Hammaslääkäri ja hymyilevä asiakas

Kotihoito ja säännölliset hammastarkastukset ovat suun superduo

Artikkelit Hampaan paikkaus Hampaan reikiintyminen eli karies Hampaiden kotihoito Yleinen

Ikenet vuotavat verta harjatessa, yksi hammas vihloo toistuvasti tai tietty hammasväli kerää aina ruokaa. Miten hampaita tulisi hoitaa kotona, jotta ongelmat eivät paisuisi suuriksi? Kuinka usein tarkastuksissa olisi hyvä käydä?

Coronaria Hammasklinikoiden johtava hammaslääkäri Antti Peteri vinkkaa, että yksittäisen itseä häiritsevän asian vuoksi kannattaa lähteä hammaslääkärille. Tarkastusväli on yksilöllinen, mutta suurimmalle osalle sopiva tarkastusväli on vuoden välein.

”Usein käy niin, että ongelma on jo olemassa suussa, mutta ihminen reagoi siihen vasta siinä vaiheessa, kun se alkaa tuntumaan ja vaivaamaan. Säännölliset ammattilaisen tekemät hammastarkastukset kertovat, mitä suulle kuuluu. Ongelmat eivät ehdi kasvaa suuriksi, kun ne saadaan ajoissa kiinni.”

Kotihoidon kolme kovaa: sähköhammasharja, fluorihammastahna ja hammaslanka

Säännöllinen ja huolellinen kotihoito on suun terveyden perusta. Peteri korostaa hampaiden säännöllisen puhdistamisen tärkeyttä kotihoidossa. Kaikki tietävät, että hampaita tulisi harjata kahdesti päivässä. Periaatteessa useimmille on myös selvää, että hammaslankaa olisi hyvä käyttää. Kuinka moni kuitenkaan tietää, miksi puhdistaminen on niin tärkeää?

Puhdistaminen on ainoa keino, jolla suusta saadaan pois bakteerien muodostama plakki vahinkoa tekemästä. Hampaiden pesua ei voi korvata millään muulla, esimerkiksi pelkän suuveden purskuttelulla.

Hampaiden puhdistus voi alkaa helposti tuntua välineurheilulta, jos kaupassa tutkii hammashoitotuotteiden hyllyä. Peteri listaakin välineet, jotka ovat riittävät hyvään kotihoitoon:

”Sähköhammasharja, fluorihammastahna ja hammaslanka. Sähköhammasharja puhdistaa tehokkaammin kuin tavallinen harja. Fluori on puolestaan ainoa aine, jolla hampaan puolustuskykyä voi parantaa reikiintymistä vastaan. Hammaslankaa pitäisi käyttää siksi, että pelkästään harjaamalla hampaasta jää aina kaksi pintaa puhdistamatta.”

Aikuisväestöllä reikä tulee hammasväliin siksi, että hammasvälejä ei ole puhdistettu.

Kiirehditkö hampaanpesun kanssa? Montako kertaa syöt päivässä?

Hammaslääkäri Antti Peteri, Coronaria Hammasklinikka.

Olennaisinta hampaiden hoidossa on oikea aika, oikeanlainen harja ja tahna. Liian kova harjaspää voi vaurioittaa ikeniä. Peteri suositteleekin valitsemaan pehmeän harjaspään, jolla hampaat harjataan kahdesti päivässä kaksi minuuttia kerrallaan.

”Hutaisemalla hampaisiin jää pesemättömiä pintoja. Toisaalta taas tiheämpi tai pidempi pesu voi vaurioittaa hampaita ja ikeniä. Eniten monilla on kuitenkin petrattavaa hammasvälien puhdistamisessa. Veikkaanpa, että moni meistä suunterveyden ammattilaisistakaan eivät käytä hammaslankaa tai vastaavaa tarpeeksi hammasvälien puhdistamiseen”, Peteri sanoo.

Puhdistamisen lisäksi hampaiden kuntoon vaikuttaa myös ruokailutottumukset.

”Jos paljon napostelee päivän aikana ja syö muutenkin epäsäännöllisesti, niin vaikuttaahan se suun terveyteen. Happohyökkäyksiä tulee tällöin lukumääräisesti paljon päivän aikana, mikä lisää riskiä kiillevauriolle ja kiinnityskudoksen sairauksille.”

Naposteltavaksi Peteri suosittelee pähkinöitä ja vihanneksia, vaikka myöntääkin, että välillä itselläkin jokin muu herkku löytää tiensä lautaselle.

Vanha sääntö pätee edelleen: Viisi ateriakertaa päivässä ja ruokailun jälkeen xylitol-purukumi katkaisemaan happohyökkäystä.

”Ja janojuomaksi vettä, eikä hapotettuja juomia”, Peteri muistuttaa.

Hammaslääkärissä suu kannattaa avata myös kysymyksiä varten

Säännöllinen hampaiden kotihoito ja ammattilaisen tekemät tarkastukset kulkevat käsikädessä. Miksi hammastarkastus on hammaslääkärin mielestä kaikkein tärkein ammattilaisen tekemä toimenpide?

”Suussa hoitoa vaativat tilanteet alkavat usein ilman oireita. Olisikin hyvä saada asiat kiinni jo ennen kuin ne paisuvat suuremmiksi ongelmiksi. Siksi on hyvä säännöllisesti käydä ammattilaisen kanssa läpi, mitä suuhun kuuluu. Tarkastusvälin määrittelee suun terveyden ammattilainen ja sitä kannattaa kysyä reippaasti hammaslääkäriltä, jos se ei tule muutoin vastaanotolla selväksi.”

Onko jotakin muuta, mitä suun terveyden ammattilaiselta kannattaisi kysyä? Peterin mielestä tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa.

Vastaanotolla voi kysyä juuri niitä asioita, jotka itseä mietityttää. Voi kysyä esimerkiksi harjaanko oikein, onko käytössä oikeanlainen hammasharja tai pyytää näyttämään, kuinka hammasvälit puhdistetaan. Myös ravinnosta voi keskustella ja ottaa puheeksi, mikä olisi hyväksi omalle suulle.

Peteri rohkaisee myös kysymään, jos vastaanotolla tulee tunne, että ei ymmärrä hammaslääkärin puheita.

”Jos hammaslääkärin jutut kuulostavat munkkilatinalta, niin kannattaa reilusti kysyä, mitä se tarkoittaa. Lääkärin tehtävä on kertoa asiat ymmärrettävästi.”


Lue enemmän