Suun tulehdukset altistavat kehomme sairauksille
Terve suu ja hampaisto ovat tärkeitä koko ihmiselimistön terveydelle, sillä terve suu tukee kehomme puolustuskykyä. Suun tulehdukset altistavat kehomme useille sairauksille ja hoitamattomina ne voivat aiheuttaa vakavia infektioita. Suomalaisilla aikuisilla yleisesti esiintyvä krooninen suun tulehduksellinen tauti, parodontiitti, heikentää kehomme puolustuskykyä tehden siitä alttiin useille sairauksille, kuten diabetekselle ja koronaviruksen vakaville tautimuodoille. Miten suun tulehduksilla voi olla tällainen vaikutus muuhun terveyteen?
Suu on ikään kuin portti – reitti elimistöömme. Silloin, kun suu on terve, ikenet ja hampaat ehjät, kehon ulkopuoliset bakteerit eivät pääse aiheuttamaan sairauksia elimistöömme tätä reittiä pitkin. Ainoa keino auttaa suuta puolustautumaan bakteereja vastaan on pitää se mahdollisimman puhtaana huolehtimalla suuhygieniasta mm. harjaamalla hampaat säännöllisesti sekä käymällä säännöllisesti hammashoidossa.
Jos hammasplakkia ei poista hampaan pinnalta, se voi johtaa ajan kuluessa hampaan reikiintymiseen ja hampaan kiinnityskudossairauksiin. Reikiintymisen edetessä tulehdukset voivat edesauttaa monien yleissairauksien muodostumista ja vaikuttaa sairauksien etenemiseen. Pahimmillaan suun paikalliset tulehdukset voivat olla hengenvaarallisia.
Salakavala parodontiitti
Parodontiitti on suun mikrobien aiheuttama hampaiden kiinnityskudosten krooninen tulehduksellinen sairaus, jota sairastaa arviolta 50 % maailman väestöstä. Parodontiitille altistavia tekijöitä ovat mm. huono suuhygienia, tupakointi ja diabetes. Parodontiitti heikentää kehon puolustuskykyä ja lisää riskiä sairastua useisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi se huonontaa diabeteksen ja reuman hoitotasapainoa ja voi olla aivoinfarktien taustalla.
Parodontiittia edeltää aina ientulehdus. Hoitamattoman ientulehduksen myötä bakteeriplakki alkaa tunkeutua ikenen alle muodostaen ikenen ja hampaan välille ientaskun, minkä seurauksena ientaskuun alkaa pikkuhiljaa muodostua hammaskiveä. Ikenessä olevan tulehduksen vuoksi hampaan juurta ympäröivä leukaluu alkaa tuhoutua. Tätä kutsutaan paradontiitiksi. Sen seurauksena hampaan ympärillä voi esiintyä ienvetäymiä, mikä altistaa hampaita vihlomiselle, juuren pinnan kulumiselle sekä reikiintymiselle. Pahimmillaan koko hammas voi irrota itsestään.
Parodontiitti on salakavala tauti, sillä se harvoin aiheuttaa huomattavia oireita. Merkkejä voi olla verenvuoto ikenistä hampaita puhdistaessa, pahanhajuinen hengitys, juuren pinnan paljastuminen tai hampaiden heiluminen. Joskus parodontiitin aiheuttama krooninen tulehdus voi muuttua akuutiksi, kun esim. ruokaa jää jumiin ientaskuun. Tällöin voi esiintyä kovaakin kipua ja turvotusta ikenellä.
Suun tulehdukset voivat olla este yleissairauksien hoidon aloittamiselle
Suun tulee olla terve ja tulehdusvapaa ennen kuin monia yleissairauksia voidaan hoitaa lääkityksellä tai muilla hoitokeinoilla. Mikäli tulehdus on päällä ja hammashoitoon hakeudutaan kiireellä yleissairauden hoidon aloittamiseksi, on suun tulehduspesäkkeiden hoidon kanssa kiire. Tällöin ainoaksi hoitovaihtoehdoksi voi jäädä vain heikkokuntoisten hampaiden poisto, vaikka muutoin heikkokuntoisemmatkin hampaat voitaisiin säilyttää.
Hampaiden puuttumisesta huolimatta myös kokoproteesipotilaat ovat alttiita suun tulehduksille, kuten heillä yleisesti esiintyviin suun limakalvojen sieni-infektioihin. Kokoproteesipotilaat ovat usein iäkkäitä henkilöitä, joilla voi olla yleissairauksia ja lääkityksiä, jotka voivat vaikuttaa heikentäväksi elimistön vastustuskykyyn. Suun limakalvojen sieni-infektion hoito voi kestää pitkään ja näin ollen hidastaa muiden sairauksien hoitamista ja olla jopa esteenä mm. keinonivelleikkaukselle. Yleissairauksien hoitojen aloitus voi siis viivästyä, koska ensin täytyy hoitaa kuntoon suun tulehdukset.
Ennaltaehkäisy on paras hoitokeino
Suun terveyttä on ylläpidettävä säännöllisillä hampaiden tarkastuksilla, ehkäisevällä hammashoidolla ja tarvittaessa hoitotoimenpiteillä läpi elämän, eikä vasta sitten, kun asian kanssa on kiire. Näin muiden sairauksien hoito ei viivästy, hampaita ei jouduta poistamaan ja saadaan positiivisia vaikutuksia koko terveydelle. Säännöllisillä hammastarkastuksilla mahdolliset suusairaudet voidaan ehkäistä ja hoitaa ajoissa, jolloin suuria hoitokustannuksiakaan ei synny.
Kun hoidat suutasi yhdessä ammattilaisten kanssa, hoidat myös koko kehoasi. Milloin viimeksi sinun suusi tilanne on tarkistettu?
Vinkit parodontiitin ja ientulehduksen ehkäisyyn
- Pidä huolta hyvästä suuhygieniasta
- Harjaa hampaat huolellisesti 2 kertaa päivässä
- Puhdista hammasvälit päivittäin käyttäen hammasväliharjaa ja/tai hammaslankaa
- Käy säännöllisesti hampaiden tarkastuksessa sekä suuhygienistin vastaanotolla poistattamassa hammaskivi ja tarkistuttamassa ienten kunto
- Kiinnitä huomiota ienten kuntoon erityisesti, jos tupakoit tai sairastat diabetesta
Varaa aika hampaiden ja ienten tarkastukseen
Pidä huolta suun terveydestäsi ja ota tarvittaessa meihin yhteyttä, ennen kuin suun tulehdukset äityvät pahaksi tai lievä ientulehdus etenee parodontiitiksi asti.
Perushammaslääkäreiden lisäksi vastaanotoillamme työskentelee iensairauksiin erikoistuneita hammaslääkäreitä sekä suuhygienistejä. Hoidamme iensairauksia ja iensairauksille altistavia tekijöitä hammaskiven puhdistuksesta leikkaushoitoihin.
Kirjoittaja
Rauli Suuronen
Erikoishammaslääkäri, parodontologia