolla myös Raijan sensoritoiveet nytkähtivät eteenpäin. Lääkäri oli sitä mieltä, että monipistoshoitoa käyttävä Raija hyötyisi merkittävästi verensokeria jatkuvasti mittaavasta sensorista, jolloin verensokerin vaihtelut vähenisivät.

Nyt Raijalla on ollut sensori useamman kuukauden.

”Valmennusryhmässä tutustuttiin sitten yhdessä sensoriin ja sen toimintaan. Valmennuksen diabeteshoitajalta sain vielä lisävinkkejä sen hyödyntämiseen.”

Nykyisin Raijan ei tarvitse mitata sokeria sormenpäästään. Se on helpottanut hänen elämäänsä huomattavasti.

”Ei tarvitse enää kaivaa sokerin mittaamiseen tarvittavia lansetteja esiin ja pistää sormenpäähän. Nyt voin seurata verensokeriarvoja vaikka kerran tunnissa.”

”Joskus toki iskee hoitoväsymys, kun syö jotain ja mittari hälyttää siitä heti”, Raija lisää.

Vertaistukea ja ajankohtaista tietoa

Coronarian järjestämään sopeutumisvalmennukseen Raija on tyytyväinen.

”Lähijakso olisi voinut olla pidempikin, niin olisi saanut viettää kauemmin aikaa muiden mukana olevien kanssa”, hän sanoo.

Kolme päivää kestävän lähijakson lisäksi kuntoutukseen kuuluu 12 etäviikkoa.

”Mietin, että onko etäkuntoutuksesta mitään hyötyä. Mutta kyllä siitä vain oli, kun joka kerta käsiteltiin niin hyödyllisiä asioita.”

Kuntoutuksen aikana osallistujat pääsivät kuuntelemaan niin ravitsemusterapeuttia, fysioterapeuttia kuin jalkaterapeuttiakin. Mukaan tarttui paljon ajankohtaista tietoa, jota Raija on voinut hyödyntää vireystilansa parantamiseen.

Kuntoutuksensa varsinaiseksi tavoitteeksi Raija asetti säännöllisessä rytmissä pysymisen ja liikunnan lisäämisen.

”Liikunta vaikuttaa olooni merkittävästi. Sen vaikutuksen huomaa myös tasaisempana pysyvistä verensokeriarvoista, mikä tietysti motivoi entisestään liikkumaan”, työmatkapyöräilyä ja tanssillisempaa liikuntaa harrastava Raija iloitsee.

Entä miten arki nyt sujuu diabeteksen kanssa?

”Tällä hetkellä ei ole valittamista. Toivon, että pysyn samassa kunnossa vielä jäljellä olevat työvuodet ja tietysti pitkästi niiden jälkeenkin.”

mies ja nainen ulkoilemassa hymyilevat ja katsovat toisiaan

Metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavan sopeutumis­valmennus

  • Coronarian sopeutumisvalmennuskurssit on tarkoitettu metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastaville aikuisille.
  • Kurssit järjestetään upeissa maisemissa luonnon äärellä kylpylähotelli Kuusamon Tropiikissa.
  • Osallistumisen kustantaa Kela, joten kurssi on osallistujille maksuton.
  • Kursseilla saat ajankohtaista tietoa sairaudesta, ammattilaisten apua elämänhallintaan sairauden kanssa, vertaistukea ja hienon irtioton arjesta.
  • Kursseille kannattaa hakea ajoissa Kelan käsittelyaikojen vuoksi.

Lue lisätietoa kursseista