Alaselkäkipu
Alaselkäkipu koskee valtaosaa suomalaisia jossain vaiheessa elämää.
- Nuorilla alaselkäkipu johtuu tyypillisesti ylirasituksesta, yliliikkuvuudesta tai heikosta vartalonhallinnasta, jolle etenkin nopea pituuskasvu usein altistaa.
- Välilevyn pullistumat ovat tyypillisimmillään työikäisillä. Usein ne ovat seurausta tapaturmasta, huonoista työasennoista, runsaasta istumisesta tai vähäisestä liikunnasta.
- Seniori-ikäisillä selkäkivun aiheuttajana ovat useimmin iän myötä kehittyvät kulumamuutokset ja niihin liittyvä ryhdin painuminen.
Noidannuoli
Noidannuoli- eli lumbago-nimitystä käytetään äkillisesti alkavasta selkäkivusta. Syitä äkilliseen noidannuoleen voivat olla mm. selän lihasten tai nivelsiteiden revähdys, välilevyn pullistuma tai nikamien välisten pienten fasettinivelten lukittuminen.
Kun selkään tulee äkillinen kipu, kipualuetta ympäröivät lihakset jännittyvät suojaamaan kipualuetta. Se voi aiheuttaa selän jäämisen hyvinkin hankalaan pakkoasentoon, jossa selän liikuttaminen on kivun vuoksi mahdotonta.
Kuinka hoidat noidannuolta
Usein noidannuolen myötä tuleva kipu ja liikerajoitus helpottavat selkeästi jo viikon kuluessa. Ensimmäisten kipupäivien aikana parasta hoitoa voi olla lepo yhdistettynä särkylääkkeiden käyttöön. Istumista kannattaa välttää ja hakeutua mieluummin makuulle tai seisomaan.
Heti kun liikkuminen on mahdollista kannattaa, selkää alkaa käyttämään normaalisti. Esimerkiksi rauhallinen käveleminen tai keveiden kotitöiden tekeminen rauhoittaa selkää ja rentouttaa kipeitä lihaksia lisäten samalla kipualueen aineenvaihduntaa ja verenkiertoa.
Milloin kannattaa hakeutua fysioterapiaan
Jos selkäkipu ei lähde rauhoittumaan muutaman päivän kuluessa, kannattaa hakeutua joko fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle saamaan apua ja lisäohjausta kiputilanteen helpottamiseksi. Pahimman kivun rauhoituttua fysioterapeutti antaa myös ohjausta lihasvoima- ja vartalonhallintaharjoitteluun, jolla noidannuolen uusiutumista voidaan ehkäistä.
Välilevyn pullistuma/Iskias
Iskiasvaivasta puhutaan silloin, kun selkäkipu säteilee pakaraan tai alaraajaan. Yleisimmin tällaisen alaraajan säteilevän kivun syynä on välilevyn pullistuma, joka painaa joko selkäydintä tai selkäytimestä alaraajoihin lähteviä hermojuuria. Oireena voi olla myös jalan puutuminen tai heikkous. Välilevyn pullistuma voi olla selkäkivun syynä myös silloin, kun kipu tuntuu vain selässä mutta ei säteile alaraajoihin.
Kuinka toimia iskiaskipujen kanssa
Iskiaskipuisen kannattaa akuutin vaiheen aikana välttää istumista ja etukumaria asentoja. Sen sijaan kevyt liikuskelu ja rauhallinen kävely nopeuttaa myös iskiaskipuisen toipumista.
Psoas-asento, jossa maataan selinmakuulla jalat nostettuna esimerkiksi tyynyjen päälle siten, että lonkissa ja polvissa on 90 asteen kulma, vähentää usein kipua ja säteilyoiretta.
Miten kivun aiheuttaja todennetaan
Kliinisen tutkimisen ja testaamisen perusteella fysioterapeutti pystyy hyvin suurella todennäköisyydellä kertomaan, onko kivun aiheuttajana välilevy vai. Usein tutkittaessa selviää myös todennäköinen nikamaväli, josta kipu aiheutuu, koska eri nikamaväleistä lähtevät hermojuuret hermottavat eri alueita alaraajoissa.
Magneettikuvauksen avulla välilevynpullistuma pystytään toteamaan varmasti, mutta magneettikuvissa löytyy paljon myös oireettomia välilevyn pullistumia, mikä voi myös hämätä kivun syytä etsittäessä.
Jouduta paranemista fysioterapiassa
Välilevyn pullistuma paranee muutaman kuukauden kuluessa. Paranemista voi jouduttaa fysioterapiassa. Lisäksi fysioterapeutilta saa ohjausta ja apua selkäkipujen ennaltaehkäisemiseksi tulevaisuudessa.