Viisaudenhampaan poisto on usein kivuton ja nopea toimenpide
Viisaudenhampaita poistetaan sekä ennaltaehkäisevästi että akuuteissa tilanteissa. Usein potilaat toteavat hampaan poiston jälkeen, että odotuksiin nähden toimenpide oli kivuton ja nopea.
Monelle hammaslääkärissä käyminen ei kuulu miellyttävimpiin arkiaskareisiin. Viisaudenhampaan poisto on toimenpide, joka mietityttää usein etukäteen, ja se saattaa aiheuttaa jopa pelkoa ja ahdistusta. Mieleen hiipii erilaisia tapoja livistää ja jättää koko toimenpide väliin. Päässä pyörii ajatuksia: Onko hammas oikeastaan pakko poistaa? Entä jos sinnittelisin vielä tovin, sillä eihän hammas nyt niin kipeä ole!
Hammaslääkärin näkökulmasta viisaudenhampaan poisto on hyvin tavanomainen toimenpide, ja usein potilaat toteavat hampaan poiston jälkeen, että odotuksiin nähden toimenpide oli kivuton ja nopea.
Milloin viisaudenhampaan poisto on ajankohtaista?
Viisaudenhampaita poistetaan sekä ennaltaehkäisevästi että akuuteissa tilanteissa. Ennaltaehkäisevät viisaudenhampaan poistot suoritetaan yleensä siksi, että vältytään viisaudenhampaiden aiheuttamilta haitoilta, kuten niiden hankalasta puhdistuksesta johtuvalta reikiintymiseltä ja ientulehduksilta.
Viisaudenhampaita poistetaan myös, jos terveydentila, elämäntilanne tai ammatti näin vaatii. Vastikään puhjenneet viisaudenhampaat on usein helpompi poistaa, joten monesti ne kannattaa hoitaa niin sanotusti alta pois ennemmin kuin myöhemmin.
Akuutisti viisaudenhammas poistetaan, jos hammasta särkee tai se on infektoitunut eli hammas ylläpitää haitallista bakteerikasvustoa. Infektiot todetaan joko silmämääräisesti hammastarkastuksessa tai röntgenkuvan avulla. Poisto tehdään tavallisesti, jos viisaudenhammas on lohjennut tai reikiintynyt, tai viisaudenhammas puhkeaa aiheuttaen haittaa.
Usein viisaudenhampaat mahtuvat huonosti hammaskaarelle ja niiden sijainti muiden hampaiden takana on vaikeasti puhdistettava, minkä vuoksi viisaudenhampaita ei hoideta hammaslääkärissä samaan tapaan kuin muita hampaita. Viisaudenhampaiden ensisijainen hoito on poisto, jos ne aiheuttavat ongelmia tai vaivaavat potilasta. Tästä syystä viisaudenhampaita poistetaan muita hampaita enemmän.
Miten toimenpide suoritetaan?
Viisaudenhampaan poistoon varataan tavallisesti 30 minuutin aika. Helpot poistot sujuvat parhaimmillaan jopa vartissa, joten mikäli ajatus nopeasta toimenpiteestä huojentaa mieltä, poisto voi olla vain lyhyt piipahdus hammaslääkärin tuolissa.
Jos hammas on vain osittain puhjennut, suoritetaan viisaudenhampaan leikkauksellinen poisto. Potilaan näkökulmasta toimenpide ei ole sen kivuliaampi, mutta toipumisaika saattaa olla hieman pidempi.
Näin viisaudenhampaan poisto etenee:
- Röntgenkuvan ja silmämääräisen tutkimuksen avulla hammaslääkäri arvioi hampaan ja sen juurten asentoa ja muotoa, sekä hammasta ympäröiviä kudoksia.
- Alue puudutetaan huolellisesti. Puudutus tehdään pienellä pistoksella, jolla puuduteaine saadaan vaikuttamaan tarvittavalle alueelle.
- Puuduteaineen annetaan vaikuttaa tovi, jotta alue on varmasti kunnolla puutunut. Puutuminen varmistetaan vielä ennen hampaan poiston aloittamista.
- Hammas irrotellaan aluksi ikenestä, ja liikutellaan sitten irti kuopastaan. Hammas voidaan poistaa tarvittaessa myös osissa, joka ei juurikaan muuta toimenpidettä potilaan näkökulmasta. Poiston aikana potilas ei tunne kipua. Ainoastaan paineen tunne säilyy toimenpiteen ajan.
- Hammaskuoppa siistitään ja tarvittaessa huuhdellaan. Kuoppa peitetään sideharsotaitoksella, jota potilas puree kevyesti paikallaan 15–20 minuutin ajan.
- Lopuksi hammaslääkäri antaa ohjeet kotihoitoon, ja ohjeistaa kipulääkityksen käytön.
Vakavaan hammaslääkäripelkoon voi saada esilääkkeen lievittämään jännitystä. Esilääkityksen tarve arvioidaan aina etukäteen, ja jos lääkityksen ottaa, mukana on oltava saattaja. Myös omin keinoin voi pyrkiä lievittämään jännitystä, esimerkiksi rentoutusharjoitukset ennen käyntiä tai musiikin kuunteleminen omalta laitteelta toimenpiteen aikana voivat toimia erinomaisesti. Hammaslääkärille on myös hyvä vinkata, jos toimenpide tuntuu jännittävältä.
Hammaslääkäri saattaa määrätä kertaluontoisen antibiootin otettavaksi tuntia ennen poistoa potilaan yleisen terveydentilan, sairauden tai alueen infektioasteen vuoksi. Samoista syistä potilas voi saada antibioottikuurin toimenpiteen jälkeen.
Kuinka pitkään toipuminen kestää?
Viisaudenhampaan poiston jälkeisinä tunteina verenvuoto tyrehtyy ja puudutus häviää pikkuhiljaa. Syöminen on kielletty ennen puudutuksen häviämistä, joten kannattaa täyttää vatsansa hyvin ennen toimenpiteeseen saapumista.
Puudutuksen hiivuttua tuntemukset alueella saattavat voimistua, ja tätä varten on hyvä varata kipulääkettä valmiiksi. Toimenpiteen jälkeen samana päivänä kuumien ruokien ja juomien nauttimista ei suositella, joten kotiin kannattaa varata vilpoista ja pehmeää syötävää.
Loppupäivä on hyvä ottaa rauhassa, ja fyysistä työtä tekevän on suositeltavaa pitää sairaslomapäivä. Myös saunomista, alkoholinkäyttöä ja tupakointia ei poistopäivänä kannata harrastaa.
Poistoalue tuntuu tavallisesti aralta muutaman päivän, ja jälkioireilua voi ilmetä noin viikon ajan. Purskuttelua kannattaa välttää muutamia päiviä toimenpiteen jälkeen, sillä se saattaa irrottaa alueelle muodostuvaa hyödyllistä verihyytymää.
Mitä viisaudenhampaan poisto maksaa?
Coronarialla viisaudenhampaan poiston hinta on alkaen 150 euroa. Hinta riippuu poiston vaativuudesta. Tämän lisäksi kustannuksiin lisätään mahdolliset röntgenkuvat. Tutustu hinnastoomme täältä.