Tietoja, tukea ja onnistumisia lasten ja nuorten yksilökun­tou­tuksesta

AsiakastarinaLasten yksilökuntoutus

Lasten ja nuorten yleis- ja neurologinen yksilökuntoutus toi Eemilille alun jännityksen jälkeen paitsi odotetun tauon kouluarkeen, myös onnistumisia, konkreettista helpotusta arkeen ja uuden ystävän. Sanna-äiti sai kuntoutuksesta tietoa ja arvokasta vertaistukea.

Epilepsia, ADHD ja lievä älyllinen kehitysvamma tuovat haasteita 14-vuotiaan Eemilin arkeen. Eemil oli aikaisemmin käynyt epilepsian ja neurologisen kehityshäiriön sopeutumisvalmennuksessa, kun Oulun yliopistollisen sairaalan Konstin lääkäri kehotti hakemaan moniammatilliseen yksilökuntoutukseen. Moniammatillisessa yksilökuntoutuksessa pääsisi paremmin pureutumaan Eemilin haasteisiin, jolloin tämä antaisi tarvittavaa lisätukea aikaisemmin käytyjen sopeutumisvalmennusten rinnalle.

Niinpä Eemilin äiti Sanna toimitti Kelaan kuntoutushakemuksen ja tarvittavan lääkärin B-lausunnon. Eemilin yleis- ja neurologisen yksilökuntoutuksen ensimmäinen viiden päivän jakso käynnistyi marraskuussa 2022 Kuopion kylpylähotelli Rauhalahdessa. Toinen viiden päivän jakso oli tammikuussa 2023.

Ilmassa jännitystä ja odotettua taukoa arkeen

Epilepsian, ADHD:n ja lievän älyllisen kehitysvamman lisäksi Eemilin arkea haastaa koulussa olo, koska siellä hän tulee kiusatuksi. Alkava kuntoutusjakso Kuopiossa toikin odotettua hengähdystaukoa arkeen, vaikka uudet tilanteet ovat Eemilille haastavia.

"Eemil lähti hyvin mielin kuntoutukseen ja kaikki sujui hyvin siihen asti, kun päästiin perille. Sen jälkeen meni muutama päivä, ennen kuin Eemil tottui uuteen ympäristöön ja ihmisiin", muistelee Sanna-äiti ja jatkaa.

"Kuntoutuksessa meillä oli aamupäivällä yhteinen ohjelma nuorten kanssa, ja ruokailun jälkeen nuoret siirtyivät oman ohjelmansa pariin ja me vanhemmat oman. Ensimmäinen viiden päivän jakso sujui Eemilillä hyvin, mutta toinen viiden päivän jakso oli alkuun melkoista sekametelisoppaa, kun Eemilin 10-vuotias pikkuveli Elias tuli kuntoutukseen mukaan. Tilanteen rauhoituttua, myös Elias hyötyi kuntoutuksesta, koska hänelläkin on todettu ADHD."

Luottamus rakentui mahdollistaen oman tilan ja ajan 

Moniammatillisen yksilökuntoutuksen yhtenä tavoitteena on, että eri ammattihenkilöt antavat asiakkaalle yksilöllistä ohjausta, joka auttaa saavuttamaan yksilölliset tavoitteet. Jokaisella asiakkaalla on omanlaisensa tilanteet ja haasteet. Nämä asiat huomioidaan, kun asiakasta tuetaan ja kannustetaan etenemään kohti tavoitteita.

"Eemil kokee uudet tilanteet aina haastavina. Uusien ihmisten tapaaminen ja ryhmätilanteet jännittävät, ja vie aikaa ennen kuin Eemil näissä tilanteissa vapautuu. Ohjaajien kanssa sovimmekin, että etenemme Eemilin tilanteen mukaan. Välillä kesken ohjelman Eemil kävi omassa huoneessa lepäämässä ja ryhmätilanteissa Eemil vetäytyi omiin puuhiinsa, muita kuitenkin tarkkaillen", kertoo Sanna.

Kuntoutuksen aikana Eemil sanoi äidilleen usein, että ei pysty, ei kykene, mutta saadessaan edetä asioissa omaan tahtiin ja omalla tavallaan, tapahtui myös mahtavia onnistumisia. Eemil alkoi luottamaan omaan ohjaajaan. 

