- Yleistä Kiila-kuntoutuksesta
- Hakeminen Kiila-kuntoutukseen ja sen jälkeen
- Majoitus Kiila-kuntoutuksessa
- Kiila-kuntoutuksen sisältö
Yleistä Kiila-kuntoutuksesta
Saanko palkkaa kuntoutuksen ajalta?
Tämä on oman työnantajan kanssa sovittava asia .Jos et saa palkkaa kuntoutuspäiviltä, voit hakea Kelasta kuntoutusrahaa, ja jos saat palkkaa, niin työnantajallasi on mahdollisuus hakea kuntoutusrahaa kuntoutuspäivien ajalle.
Paljonko Kiila-kuntoutus maksaa?
Palvelu on sinulle maksutonta. Korvauksia matkakuluihin voi hakea Kelasta.
Mietin hakemista Kiila-yksilöpalveluun, kenen muiden kanssa olen palvelun ryhmäpäivillä?
Yksilö-kiilaryhmä muodostuu eri ammattialojen edustajista.
Onko kuntoutuksessa pakko osallistua ryhmäpäiviin?
Kuntoutuksen ryhmäjaksot ovat pakollisia. Jos sairastut etkä pääse osallistumaan kuntoutuspäiviin , olethan yhteydessä Kelaan.
Matkustan kaukaa, voinko tulla edellisenä päivänä?
Kuntoutusta edeltävää yötä ei korvata, mutta Kelasta voi hakea yöpymisrahaa https://www.kela.fi/yopymisraha
Saanko hakea muuallekin kuin lähimpään kuntoutuspaikkaan?
Voit valita itse kuntoutusta toteuttavan palveluntuottajan. Voit etsiä itsellesi sopivan Kiila-kuntoutuskurssin Kelan kuntoutuskurssihausta. Kuntoutuskursseja järjestetään ympäri Suomea ja voit hakea itsellesi sopivalle kurssille. Jos et löydä sopivaa Kiila-kurssia tai kurssien ajankohdat eivät sovi sinulle, voit hakeutua Kiila-yksilökuntoutukseen. Yksilö-Kiilan osalta, Kela korvaa matkakustannuksia yleensä kuntoutusyksikköön, joka sijaitsee omalla hyvinvointialueellasi, mutta varmista asia Kelasta matkakorvausten osalta.
Voinko päästä uudelleen kuntoutukseen?
Kela arvioi aina hakijan kuntoutuksen tarpeen ja ajankohtaisuuden Kelan kuntoutukseen hakeuduttaessa. Kuntoutukseen on mahdollista päästä uudelleen, mutta Kela tekee päätöksen kuntoutuksen myöntämisestä.
Hakeminen Kiila-kuntoutukseen ja sen jälkeen
Voiko osatyökykyinen tai määräaikaisessa työssä oleva hakea?
Kyllä voivat.
Millä perusteilla pääsee, pitääkö olla sairauslomia?
Kiila-kuntoutus on tarkoitettu työelämässä oleville, myös yrittäjille. Kuntoutus on tarkoitettu työntekijöille, joilla on havaittu jokin työkykyä heikentävä sairaus ja kuntoutumisen tarve on havaittu. Kela tekee päätöksen kuntoutuksen myöntämisestä ja Kela arvioi hakijan kokonaistilannetta, ei vain sairautta tai yksittäistä tekijää. Kiila-kuntoutus on ennaltaehkäisevää kuntoutusta, jolla pyritään kohentamaan työkykyä ja hyvinvointia, joten sitä vaikuttavampaa kuntoutus on, mitä aiemmin kuntoutustoimet käynnistetään. Sairaslomat tai niiden puute eivät ole edellytys kuntoutukselle.
Olen eläkkeellä, voinko hakea kuntoutukseen?
Kiila-kuntoutus on suunnattu työelämässä oleville, joten eläkkeellä ei voi hakea Kiila-kuntoutukseen.
En osaa täyttää Kelan hakulomaketta, saanko apua?
