Rasmuksen perhe sai tärkeää vertaistukea ja eväitä koulunkäyntiin kehityksellisen kielihäiriön -sopeutumisvalmennuksesta
Koko perheen sopeutumisvalmennuskurssilla saadaan vertaistukea ja vietetään arvokasta aikaa perheenä kylpylähotellissa. Kuusivuotias Rasmus perheineen osallistui Lohjalla järjestettyyn lapsen kehityksellisen kielihäiriön sopeutumisvalmennukseen. Äiti Saran mielestä kurssilla olennaista oli se, että aikaa päästiin viettämään perheenä pois arjen pyörityksestä, ilman pyykkikoneen pyöritystä ja ruuanlaittoa. Lopella maalaismaisemissa asuvaan perheeseen kuuluu Saran ja Rasmuksen lisäksi 7-vuotias Enni ja isä Joonas.
Rasmus tekee asian itse, jos ei saa sitä sanotuksi
Rasmus on vilkas eskarilainen, jolla on todettu laaja puheenkehityksen häiriö, joka näkyy erityisesti puheentuotossa.
”Rasmus ymmärtää puhetta hyvin, mutta ei oikein tuota sitä itse. Vasta nyt kesän jälkeen Rasmus on alkanut puhua vähän enemmän”, kertoo Sara.
Kommunikaation tukena Rasmus käyttää viittomia sekä hänelle räätälöityä kommunikaatiokansiota, jossa on erilaisia kuvia.
”Arjessa kielihäiriö näkyy käytöksen vilkkautena siten, että Rasmus tekee asian itse, jos ei saa sanottua, mitä haluaa. Perheenjäsenet ymmärtävät Rasmusta, vaikkei hän käyttäisikään aina viittomia tai kuvia. ”
Odotuksissa vertaistukea ja kylpylässä polskimista
Perhe on saanut aiemmin tukea Rasmuksen kielihäiriöön lasten neurologian poliklinikalta. Kuvakommunikaatiossa perhettä on ohjannut kuvakäytönohjaaja. Rasmuksella on myös pidennetty oppivelvollisuus kielihäiriön vuoksi.
Sopeutumisvalmennusta perheelle ehdotti alun perin kuitenkin perhetyöntekijä.
”En olisi itse hoksannut hakeutua muuten kurssille. Haimme ensin kurssipaikkaa Oulusta, mutta pääsimmekin kotimme lähelle Lohjalle kurssille, jossa oli Rasmuksen kanssa samanikäisiä lapsia.”
Kurssille mennessä Sara odotti, että koko perhe saisi tilanteeseen vertaistukea.
”Rasmuksen osalta odotin erityisesti sitä, että hän näkisi muita lapsia, joilla on myös kielenkehityksen häiriöitä. Me vanhemmat odotimme, että näkisimme ja kuulisimme, miten muilla perheillä menee. Lapset puolestaan odottivat sitä, että pääsevät kylpylään uimaan”, Sara kertoo.
”Kurssilla pääsimme kohtaamaan muita samassa tilanteessa eläviä ja saimme eväitä koulun aloitusta varten”
Saran mielestä on tärkeää, että vanhemmat pääsevät puhumaan jonkun muun kanssa, jolla on elämässä samanlainen tilanne. Yksi sopeutumisvalmennuksen tarkoitus onkin tarjota vanhemmille vertaistukea.
”Moni on varmasti tosi yksin perheensä kanssa siinä tilanteessa. Kurssilla pääsimme kohtaamaan muita saman asian kanssa eläviä vanhempia.”
Sara koki myös hyödylliseksi kurssiin kuuluneet asiantuntijaluennot vanhemmille. Kurssilla kävi puhumassa eri alojen asiantuntijoita, kuten lääkäri, puheterapeutti ja erityisopettaja, jotka antoivat vinkkejä ja keinoja perheen arkeen. Erityisesti Sara tykkäsi erityisopettajan antamista vinkeistä.
”Koulun aloitus alkaa olla Rasmuksella jo lähellä, joten koin tärkeäksi erityisopettajan käytännön vinkit siitä, kuinka pärjäämme sitten aikanaan koulussa. Sain myös rohkeutta pyytää tukea arkeemme tulevaisuutta varten”
Kurssin aikana Sara ja Joonas oppivat, että erityislapsen arjen tueksi voi pyytää järjestettäväksi verkostopalavereita. Kurssin jälkeen he ovatkin pyytäneet järjestettäväksi verkostopalaverin perhetyön ja koulun edustajien kanssa. Palaverissa on tarkoitus puhua, miten eskari on lähtenyt käyntiin ja miten valmistaudutaan tulevaan vuoteen hyvissä ajoin.
Koko perheen kylpyläloma, jossa kaikille löytyy tekemistä
Rasmuksen perhe osallistui valmennuskurssille Lohja Spa Resortissa. Kurssiin kuului kaksi kuntoutusjaksoa, joista ensimmäinen oli viiden ja toinen kolmen päivän mittainen.
”Kurssilla sai keskittyä olennaiseen, eikä tarvinnut huolehtia tavallisesta arjen pyörittämisestä. Aikuisille oli omat osuutensa ja lapsille oli kaksi ryhmää: kuntoutujat ja sisarukset. Molemmille lasten ryhmille oli järjestetty monenlaista toimintaa, joissa leikki oli pääosassa.”
Koko perhe pitää Lohjaa hyvänä kuntoutuspaikkana. Tekemistä löytyi myös vapaa-ajalle ja lapset nauttivat erityisesti kylpyläosastosta.
Sopeutumisvalmennuksen tarkoitus on luoda perheelle puitteet, jossa ei tarvitse huolehtia ruuanlaitosta ja siivoamisesta. Myös Saran mielestä valmiin pöydän ääreen pääseminen oli mukavaa.
”Ruoka oli tosi hyvää ja sitä oli paljon. Jopa lapset sanoivat loppuviikosta, että ei jaksa mennä illalla iltapalalle, kun täällä syödään koko ajan”, Sara nauraa.
Lasten kehityksellisen kielihäiriön sopeutumisvalmennuskurssi
- Sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu lapsille, joilla on kielellinen erityisvaikeus. Lapsella voi olla puheen tuottamisen tai ymmärtämisen vaikeuksia.
- Kurssit järjestetään rentouttavissa kylpylähotelli puitteissa Lohja Spa Resortissa ja Vaasan Scandic Waskiassa.
- Osallistumisen kustantaa Kela, joten kurssi on osallistujille maksuton.
- Kurssilta perhe saa ajankohtaista tietoa sairaudesta, tukea ja ohjausta elämäntilanteeseen, voimavaroja ja keinoja sujuvaan arkeen sekä arvokasta vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta perheiltä.