"Toiseksi viimeisenä päivänä, kun palasimme palloiluhallilta takaisin kylpylähotelliin, Eemil hakeutui oman ohjaajan luokse, ja he juttelivat pitkän ajan keskenään. Viimeisenä päivänä Eemil kävi ohjaajan kanssa kaksin kaupassa. Se, että Eemil pystyi toimimaan kaksin lähes vieraan kanssa, oli hieno onnistuminen", muistelee Sanna tilanteita.

Viimeisenä päivänä loppukahveilla Eemil tutustui samanikäiseen poikaan, jonka kanssa syntyi välittömästi vahva yhteys.

"Pojilla oli paljon samoja mielenkiinnon kohteita, joten yhteys löytyi todella nopeasti. Pojat vaihtoivat yhteystietoja ja sopivat pitävänsä yhteyttä. Pitkän välimatkan takia tapaamisia ei ole helppo järjestää. Sovimmekin, että haemme kesälle tuettua lomaa samaan paikkaan, jotta pojat pääsisivät jatkamaan juttuaan siitä, mihin se kuntoutuksessa päättyi", kertoo Sanna.

Kotiin vietäväksi tietoa ja apuja arjen helpottamiseksi

Moniammatillisen yksilökuntoutuksen tavoitteena on myös tarjota nuoren kasvuun liittyvää tietoa ja konkreettisia keinoja, miten helpottaa perheen arkea ja tukea nuorta koulussa. Eemil sai kuntoutuksesta puheterapeutilta vinkin Ipad-kommunikointiapuvälineestä ja kommunikointikansiosta. Nämä apuvälineet helpottavat ymmärretyksi tulemista, kun asioiden sanoittaminen on vaikeaa, esimerkiksi lukkotilanteissa.

Eemilin lisäksi myös Sanna sai kuntoutuksesta kotiin viemisiä.

"Iltapäiviksi vanhemmille järjestetyt asiantuntijaluennot olivat todella hyviä ja olisin kuunnellut näitä pidempäänkin. Sisältö oli mielenkiintoista ja huikeat asiantuntijat osasivat kertoa asioista selkeästi. Esim. miksi lapsi jumiutuu ja väsyy. Keskustelu oli soljuvaa ja vanhemmat saivat kaikkiin kysymyksiinsä vastaukset", sanoo Sanna ja jatkaa.  

"Muilta vanhemmilta saatu vertaistuki oli ainutlaatuista, sillä vain samassa veneessä oleva voi toista täysin ymmärtää. Meillä oli mahtava vanhempien porukka ja oli uskomatonta, miten vanhemmilla meni kaikki niin hyvin yksiin, vaikka vakavien asioiden äärellä oltiin. Yhdessä totesimmekin, että arkeen on tärkeätä löytää myös iloa ja huumoria."

Kuntoutuksesta Sanna sai kotiin vietäväksi paitsi tietoa, myös kevyemmän mielen vertaistuen ansiosta. Kuntoutuksen lähestyessä päätöstään Eemil ei enää sanonut, että en pysty, en kykene. Onnistumiset olivat saaneet hymyn huulille ja kun Sanna kysyi Eemililtä, että millaista kuntoutuksessa oli, niin Eemil totesi, että kivaa oli!

Lasten ja nuorten yleis- ja neurologinen yksilökuntoutus

  • Yksilökuntoutus on tarkoitettu alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on neurologinen tai neuropsykiatrinen diagnoosi, tai jokin muu kehityksellinen sairaus tai vamma.
  • Kuntoutukseen osallistuu myös lapsen tai nuoren perhe.
  • Kuntoutus järjestetään rentouttavissa kylpylähotelli puitteissa sisältäen majoituksen ja ruokailut.
  • Kelan palveluna kuntoutus on perheille maksutonta.
  • Kuntoutuksesta perhe saa lapsen tai nuoren kasvuun liittyvää tietoa, konkreettisia keinoja helpottamaan perheen arkea ja tukemaan lasta koulussa tai päiväkodissa.

Lue lisää yksilökuntoutuksesta