Selkäkivun tutkiminen
Kun selkäkipu ylittää siedettävän kivun rajan tai mahdollinen alaraajaan säteilevä oire lisääntyy, on syytä mennä lääkärin tai fysioterapeutin arvioitavaksi. Kuten aiemmassa artikkelissani totesin, selkäkipu on monimuotoista. Tämän monimuotoisuuden vuoksi selkäkipuisen tutkiminen vastaanotolla tulee sisältää monimuotoisen lähestymistavan.
Haastattelu - tutkimuksen tärkein osa
Haastattelu on alaselkäpotilaan tutkimuksen tärkein osa. Haastattelua ennen potilas täyttää esitietolomakkeen, missä kipupiirroksessa selviää oireiden sijainti ja kivun intensiteetti. Muita lomakkeita monimuotoisuuden selvittämiseksi on selkäkivun haitta-astetta ja sen aiheuttamaa toimintakyvyn heikentymistä mittaavat kyselyt. Lisäksi potilaan psykososiaaliset riskitekijät, mitkä ennustavat selkäkivun pitkittymistä, pitää selvittää. Näiden lomakkeiden tulkinta sisältyy haastattelutilanteeseen. Esimerkiksi toipumista haittaavista selkäkipuun liittyvistä uskomuksista tulisi keskustella potilaan kanssa jo ensimmäisellä vastaanottokäynnillä. Tärkeää on ymmärtää potilaan odotukset selkäkivusta toipumisesta ja tukea ja kannustaa häntä kuntoutumisen alussa.
Vakavan selkäsairauden tunnistaminen
Alle yksi prosentti selkäsairauksista on vakavia. Selkäkipuista potilasta tutkivan lääkärin on pystyttävä haastattelun ja kliinisen tutkimuksen perusteella tunnistamaan nämä vakavat, kiireellistä hoitoa vaativat tilanteet. Kliiniseen tutkimukseen kuuluvat potilaan seisomaryhdin analysointi, selän aktiivisten taivutusten tarkkailu, hermokudoksen testaaminen, merkkilihasten, jännerefleksien ja ihotunnon testaaminen.
Alaselkäkivun kuvantaminen
Alaselkäkipu luokitellaan tavallisesti spesifiksi tai epäspesifiksi. Spesifejä vaarattomampia alaselkäkivun syitä ovat selkäsairaudet, esimerkiksi hermojuuripuristus, tulehdus, osteoporoosi, selkärankareuma, murtuma, selkäydinkanavan ahtauma tai nikamasiirtymä. Kuinka tähän viitekehykseen soveltuu selkärangan kuvantaminen eli röntgen- tai magneettikuvaus? Alla on suora lainaus suomalaisesta Alaselän Käypä hoitosuosituksesta.
- Akuutti alaselkäkipu tai muu tilapäinen selkäkipu ei edellytä välittömiä kuvantamistutkimuksia, jos havaittavissa ei ole merkkejä vakavista sairauksista
- Uusiutuvan, pitkittyvän tai kroonisen selkäkivun selvittämisessä kuvantamistutkimukset ovat aiheellisia
- vakavaa selkäsairautta epäiltäessä
- spesifistä selkäsairautta epäiltäessä
- leikkaushoitoa harkittaessa
- pitkittyvässä toimintakykyä rajoittavassa alaselkäkivussa harkinnan mukaan
- Kuvantamislöydös on aina suhteutettava potilaan oireisiin ja kliinisten löydösten antamiin viitteisiin vaurion paikasta, sillä sekä röntgen- että magneettikuvissa todetaan degeneratiivisia muutoksia myös oireettomassa aikuisväestössä.
Ensimmäinen vastaanottokäynti
Selkäkipuisen potilaan ensimmäisen vastaanottokäynnin perusteella päätetään kuntoutumisprosessin tavoitteet ja keinot. Tähän ensimmäisen käynnin tutkimukseen tulee antaa sekä potilaalle että häntä tutkivalle ammattihenkilölle kiireetön ja rauhallinen tilanne. Potilaan ja lääkärin tai fysioterapeutin luottamuksellinen suhde luo edellytykset tarkemmalle ja yksilöllisemmälle kuntoutussuunnitelmalle.
Artikkelin kirjoittaja:
Vesa Lehtola
Fysioterapeutti OMT, FT, Coronarian Selkäspesialistien kouluttaja
Fysioterapialla apua selkäkipuihin
Selkäspesialistin vastaanotolle voit tulla selvittämään selkäkipuun liittyviä ongelmia. Fysioterapiaan kuuluu toimintarajoitteiden fysioterapeuttinen tutkiminen, manuaalinen terapia sekä neuvonta ja ohjaus omatoimiseen harjoitteluun.