Sami työllistyi TEAK-kuntoutuksen jälkeen kokopäiväiseen palkkatyöhön
Päihteettömyys avasi Samille ovet kuntoutukseen, jonka jälkeen elämässä alkoi tapahtua positiivisia asioita. Epäsäännöllinen päivärytmi muutti säännölliseksi, hyvää fiilistä arkeen tuo nyt kuntosali, itsetunto on kasvanut, uusi ala tarjoilee mielekkäitä työtehtäviä ja oppisopimuksen myötä takataskuun tulee uusi tutkinto.
TEAK-kuntoutukseen eli työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen pääsy ei ollut 30-vuotiaalle Samille millään lailla itsestään selvää, saati helppoa. Vaikka Samilla oli välillä pitkiäkin päihteettömiä jaksoja, hallitsivat erinäiset päihteet hänen elämäänsä noin 10 vuoden ajan. Käännekohta koitti, kun paras kaveri kuoli. Muutama päivä uutisen kuultuaan Sami vielä käytti aineita ja oli vähällä saada yliannostuksen. Sitten tapahtui jotain, mitä Sami ei vielä tänä päivänäkään oikein käsitä.
– En tiedä oliko se sitä suomalaista sisua, vai mitä, mutta päätin, että jos en nyt itse omin avuin pääse kuiville, menen kyllä hoitoon. Sitten homma lähti pikkuhiljaa etenemään. Ensin jätin yhden aineen pois, sitten seuraavan ja sitten seuraavan, kunnes raitistuin marraskuussa 2020, kertoo entinen narkomaani ja sekakäyttäjä Sami.
Ahdistuksen ja tylsyyden Sami oppi purkamaan omien sanojensa mukaan fiksumpiin asioihin, kuten pyöräilyyn, ulkoiluun ja leipomiseen. Samilla oli ollut pitkään haaveena kuntosalin aloitus, mutta haaveita työelämästä ei varsinaisesti ollut. Hän oli huomannut, että aina, kun oli yrittänyt tavoitella liian montaa asiaa kerralla, homma oli muutaman kuukauden jälkeen aina lässähtänyt. Nyt tavoitteena oli laittaa yksi asia kerrallaan kuntoon edeten päivä kerrallaan.
Päihteettömyys avasi oven kuntoutukseen
Alun vaikeuden jälkeen Samin onnistui aloittaa kuntosalilla käynti. Salin lisäksi käynnistyi kuusi kuukautta kestävä rasvanpolttoprojekti. Päihdeseurannan aikana Sami sai hankittua takaisin menettämänsä ajokortin. Sosiaali- ja terveydenhuollosta hän sai uuteen elämäänsä tarvittavaa apua ja tukea mm. psykologin palveluita. Kuntoutus tuli puheeksi, kun sosiaalityöntekijän kanssa mietittiin eri vaihtoehtoja. Aikaisemmin kuntoutukseen ei ollut mahdollista päästä, mutta nyt päihteettömyyden vuoksi ovi kuntoutukseen oli auki.
– Kävin sosiaalityöntekijän kanssa tutustumassa Coronariaan. Täällä Kaarina Konttavaara-Guttorm kertoi TEAK-kuntoutuksesta ja antoi esitteenkin mukaan, mikä oli hyvä, sillä olin niin paniikissa, että en muistanut Kaarinan puheesta jälkikäteen juuri mitään. Ajattelin, että ei tästä mitään tule, mutta jotenkin tuo Coronarian yleinen ilmapiiri oli sellainen, että ajattelin tämän ehkä olevan kuitenkin ihan ok juttu, muistelee Sami keväistä käyntiään Coronarialla.
Mietittyään asiaa Sami päätti lähettää keväällä 2022 kuntoutushakemuksen Kelaan. Kelan päätös tuli nopeasti, ja kuntoutus pääsi alkamaan huhtikuussa 2022.
– Saatuani kutsukirjeen Coronarialta menin lopulta paniikkiin. Mietin, että miten tämä mahtaa onnistua. Unirytmini oli sekaisin eikä pääkoppakaan ollut hyvässä kunnossa 10 vuoden touhujen jäljiltä. Koska pienellä paikkakunnalla kaikki tuntevat toisensa, ajattelin ettei minua kohdata kuntoutuksessa ihmisenä enkä saa ennakkoluulojen ja asenteiden vuoksi apua, kertoo Sami.
