Olemme Kelan palveluntuottaja ympäri Suomen
Naisasiakas tekee käsipainolla harjoitusta miesterapeutin ollessa taustalla tukena.

Kuntoutuminen tuki- ja liikuntaelinvaivoista

Fysioterapia Fysioterapian terveyskirjasto

Onko sinulla ollut kipua olkapäässä jo pidempään ja nyt yökipu häiritsee untakin? Onko lonkka alkanut tuntumaan jäykältä ja kipeältä, eikä kävelylenkkikään enää houkuttele?

Kyseessä voi olla tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan häiriö, johon apua saa tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin keskittyvästä fysioterapiasta, eli TULES-fysioterapiasta. Tuki- ja liikuntaelimistö koostuu luista, nivelistä, nivelsiteistä, lihaksista ja jänteistä. TULES-fysioterapiassa fysioterapeutti tutkii toimintarajoitteet, antaa manuaalista terapiaa ja ohjaa kuntoutujaa omatoimiseen harjoitteluun.

Coronarian fysioterapeutti ja fysioterapian kouluttaja Vesa Lehtola korostaa tule-vaivoissa omatoimista kivunhoitoa. Alaselkäaiheesta vuonna 2017 väitelleen Lehtolan mukaan kipulääkitystä ei kannata muuttaa asteittain vahvemmaksi, kuten aiemmin uskottiin olevan hyödyllistä.

”Esimerkiksi selkäkipua kannattaa yrittää kuntouttaa itse: perusliikkuminen eli lyhyt kävely on selkäkivun ensisijainen omatoiminen hoitomuoto, samoin asteittainen paluu normaaleihin aktiviteetteihin. Parasta liikuntaa on se, mistä nautit. Vähintään 30 minuuttia päivässä tuo parhaan terveyshyödyn, mutta jo lyhyempi on hyödyksi”, Vesa Lehtola sanoo.

Toimintakyvyn asettaminen tavoitteiden ykköseksi

Kuntoutumistavoitteissa on entistä korkeammalla kuntoutujan kyky suoriutua hänelle merkittävissä askareissa.

”Asiakkaan kivun kokemiseen ei aina pystytä vaikuttamaan, mutta lähes aina kuntoutujan toimintakyvyn asteittaiseen paranemiseen pystytään. Kuntoutujan itsepystyvyyden lisääntyminen on edellytys onnistuneelle kuntoutusjaksolle”, Lehtola painottaa.

Jotta kuntoutuksessa päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, täytyy kuntoutukselle olla yksilölliset tavoitteet. Niiden asettaminen ja toteutuminen edellyttävät luottamuksellista ja avointa terapeutti-kuntoutuja-suhdetta. Kuntouttajan kuuntelutaito on ratkaisevassa asemassa luotaessa tätä omatoimiseen liikkumiseen kannustavaa ja kivunhallintaan rohkaisevaa kuntoutusta.

Kelan kustantamat TULES-kurssit auttavat kuntoutujaa tekemään yhdessä ammattilaisten kanssa henkilökohtaiset tavoitteet ja luomaan suunnitelman, jonka avulla kuntoutujan on mahdollista päästä tavoitteisiin.

Kursseilla kuntoutujien kanssa työskentelee moniammatillinen tiimi, joka koostuu erikoislääkäristä, fysioterapeuteista, sairaanhoitajasta, sosionomista ja ravitsemusterapeutista.

Kivun laukaisevia tekijöitä voi olla useita

Viime vuosina on alettu ymmärtää, että kivun kokemiseen liittyy yksittäisen henkilön kohdalla monimuotoinen kokonaisuus, kuten mieliala tai uskomus kivun haitallisuudesta. Selkäkipua esiintyy myös ilman rakenteellista vauriota.

”Kivun laukaisevia tekijöitä voi olla useita: fyysiset, psykologiset, terveydelliset ja elämäntapatekijät.

Voit tuntea enemmän kipua, kun liikut tai yrität tehdä jotakin, vaikka se ei vahingoitakaan selkääsi”, Lehtola kertoo.

Nykyinen tieteellinen näyttö osoittaa, että lievässä selkävaivassa turhaa kuvantamista tulisi välttää, koska ihminen alkaa röntgenlausunnossa olleiden selitysten pelossa varoa selän tai nivelen rasittamista ja rajoittaa liikkumistaan. Selkä on suunniteltu nostamista ja kantamista varten.

”Pyöristynyt asento kyllä lisää jonkin verran välilevyihin kohdistuvaa painetta, mutta se ei ole vaarallista. Aivan samalla tavalla kuin lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden lujuutta kehitetään nostamalla niihin kohdistuvaa painetta, myös välilevypaine saa ajoittain nousta”, Lehtola sanoo.


Naisasiakas tekee käsien nostoharjoitusta miesterapeutin ollessa taustalla tukena.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien fysioterapia

Yli miljoonalla suomalaisella on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinten sairaus. Oireita on tyypillisimmin niska- ja hartiaseudussa, lanneselässä sekä nivelrikosta aiheutuen eri nivelissä. Fysioterapeutin ohjauksessa näitä oireita voidaan kuntouttaa. 
 

Lue lisää