Kyllä, autamme mielellämme hakemisessa. Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme p. 010 525 8801 tai sähköpostitse kuntoutus@coronaria.fi.
Meillä ei ole työterveyslääkäriä, käykö muun lääkärin B-lausunto?
Ei tarvitse olla työterveyslääkärin B-lausunto, muu lääkäri käy.
Kauanko hakemuksien käsittelyssä Kelassa yleensä menee?
Yleensä hakemuksien käsittelyssä kestää noin 4-8 viikkoa, joskus jopa pidempään ja joskus päätös saattaa tulla nopeammin. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/kasittelyajat (valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut"). Myös Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta voi suoraan tiedustella käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa, puh. 020 692 205.
Mikäli kuntoutus alkaa pian, kannattaa olla Kelaan yhteydessä ja kysyä käsittelyn aikataulusta.
Sain Kelalta myönteisen päätöksen Kiila-kuntoutukseen, mitäs nyt?
Coronariasta ollaan sinuun yhteydessä.
Kuka on minuun yhteydessä?
Kun Coronariaan saapuu Kelasta myönteinen päätös kuntoutuksestasi, saat noin 2 viikon kuluessa kutsukirjeen kuntoutukseen, ja kuntoutuksesta vastaava omaohjaaja on henkilökohtaisesti yhteydessä puhelimitse sinuun.
Entä jos saan hylkäävän päätöksen?
Jos saat hylkäävän päätöksen, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme kuntoutus@coronaria.fi tai 010 525 8801. Kuulemme mielellämme asiasta ja voimme pohtia yhdessä ratkaisua. Voit olla myös yhteydessä suoraan Kelaan.
Majoitus Kiila-kuntoutuksessa
Miten majoitus on järjestetty?
Coronarialla on paikkakunnittain eri sopimushotelleja kuntoutusyksiköiden läheisyydessä. Coronaria varaa majoituksen majoitusta tarvitseville kuntoutuksen ryhmäjaksoille. Majoitus 2 hh on maksuton. Majoittujille sisältyy täyshoito.
Voinko saada oman huoneen?
Majoitus kuntoutusjaksoilla tapahtuu pääasiassa 2 hh. Mahdollisuus majoittua 1 hh on mahdollista omakustanteisesti. Terveydellisistä syistä johtuva 1 hh tarve sovitaan tapauskohtaisesti.
Kiila-kuntoutuksen sisältö
Kauanko yksi kuntoutuspäivä kestää?
Kuntoutuspäivä kestää n 6 tuntia, sisältäen lounaan.
Mitä kuntoutuksessa tehdään?
Kuntoutuspäivät kestävät noin 6 tuntia ja sisältävät mm. asiantuntijaluentoja, ryhmäkeskusteluita, terveysliikuntaa ja kehonhuoltoa. Ryhmäjaksojen välissä asiakasta tavataan yksilöllisesti 1-5 kertaa hänen omien kuntoutustavoitteiden tukemiseksi. Kuntoutus sisältää myös yhteistyötä Coronarian, esihenkilösi ja työterveyshoitajasi kesken.
Keitä kuuluu Kiila työryhmään?
Kiila-kuntoutuksen moniammatillisen työryhmän muodostavat lääkäri, psykologi, fysioterapeutti ja työelämän asiantuntija. Lisäksi kuntoutuksen aikana on hyödynnettävissä valinnaisia työryhmän jäseniä, joita ovat sairaanhoitaja, työfysioterapeutti, toimintaterapeutti, sosionomi tai sosiaalityöntekijä sekä ravitsemusterapeutti.
Ovatko liikunta-aktiviteetit kuntoutujalle maksuttomia?
Kuntoutuspäiviin sisältyvät liikunta-aktiviteetit ovat maksuttomia. Tarkoituksena on toteuttaa sellaisia liikuntamuotoja, joita jokaisen on mahdollista toteuttaa omassa arjessaan matalalla kynnyksellä ilman isoja hankintoja tai kustannuksia.