Varsin pian Samille selvisi, että alussa koettu yleinen positiivinen ilmapiiri ei ollut vain hetkellinen tunne.
TEAK-kuntoutuksessa kohti epämukavuusalueita ja uutta työuraa
Kuntoutuksen alkaessa Sami kävi tapaamisissa Coronarian toimipisteellä kolmena päivänä viikossa, pian jaksaminen parantui ja tapaamisia oli viitenä päivänä viikossa.
Ennen kuntoutusta Samille oli kertynyt jonkin verran työkokemusta. Aikaisemmat työsuhteet olivat olleet muutaman kuukauden kestoisia. Viimeisin kahden kuukauden työsuhde oli vuodelta 2018, jolloin Samilla oli seitsemän kuukauden päihteetön jakso. Työsuhteiden lyhyyteen vaikutti myös Samin äkkipikaisuus – vastoinkäymisten myötä Sami päätyi usein irtisanomaan itsensä. Kuntoutuksessa yhdeksi tavoitteeksi asetettiinkin impulsiivisen käyttäytymisen hallitseminen työelämässä. Tavoitteeksi asetettiin myös yleinen työssä jaksaminen, sosiaalisten taitojen kehittäminen, itsetunnon vahvistaminen ja tietenkin jossain kohtaa myös uuden työuran löytyminen.
Kuntoutuksen alussa kartoitettiin Samin nykytila, jotta TEAK-kuntoutus pystyttiin räätälöimään juuri Samin tarpeita tukevaksi.
– Kuntoutus meinasi jäädä jo tässä kohtaa kesken, sillä vahvuutenani ei ole itsestäni puhuminen. Ajattelin, että ennemmin lähden kotiin, kun kerron elämäntarinani, muistelee Sami kuntoutuksen alkutilannetta.
Sami ei kuitenkaan luovuttanut, vaan jatkoi kohti epämukavuusalueita ja elämäntarinakin tuli kerrottua. Osaltaan matkan jatkumiseen vaikutti Samin huomatessa, että häntä kohdellaan ennakkoluulottomasti ja halutaan oikeasti auttaa. Matka jatkui myös sen vuoksi, kun Sami huomasi saavansa todella yksilöllistä palvelua.
– Kuntoutuksen alussa teimme Kaarinan kanssa erilaisia testejä ja tehtäviä, joiden avulla kartoitimme osaamistani, vahvuuksiani ja kehitettäviä asioita. Kuntoutuksen alettua itsetuntoni oli -100, joten osa tehtävistä meinasi jäädä tekemättä. Esimerkiksi Hyvä minä -harjoituksessa piti kirjoittaa ylös yksi hyvä asia itsestään joka päivältä. Tähän en alkuun meinannut saada mitään kirjattua, mutta Kaarinan tuella pikkuhiljaa lämpenin asiaan ja sain tehtävän tehtyä, kertoo Sami ja jatkaa.
– Lisäksi teimme kuntokartoituksen. Työnhaunharjoittelussa Kaarina ohjasi minua kädestä pitäen. Teimme yhdessä cv:n, harjoittelimme työhakemuksen tekoa. Lisäksi kävimme läpi mitä työpaikkahaastattelussa tapahtuu, mitä kysymyksiä täällä saattaa tulla ja mitä haastattelussa kannattaa tuoda itsestään esiin, sanoo Sami.
Kaiken kaikkiaan työhönvalmennus kesti 60 kuntoutuspäivää, jonka jälkeen alkoi työkokeilu.
TEAK-kuntoutus mahdollisti kokoaikaisen palkkatyön ja oppisopimuksen kautta saatavan tutkinnon
Sami halusi pitää entisen autonasentaja-ammatin harrastuksena, ja lähteä etenemään kohti uutta kiinteistönhoitoalaa.
– Sain kavereiltani tietoa alasta, ja tämä alkoi kiinnostaa siinä määrin, että lähdin kysymään työharjoittelupaikkaa Holiday Clubilta ja Inarin Kiinteistöt Oy:stä. Inarin Kiinteistöt Oy:hyn lähetin Kaarinan kanssa yhdessä tehdyn hakemuksen ja soitin vielä toimitusjohtajallekin. Toimitusjohtajan pyynnöstä laitoin vielä sähköpostia kiinteistöhoidon työnjohtajalle, kertoo Sami.
