Kiristääkö leukaperiä? Botuliinihoito purentalihaksiin eli botox-hoito voi sopia hoitomuodoksi, jos sinulla on hampaiden yhteen puremisen aiheuttamia vaivoja, eivätkä esimerkiksi purentakiskot helpota oireitasi tarpeeksi.
Hampaiden narskuttelu ja yhteen pureminen eli bruksismi aiheuttavat monenlaisia oireita ja vaivoja. Jos oireet häiritsevät normaalia elämää ja arkea, niihin on hyvä puuttua. Ota asia puheeksi hammaslääkärisi kanssa.
Narskuttelua hoidetaan mm. purentalihaksia jumppaamalla, hieronnalla ja purentakiskoilla. Jos näistä ei ole hyötyä, voivat botox-pistokset auttaa.
Botuliinitoksiinilla eli botoxilla puremalihasten aktiivisuutta saadaan vähennettyä. Suurin osa botuliinihoitoa saaneista asiakkaista kokee saaneensa hoidosta apua ja lievitystä oireisiinsa.
Mitä botuliinihoito maksaa?
- Botuliinipistoshoidon ensikäynti sisältää konsultaation, reseptin kirjoituksen ja pistokset 4 alueelle sekä tarvittavan seurannan n. 330 €
- Lääke noudetaan apteekista ennen vastaanottoa, jolloin hinnasta saa kelakorvauksen n. 150 €
Kysy lisää hammaslääkäriltäsi tai varaa aika puhelimitse hoidonarviointiin.
Miten pääsen hoitoon?
Botox-hoitoon pääset varaamalla ajan botuliinihoitoja tekevälle hammaslääkärille. Hoito saattaa alkaa hoitosuosituksella esimerkiksi hammastarkastuksen yhteydessä, puhelinkonsultaatiolla mikäli hoidontarve on jo todettu toisen hammaslääkärin toimesta tai erillisellä konsultaatiokäynnillä, jonne voit varata ajan.
Hammaslääkäri määrittelee hoidontarpeesi tutkimalla purentaa ja puremalihaksia sekä haastattelee sinua oireista ja terveydentilastasi. Mikäli hoito todetaan tarpeelliseksi, saat hammaslääkäriltä reseptin botuliinitoksiinia varten. Samalla sinulle varataan aika pistoshoitoon. Lääketieteellisesti perusteltuun hoitoon saat kelakorvauksen lääkkeen hinnasta. Tämän vuoksi sinun tulee hakea lääke itse reseptillä apteekista.
Yleisiä narskuttelun oireita
- Päänsärky
- Niskakipu
- Epämääräinen kipu kasvoilla
- Palan tunne kurkussa
- Hampaiden kolotus
- Uniongelmat ja sen tuoma väsymys
Hammaslääkärisi huomaa narskuttelun hampaiden kulumisena, muutoksena limakalvoissa, hammaspaikkojen lohkeamisena tai esimerkiksi puremalihasten arkuutena.
Mitä botuliinihoito eli botox-hoito on?
Botox-hoidossa botuliinitoksiinia pistetään puremalihaksiin. Lääke vähentää lihasten supistumisvoimaa n. 30-40 % jolloin lihakset eivät pääse supistumaan täydellä voimalla ja hampaiden yhteen pureminen vähenee. Lääkkeen vaikutus kestää n. 3-6 kk kerrallaan.
Botox-hoito voidaan tehdä akuutisti puremalihasvaivoista kärsivälle vain kerran, mutta yleensä hoito toimii parhaiten, kun se uusitaan 3-6 kk välein. Puremalihasten aktivaatio vähenee ja lihasten koko pienenee, kun pistoksia uusitaan. Tuolloin pistosten uusimisen väliä voidaan pidentää ja lopulta pistokset voidaan jättää pois kokonaan.
Onko botuliinihoito turvallista ja kenelle se sopii?
Botuliinihoito purentalihaksiin on turvallista ja hyvin siedettyä. Hoito ei aiheuta mitään pysyviä muutoksia. Botox-hoito sopii parhaiten terveille aikuisille.
Pistoshoitoja ei tehdä alle 18-vuotiaille tai raskaana-oleville. Hoitoa ei myöskään tehdä asiakkaille, joilla on jokin lihasten toimintaan tai rappeutumiseen liittyvä sairaus.
Sattuuko botuliinihoito?
Botox pistetään lihakseen ohuella naulalla. Pistoskohdassa tuntuu pistettäessä nipistystä. Kivun tuntemus on aina yksilöllistä, mutta yleensä potilaat eivät sano hoidon olevan kivuliasta. Pistospäivänä pistosalueilla saattaa näkyä hieman punoitusta tai turvotusta. Joskus voi tulla pieni mustelma, kuten kaikista pistoksista. Pistosten jälkeen on hyvä välttää pistosalueiden koskettelua ja hierontaa, hikiliikuntaa ja saunomista 24 h ajan. Normaalia päivää voi kuitenkin jatkaa saman tien pistosten jälkeen. Migreeniherkillä potilailla saattaa pistokset joskus laukaista migreenikohtauksen pistospäivänä.
Hoitovaihtoehtoja bruksismiin
Purentavaivojen hoito voi koostua omahoidosta, hieronnasta ja venyttelystä, fysioterapiasta, purentakiskohoidosta ja botox-hoidosta.
Botox on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin kuin muilla hoitokeinoilla ei ole saavutettu riittävää oireiden lievitystä.