Päänsärky, niskakivut tai huonosti nukutut yöt voivat olla oireita hampaiden narskuttelusta
Narskuttelun oireista kärsii lähes jokainen jossain vaiheessa elämäänsä ja noin kymmenesosa tarvitsee oireisiin hoitoa. Hammaslääkärin vastaanotolla narskuttelu näkyy hampaiden kulumisena ja hammaspaikkojen lohkeamisena. Syypää narskutteluun saattaa olla stressaava elämäntilanne.
Päänsärky, niskakipu, epämääräiset kivut kasvojen alueella, palan tunne kurkussa, hampaiden kolotus ja huonosti nukutut yöt. Kaikki edellä mainituista voivat olla merkkejä siitä, että narskuttelet hampaitasi öisin tai päivisin.
Narskutuksen ja hampaiden yhteen puremisen merkit näkyvät myös hammaslääkärin vastaanotolla. Hampaissa voi olla kulumaa, limakalvoilla on tapahtunut muutosta, paikkoja on lohkeillut tai puremalihakset voivat olla arat ja jumissa.
”Itse pidän kriteerinä hoidolle yleensä sitä, vaikuttaako hampaiden narskuttelu omaan elämään. Jos potilas kokee itse, että oireet eivät ole hänen elämäänsä häiritseviä, niin ihmeellisiä hoitoja ei aleta tekemään”, hammaslääkäri Joonas Sihvonen sanoo.
Narskutuksen oireet huomataan usein normaalin hammastarkastuksen yhteydessä.
Narskutteluun on olemassa erilaisia hoitomuotoja, mutta ei parannusta
Käytännössä kaikki narskuttelevat hampaitaan jossakin vaiheessa elämäänsä. Noin 10 % väestöstä kärsii oireista niin paljon, että tarvitsee niihin hoitoa.
”Narskuttelusta ei voi täysin parantua, vaan hoidon tarkoituksena on oireiden vähentäminen. Tavoitteena on saada oireet kuriin niin, etteivät ne häiritse elämää”, Sihvonen sanoo.
Suun lihasten vahvistaminen jumppaamalla
Lieviin oireisiin riittää lihasten jumppa, jolla vahvistetaan suuta avaavia lihaksia. Jumppaliikkeet ovat yksinkertaisia: suun avaamista ja alaleuan sivulle liikuttamista.
Purentakiskot
Jos jumppa ei riitä, potilaalle tehdään purentakiskot, ja joskus purentaa joudutaan hiomaan tasapainoisemmaksi. Purentakiskoja varten hampaista otetaan jäljennökset, jotka lähetetään hammasteknikolle. Kiskojen valmistamiseen menee noin viikko. Purentakiskoja voidaan hioa sopivimmiksi ensimmäisen viikon jälkeen, jos kiskot painavat tai purentakontaktit muuttuvat lihasten rentouduttua.
Purentakiskot suojaavat hampaiden kulumista. Purentakiskoilla saadaan muutettua alaleuan liikkeitä ideaalisemmiksi. Tällöin voima ei kohdistu yhteen hampaaseen vaan jakautuu tasaisesti useammille hampaille.
”Oireet johtuvat osittain siitä, että purevien ja suuta avaavien lihasten lihasepätasapaino on niin älytön. Purevat lihakset ovat paljon voimakkaammat kuin suuta avaavat lihakset. Purentakiskojen tarkoitus on vähentää lihaksista saatavaa voimaa”, Sihvonen kertoo.
Apu oireisiin voi tulla päivissä tai hankalammissa tapauksissa viikoissa.
Purentakiskot voivat tuntua aluksi epämukavilta, mutta Sihvosen muistuttaa, että kipujen ja univaikeuksien kanssa eläminen on vielä paljon epämukavampaa.
”Aika pitkälti se on asennekysymys. Jos lähtökohtainen asenne on, että tämä auttaa minua ja minä tähän totun, niin tottuminen on helpompaa. Mutta jos ajatusmalli on, että hyi kauhea, en voi, niin silloin tottuminen on vaikeampaa.”
Purentakiskoja voidaan hioa sopivimmiksi ensimmäisen viikon jälkeen, jos kiskot painavat tai purentakontaktit muuttuvat lihasten rentouduttua.
Purentalihashieronta
Kuten muidenkin lihasjumien hoidossa, myös hieronta on tärkeä apukeino narskuttelusta johtuviin oireisiin. Purentalihashieronnalla pyritään aukaisemaan lihasjumeja ja saamaan alaleukaa normaalimpaan asentoon. Näin lihasjumeista aiheutuva kipu ja samalla narskuttelu helpottavat.
”Hieronta käy alkuun todella kipeää, mutta auttaa hyvin”, Sihvonen sanoo.
Jos mikään muu ei auta, potilas ohjataan purentafysiologian erikoishammaslääkärille, joka voi laittaa esimerkiksi botox-pistoksia. Botox-pistosten tavoitteena on saada kasvojen lihakset rentoutumaan.
Stressi on suurin yksittäinen syy hampaiden narskutukselle
Narskuttamisen oireista kärsivät kaiken ikäiset, mutta Sihvosen mukaan hammaslääkärin vastaanotolla pääasiallinen potilasryhmä on nuoret aikuiset, jotka elävät kiireistä ja stressaavaa elämäntilannetta. Tutkimusten mukaan yksi suurimmista syistä narskutteluun on stressi. Myös pään tai kasvojen alueelle sattunut tapaturma tai psyykkiset tekijät voivat olla syy narskutteluun.
Kofeiinin, nikotiinin ja alkoholin vähentäminen voi helpottaa oireita. Purukumi kannattaa vaihtaa ksylitolipastilleihin, jos kärsii narskuttelusta.
Joidenkin tutkimusten mukaan narskuttelu on perinnöllistä, mutta asiasta ei ole varmuutta.
”Hampaiden narskuttamiselle ei voi sanoa selkeästi yhtä syytä, vaan se on usean eri tekijän summa”, Sihvonen sanoo.
Varaa aika hammastarkastukseen
Narskuttelun hoitomuotoja ja purentakiskojen tarpeellisuutta voidaan arvioida normaalissa hammastarkastuksessa. Hammastarkastuksen suorittaa aina hammaslääkäri ja siinä tutkitaan asiakkaan suun terveys, hampaiden, ikenien kunto, kielen ja limakalvojen kunto sekä purenta ja leukanivelen toiminta.