purentakiskot

Purentavika ja purentakisko

Purentavian yleisin hoito on suussa käytettävä purentakisko tai purennan kuntoutus eri menetelmin, esimerkiksi fysioterapeutin ohjaamalla purentalihasterapialla.

Purentakisko valmistetaan asiakkaan hampaisiin sopivaksi. Purentakisko on läpinäkyvä, muovinen, levymäinen kappale, joka asetetaan yleensä ylähampaisiin. Purentakisko on käytössä yleensä öisin, joskus hoidon alkuvaiheessa myös päivisin. Sen käyttöön tottuu nopeasti. Purentakiskon lisäksi asiakas ohjataan tekemään erilaisia purentalihasharjoitteita.

Mitä on narskuttelu? Onko purentakiskosta apua siihen?

Purentakisko auttaa suun lihaksia rentoutumaan, ja se myös suojaa hampaita kulumiselta, jota mahdollinen hampaiden narskuttelu aiheuttaa. Joskus voidaan tarvita myös purennan hiontaa, tasapainottamista muovilisäyksin, protetiikkaa tai oikomishoitoa. Vaikeimmissa tapauksissa leukaniveltä voidaan hoitaa tähystysleikkauksessa.

Purentavialle altistaa mm. hampaiden narskuttelu, jonka taustalla voi olla stressiä tai muuta psyykkistä kuormitusta. Hampaiden narskuttelua esiintyy sekä aikuisilla että lapsilla. Purentavian taustalla voi olla myös hampaiden tai leuan virheasento, kasvo- tai leukavamma tai perussairaus kuten nivelreuma. Narskuttelua ei välttämättä tiedosta itse unessa – kannattaa kysyä vieressä nukkuvalta elämänkumppanilta, onko hän huomannut narskuttelua!

Käytännössä kaikki narskuttelevat hampaitaan jossakin vaiheessa elämäänsä. Noin 10 % väestöstä kärsii oireista niin paljon, että tarvitsee niihin hoitoa. Hammaslääkärin vastaanotolla narskuttelu näkyy usein hampaiden kulumisena, hammaspaikkojen lohkeamisena, limakalvojen muutoksina tai purentalihasten arkuutena ja kipuiluna. Narskuttelusta ei voi täysin parantua, vaan hoidon tarkoituksena on oireiden vähentäminen. Tavoitteena on saada oireet kuriin niin, etteivät ne häiritse elämää.

Katso videolta hammaslääkärimme Joonas Sihvosen tietoisku narskuttelun syistä, oireista sekä hoitomuodoista!

Mitä oireita purentaviasta tulee?

Purentavika voi aiheuttaa leukanivelten tai -lihasten alueille toiminnallisia haittoja ja kiputiloja. Tyypillisimmin purentavika aiheuttaa päänsärkyä, korvakipua, muuta kipua kasvojen alueella, leukanivelen toimintahäiriöitä ja naksumista sekä hampaiden kulumista. Purentaviat ovat jostain syystä yleisempiä naisilla kuin miehillä. Purentavian aiheuttamat haitat ja kiputilat on aina hyvä tutkia.

Purentavian arviointi hammaslääkärin vastaanotolla

Hammaslääkäri arvioi purentasi normaalilla vastaanottokäynnillä, jossa sinun kannattaa kertoa mahdollisesta hampaiden narskuttelusta, säryistä tai muista oireista. Tarpeen mukaan hampaiden ja purennan tarkastuksen lisäksi tehdään erilaisia kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen- tai magneettikuvaus.

Ristipurenta

Ristipurennassa ylähampaat jäävät alahampaiden sisäpuolelle, kun hampaat purraan yhteen. Ristipurenta johtuu useimmiten alaleuan liiallisesta kasvusta eteenpäin. Ristipurenta voi aikuisena rajoittaa alaleuan liikkeitä ja aiheuttaa puremalihasten ja leukanivelten jännitystä. Ristipurennan korjaaminen on helpointa lapsuusiässä 9-12-vuotiaana, kun leukojen kasvuun voidaan vielä vaikuttaa.

Syväpurenta

Syväpurennassa alaetuhampaiden kärjet ulottuvat suulakeen, kun hampaat purraan yhteen. Tämä johtuu siitä, että alaleuka on yläleukaan nähden liian takana. Syväpurenta voi aiheuttaa suulaen kipeytymistä ja etuhampaiden kulumista. Myös syväpurennan korjaaminen on helpointa lapsuusiässä 9-12-vuotiaana.

Saksipurenta

Saksipurennassa ylähampaat osuvat purressa kokonaan alahampaiden ulkopuolelle, jolloin hampaiden purupinnat eivät kohtaa. Tämä johtuu siitä, että alaleuka ohjautuu purressa sivulle. Myös yksittäinen hammas voi olla saksipurennassa. Saksipurennan korjaaminen on helpointa lapsuusiässä 9-12-vuotiaana.

Purentavian hoito on mahdollista myös alle kouluikäisillä ja aikuisilla – arvioimme hoidon mahdollisuudet!

Varaa aika purentakiskon tarpeellisuuden arviointiin

Joskus purentavika voi olla niin lievä, ettei se vaadi hoitoa. Arvion purentavian vaikeusasteesta, hoidon tarpeellisuudesta ja hyvän sekä ammattitaitoisen purentavian hoidon saat Coronaria Hammasklinikan asiantuntevalta hammaslääkäriltä!

Vaikka vaiva tuntuisi pieneltä, kannattaa ottaa yhteyttä, jotta voit välttyä lisävaivoilta, kuten hampaiden turhalta kulumiselta ja arkea haittaavalta päänsäryltä.