Hammastapaturman sattuessa hoitoon kannattaa hakeutua nopeasti

Artikkelit Hammastapaturmat

Hammastapaturmat ovat hyvin yleinen päivystykseen hakeutumisen syy. Hammastapaturmia sattuu erilaisissa arkipäivän askareissa, kuten urheiluharrastuksissa. Yleisemmin hammastapaturmat sattuvat leikki- tai kouluikäisille lapsille, mutta hammastapaturmia voi sattua aikuisillekin esimerkiksi kaatuessa, liukastuessa, väkivallan seurauksena tai kolarin yhteydessä.

Hammastapaturmat voivat johtaa erilaisiin huulien, ikenien ja poskien haavoihin sekä hampaan kovakudosvammoihin, joita ovat hampaan kruunun ja juurtenmurtumat. Hammas voi myös irrota kokonaan kuopastaan, tärähtää tai liikahtaa ulos hammasrivistä. Yleisemmin tapaturman kohteena ovat etuhampaat, mutta esimerkiksi kaatumisen seurauksena voivat leuat kolahtaa yhteen ja poskihampaat vaurioitua. Tapaturman ollessa iso, voivat epäsuotuisat voimat aiheuttaa vaurioita myös muualle kasvojen ja pään alueelle. Esimerkiksi jääkiekonpelaajilla aivotärähdys on yleinen vamma kaatuessa, kun kasvot osuvat jäänpintaan.

Hoito määräytyy hammastyypin mukaan

Tapaturmassa vaurioituneen hampaan hoitolinjan määrittää se, onko kyseessä maitohammas vai pysyvä hammas. Pienet lohkeamat hampaan kruunun kärjessä voidaan hioa poraamalla pinta tasaisemmaksi tai korjata lohjennut kohta vaalealla yhdistelmämuovilla. Pieni hampaan tärähdys ei yleensä vaadi muuta hoitoa kuin hampaan seurannan.

Pienet haavat, kuten hammastapaturmassa yleinen ylähuulijänteen repeäminen, paranevat yleensä nopeasti. Tapaturman jälkeen särkylääke voi olla tarpeen hampaiden ollessa kipeät tai hellät, ja kovaa ravintoa kuten porkkanoita, on syytä välttää.

Maitohampaat

Kokonaan irronneet, heiluvat, syvälle ikeniin uponneet, osiksi lohjenneet tai pois rivistä olevat maitohampaat yleensä poistetaan. Joskus tilanteen ollessa lievä voidaan maitohammas asettaa takaisin riviin tai odottaa ikeniin uponneen hampaan puhkeamista riviin uudelleen.

Ennenaikaiset maitohampaiden menetykset kuitenkin johtavat usein ahtauteen hammaskaarella, ja kouluiässä voidaankin tarvita hampaiden oikomishoitoa. Maitohampaiden tapaturmat voivat aiheuttaa pysyviin hampaisiin rakennemuutoksia, jos maitohammas tapaturman seurauksena uppoaa syvälle ikeneen vaurioittaen kehittyvää pysyvää hammasta.

Pysyvät hampaat

Irronneet, rivistä pois olevat tai heiluvat pysyvät hampaat kannattaa säilyttää, sillä hampaan voi vielä saada istutettua takaisin suuhun. Irronneet pysyvät hampaat olisi hyvä tuoda vastaanotolle mahdollisimman pian tapaturman jälkeen, ja säilyttää siihen asti syljessä tai maidossa, jotta hammas voidaan vielä saada paikoilleen. Parasta onkin, jos hammas saadaan paikoilleen jo tapaturmapaikalla, ja sitten hakeudutaan hoitoon.

Tapaturmahampaissa voi esiintyä myöhemmin muun muassa hampaan värimuutoksia, sillä tapaturman seurauksena hammas voi menettää verenkiertonsa ja hermotuksensa. Usein tapaturmahampaat menevät tästä syystä myöhemmin kuolioon ja niihin syntyy juuritulehdusta ja vaativat tällöin hampaan juurihoidon.

Hampaiden murtumien ulottuessa syvälle ikenien alle hampaan hermo voi paljastua ja hammas tästäkin syystä vaatia juurihoidon. Voi myös olla, että hammas joudutaan poistamaan, jos hammasta ei voida enää paikata hyvin yhdistelmämuovilla tai keramialla. Hammas voidaan tällöin korvata poistamisen jälkeen väliaikaisesti esimerkiksi irtoproteesilla tai kuitusillalla. Myöhemmin poistokuopan parantumisen jälkeen hammas voidaan korvata implantilla, joka on ehdottomasti kestävin ja esteettisin vaihtoehto. Myös keraaminen tai metallokeraaminen silta ovat hyviä vaihtoehtoja hampaan korvaamiseen.

Osa hammastapaturmista ehkäistävissä

Ulkonevat etuhampaat altistavat hammastapaturmien synnyille, ja nämä pyritään hoitamaan jo lapsuudessa oikomishoidon avulla. Useat hammastapaturmat ovat ehkäistävissä hammassuojilla. Erityisesti kontaktilajeissa kuten jääkiekossa, salibandyssä ja painissa hammastapaturmat ovat yleisiä.

Hammassuojia saa urheiluvälinekaupoista, mutta ne voidaan valmistaa yksilöllisesti myös hammasteknikon avulla, jolloin niiden istuvuus on huomattavasti parempi. Tapaturmassa vaurioituneiden hampaiden hoito voi vaatia useita käyntikertoja ja hoito voidaan joutua myöhemmin myös uusimaan, jos esimerkiksi etuhampaiden kruunutukset lohkeavat uudestaan.

Vakuutus hammastapaturman varalle

Hammastapaturmia varten on hyvä olla hammashoidon kattava tapaturmavakuutus. Tällöin tapaturman sattuessa tutkimuksen, hoidon ja mahdollisen jatkohoidon maksaa vakuutusyhtiö. Hammaslääkäri tutkii tilanteen, ottaa tarvittaessa röntgenkuvan ja tekee lausunnon, hoitosuunnitelman ja hinta-arvion vakuutusyhtiölle.

Toisinaan on mahdollista, että vasta kuukausien tai vuosien päästä tapaturmasta hammas alkaa oirehtia: tällöin aiemmin tehty lausunto vakuutusyhtiölle kattaa tapaturmahampaan hoidon. Ilman aiempaa hammaslääkärin lausuntoa tapaturmasta vakuutusyhtiöt eivät todennäköisesti korvaa hampaan myöhempää hoitoa, sillä sattunut tapaturma pitää olla dokumentoituna päivien sisällä sen synnystä. Hammashoitoon on siten tärkeää hakeutua mahdollisimman pian hammastapaturman sattumisen jälkeen.

Hammastapaturman suuruudesta riippuen hoidon hinta voi yllättää. Tästä syystä on tärkeää hankkia kattavat vakuutukset ja pitää ne voimassa, jotta hoitoon voi tarpeen tullen hakeutua kunnallisen lisäksi myös yksityissektorille. Hoito voi olla haastavaa ja tarvita erityisosaamista erikoishammaslääkärien toimesta.

Tapaturmahampaita on hyvä seurata säännöllisesti vuositarkastuksen yhteydessä ja ottaa hampaasta seurantaröntgenkuvat. Tilannetta seurannut hammaslääkäri osaa ehdottaa tarvittavaa hoitoa, jos esimerkiksi etualueen tapaturmahammas muuttaa ajan saatossa väriään ja tarvitaan hampaan sisäistä valkaisua.

Kirjoittaja

Hammaslääkäri Elina Väyrynen, Coronaria Hammasklinikka.

Elina Väyrynen,
hammaslääkäri