Tyttö ja toimintaterapeutti pelaavat Aliasta työharjoittelussa

Työharjoittelusta Coronarian kuntoutuspalveluissa poiki Venlalle työpaikka

Harjoittelu

Venla valmistui toimintaterapeutiksi Jamkista joulukuussa 2023. Positiiviset kokemukset työharjoittelusta Coronarian kuntoutuspalveluista siivittivät hakemaan töitä Coronarialta. Työt Venlalla alkoi Coronarialla heti valmistumisen jälkeen tammikuussa 2024.

Opiskellessaan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (Jamk) toimintaterapeutiksi, suoritti Venla kolme pidempää työharjoittelua. Kukin työharjoittelu kesti noin kaksi kuukautta.

Halusin mahdollisimman monipuolisia harjoittelupaikkoja, jotta sain jo opiskeluaikana hyvän käsityksen siitä, millaiseen työhön haluaisin hakeutua. Onnekseni tämä toteutui. Ensimmäisen harjoittelun tein kuntoutusostolla aikuisasiakkaiden parissa. Toisen harjoittelun tein Coronarian kuntoutuspalveluissa. Kolmannen harjoittelun suoritin kahdessa eri harjoittelupaikassa. Puolet harjoittelujaksosta olin maakunnallisessa Apuvälinekeskuksessa ja puolet lasten neurologian poliklinikalla, kertoo Venla.

Venla Nieminen

Coronarialla pääsi tekemään liikkuvaa työtä, kohtaamaan erilaisia asiakkaita ja näkemään eri asiantuntijoiden työskentelytapoja

Venla oli kuullut muilta opiskelijoilta hyviä kokemuksia Coronariasta, joten hän päätti soittaa Coronarian Porin toimipisteelle ja kysyä mahdollisuudesta päästä tänne työharjoitteluun. Soitto kannatti, ja työharjoittelu pääsi toteutumaan.

Huomasin tosi nopeasti, että tykkäsin työskennellä Coronarialla. Työ oli liikkuvaa ja työpäivät menivät todella nopeasti. Liikkuva työ mahdollisti myös sen, että pääsin tekemään harjoittelua monipuolisissa paikoissa niin toimistolla kuin asiakkaan omassa arkiympäristössä, esimerkiksi kotona, päiväkodissa ja koulussa. Näin työssä myös eri ikäisiä asiakkaita sekä monipuolisesti eri diagnooseilla olevia asiakkaita, sanoo Venla.

Coronarialla Venlalla oli kaksi työharjoittelun ohjaajaa, joiden kanssa hän työskenteli vuoropäivin.

Koska jokaisella toimintaterapeutilla on oma tyylinsä tehdä työtä ja menetelmät työn taustalla, oli hienoa, että harjoittelun aikana pääsin näkemään kahden ammattilaisen tapaa tehdä työtä.
Joka tiistai Venla työskenteli toimistolta käsin, jolloin hän pääsi mm. seuraamaan myös fysio- ja puheterapeuttien työtä, Venla toteaa.

Työharjoittelussa pääsi harjoittelemaan käytännössä koulussa opittuja viitekehyksiä

Jamkissa oli käyty paljon eri viitekehyksiä läpi ja työharjoittelussa Venla pääsi näkemään, miten eri viitekehyksiä käytännön arjessa käytetään.

Eri viitekehyksien tausta-ajatukset poikkeavat toisistaan, joten oli hienoa päästä testaamaan eri viitekehyksien toimivuutta asiakastyössä. Alkuun seurasin, miten ohjaajani terapiaa toteutti, jonka jälkeen minä sain ottaa koppia seuraavien terapioiden toteutuksesta. Suunnittelin toteutuksen ja ohjaajani tarkisti, tukeeko toteutus asiakkaan tavoitteita. Sain tehdä itse paljon ja tarvittaessa sain ohjaajiltani vinkkejä työhön, kertoo Venla.

Työharjoittelusta aihe opinnäytetyölle sekä palkallista työtä

Työharjoittelusta poiki myös opinnäytetyön aihe, kun Coronarian toimintaterapian tuotepäällikkö Annukka Kivini antoi toimeksiannon tunnetyökalujen kehittämisestä toimintaterapiaan.

Halusin konkreettisen opinnäytetyön, josta olisi minulle ja muille hyötyä. Lisäksi halusin löytää sellaisen aiheen työlle, josta halusin itsekin oppia lisää. Koska Coronarialla oli tarve ja itseänkin kiinnosti tunnetaidot, teimme kaverini kanssa opinnäytetyönä tunnetaitoihin liittyvän oppaan, kertoo Venla.

Työharjoittelun jälkeen Venlalle tarjottiin mahdollisuutta osallistua LAKU-perhekuntoutuksen viikonloppujen toteutukseen. Sen lisäksi, että viikonlopputyö oli palkallista, sai Venla työstä arvokasta työkokemusta.

Tässä työssä sain hyvää kokemusta perheiden kanssa työskentelystä. Koska toimintaterapiassa on aina otettava asiakkaan lähiympäristö huomioon, tuki tämä oppi työtä hyvin, toteaa Venla.

Miten työ poikkeaa työharjoittelusta?

Venla aloitti toimintaterapeuttina Coronarian Porvoon toimipisteellä tammikuussa 2024. Hän nauttii työn vapaudesta ja liikkuvuudesta, sekä monipuolisista asiakaskohtaamisista. Perehdytys ja valmis materiaalipankki tukevat hyvin työskentelyä. Samoin säännöllisesti pidetyt sparriryhmät, joissa keskustellaan yhdessä muiden toimintaterapeuttien kanssa haastavista tai muutoin askarruttavista aiheista.

Veeran vinkit toimintaterapeuttiopiskelijoille

  • Lähde työharjoitteluun avoimin ja uteliain mielin. Lähde ottamaan asioista selvää.
  • Kysy ohjaajaltasi rohkeasti, esim. miksi hän käyttää jotain metodia ja mikä sen pohjalla on. Mitä enemmän syntyy avointa keskustelua, sitä enemmän saat työharjoittelusta irti.
  • Jos et tiedä tarkkaan, millaiseen paikkaan haluaisit työllistyä, pyri hakemaan mahdollisimman erilaisia työharjoittelupaikkoja.