Hammasimplantti ei ole pelkkää esteettistä hoitoa
Menetetty hammas ei ole ainoastaan esteettinen haitta. Puuttuva hammas voi aiheuttaa suun terveydessä ja purennassa monenlaisia ongelmia, jotka pahenevat ajan myötä. Puuttuvan hampaan korvaaminen uudella rakenteella estää muutoksia purennassa ja ylläpitää suun terveyttä.
Hammasimplantti on kestävä ja luonnollisen näköinen vaihtoehto silloin, kun omia hammasjuuria ei voida enää hyödyntää. Parhaimmillaan luonnollisen näköistä hammasimplanttia ei erota omasta hampaasta.
Hammasimplantti korvaa hammasjuuren, kun omat juuret eivät ole enää käytettävissä
Coronaria Hammasklinikan suukirurgian erikoishammaslääkäri Keijo Alaniskalla on vuosien kokemus hammasimplanteista. Alaniskan mukaan hammasimplantti on yksinkertaistaen perusta, jonka päälle uusi hammas rakennetaan:
”Käytännössä hammasimplantti on keinojuuri, joka korvaa menetetyn hampaan. Implanttia käytetään silloin, kun omaa hammasjuuri ei ole enää käytettävissä. Se eroaa esimerkiksi hammaskruunusta siten, että kruunu laitetaan omaan hammasjuureen ja hampaaseen. Hammasimplantti laitetaan puolestaan luun sisälle ja päälle rakennetaan esimerkiksi hammaskruunu, silta tai muuta irtoprotetiikkaa.”
Valtaosa hammasimplanteista valmistetaan titaanista, joka on kestävä materiaali. Myös keraamisia implantteja on olemassa, mutta Alaniskan mukaan niitä ei ole vielä laajasti käytössä.
Puuttuva hammas voi aiheuttaa monenlaista harmia
Alaniska suosittelee harkitsemaan hammasimplanttia puuttuvan hampaan korvaajaksi, jotta ongelmat suussa eivät paisuisi suuremmiksi.
Purentaan liittyvät muutokset aiheuttavat ennen pitkää ongelmia suussa, etenkin purentalihaksissa ja leukanivelissä. Syödessä hampaita voidaan käyttää enemmän sillä puolella, jossa hampaat ovat vielä tallella. Tällöin purenta voi heikentyä. Puuttuvan hampaan naapurihampaat voivat myös lähteä kallistumaan.
Tyypillinen hammasimplantilla korvattava hammas on joko menetetty etuhammas tai juurihoitohammas, joka on murtunut.
”Edestä hammas korvataan yleensä purennallisista ja esteettisistä syistä. Sivulla menetetty hammas korvataan purennan korjaamiseksi. Tyypillisesti hammasimplantilla korvataan yksittäisiä hampaita.”
Hammasimplantti on monelle sopiva ratkaisu
Hammasimplantti sopii lähes kaikille puuttuvan hampaan korvaamiseksi. Muutamia poikkeuksia kuitenkin Alaniskan mukaan löytyy:
”Tietyt vakavat perussairaudet voivat olla este hammasimplantille. Esimerkiksi diabetes, joka ei ole hoitotasapainossa voi olla este implantin laittamiselle. Myös kesken oleva kasvu on este implantin laittamiselle, joten nuorten aikuisten kohdalla tarkistetaan, että kasvojen alueen kasvu on päättynyt.”
Prosessina hammasimplantin laittaminen kestää parista kuukaudesta noin puoleen vuoteen. Itse toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, eikä se käy kipeää. Toimenpiteen kesto vaihtelee riippuen siitä, montako implanttia laitetaan ja tarvitaanko esimerkiksi luusiirrettä.
Paranteluvaihe kestää muutaman viikon, jonka jälkeen käydään vielä parilla kontrollikäynnillä. Alaniska korostaa, että kaikkien tapaukset ovat yksilöllisiä ja vaihtoehtoja monia, eikä yhtä tiettyä kaavaa hammasimplantin laittamiselle ole.
Tietopaketti hammasimplantista
Katso videolta suukirurgi Keijo Alaniskan vastaukset hammasimplanttia koskeviin yleisiin kysymyksiin:
00:05 Miksi puuttuva hammas tulee korvata?
00:38 Miksi puuttuva hammas kannattaa korvata hammasimplantilla?
01:17 Mitä hammasimplanttihoito pitää sisällään?
02:07 Millainen toimenpide hammasimplantin laitto on?
02:26 Kuinka paljon hammasimplantti maksaa?