Pian Samiin otettiin yhteyttä Inarin Kiinteistöt Oy:stä työhaastattelun merkeissä. Sami pääsi työhaastatteluun, jossa kaikki meni hyvin Samin saadessa toivomansa työharjoittelupaikan. Työt alkoivat kesäkuussa 2022. Alkuun Sami teki täysipäiväisiä työpäiviä kolmena päivänä viikossa, mutta varsin pian jaksaminen oli sillä tasolla, että siirryttiin viisipäiväiseen työviikkoon. Tätä edesauttoivat myös mielekkäät työtehtävät.
– Olin tuolloin ja edelleen todella kiitollinen Inarin Kiinteistöt Oy:lle, että taustastani huolimatta he antoivat minulle mahdollisuuden. Työharjoittelussa pääsin tekemään kiinteistönhuoltoja kouluihin, vuokra-asuntoihin ja päiväkoteihin. Kerran jäin yksin tekemään remonttiakin yhteen asuntoon. Kaarina kävi sovitusti paikan päällä katsomassa, miten hommat edistyvät, kuten myös Inarin Kiinteistöjen työnohjaaja. Ja taisi nuo hommat hyvin hoitua, kun vastuut kasvoi aika nopeasti. Kesällä pääsin jo ohjaamaan kesätyöntekijöitäkin, Sami kertoo.
TEAK-kuntoutuksen työkokeilu kesti 60 kuntoutuspäivää, johon Sami sai vielä kolmen kuukauden jatkon. Työkokeilu vahvisti ajatuksen, että kiinteistönhuolto on ala, jolla Sami haluaa tulevaisuudessakin työskennellä.
– Aloin jo työkokeilun aikana miettiä, miten pystyisin työskentelyä Inarin Kiinteistöillä jatkamaan, ja lopulta kaikki meni niin kuin toivoin. Olin toimitusjohtajalle ja kiinteistöhoidon työnjohtajalle sanonut, että olisin halukas heillä edelleen työskentelemään ja työkokeilun päättyessä minulla oli kutina, että tämä saattaisi onnistua. Toimitusjohtaja otti oppisopimuksen puheeksi marras-joulukuun vaihteessa, jolloin työkokeilu oli päättymässä. Tätä olin itsekin pohtinut, joten sovimme asiasta joulukuussa oppisopimuksen alkaessa tammikuussa 2023, sanoo Sami.
Oppisopimus kestää kaksi vuotta, jona aikana Inarin Kiinteistöt työllistävät Samia viitenä päivänä viikossa. Oppisopimuksen päättyessä tammikuussa 2025 on Samilla takataskussaan kiinteistönhoitajan perustutkinto.
Samin TEAK-kuntoutus päättyi kokonaisuudessaan kesäkuussa 2023, jolloin oli viimeinen seurantakäynti. Sami on käynyt pitkän matkan kuntoutuksen alkamisesta tähän päivään ja raitistumisesta tähän päivään.
– Onnistumiset eri asioissa toivat kipinää ja saivat jatkamaan touhua eteenpäin. Onnistumiset ovat vahvistaneet myös itsetuntoani. Kuntosali ja ulkoilu tuovat hyvää fiilistä ja jaksamista työhön, toteaa Sami.
Löydetyt työkalut tuovat elämäniloa päivästä toiseen ja viikosta toiseen. Nyt Samin päivärytmi on säännöllinen ja päihteetön. Herättyään hän lähtee ulkoilemaan, jonka jälkeen aamupala ja sitten töihin. Työpäivät kuluvat mielekkäiden töiden äärellä. Oppisopimuksen myötä takataskuun tulee yksi ammatti lisää.
– En olisi ikinä päässyt tähän pisteeseen yksin. Isot kiitokset terveys- ja sosiaalitoimelle, Coronarialle sekä Inarin Kiinteistöt Oy:lle. Minua on tsempattu rehellisesti, ja olen saanut työstettyä asioita. Itsetuntemukseni on vahvistunut huomattavasti ja impulsiivisuutenikin pysyy jo paremmin hallinnassa. Eikä lisäkoulutus tulevaisuudessakaan ole poissuljettu, kertoo Sami.
Kiinnostuitko TEAK-kuntoutuksesta?
Järjestämme työllistymistä edistävää ammatillista TEAK-kuntoutusta 16-64-vuotiaille henkilöille. Kuntoutukseen osallistuminen on maksutonta, ja aloitusajankohta päätetään yhdessä asiakkaan kanssa.