Järjestämme Kelan kustantamaa yksilökuntoutusta yli 18-vuotiaille asiakkaille, joilla on diagnosoitu tuki- ja liikuntaelin-, reuma- tai yleissairaus ja asiakas tarvitsee tehostettua yksilöllistä kuntoutusta. Moniammatillista kuntoutusta järjestetään rentouttavissa hotelli- ja kylpyläpuitteissa ja siihen voi osallistua kaikkialta Suomesta.
Mitä tule-, reuma- ja yleissairauksien moniammatillinen yksilökuntoutus on?
Moniammatillisen yksilökuntoutuksen tavoitteena on ylläpitää ja parantaa asiakkaan toimintakykyä, tukea arjessa jaksamista sekä opiskelu- ja työkykyä. Yhteistyössä asetetuissa tavoitteissa otamme huomioon asiakkaan yksilöllisen elämäntilanteen, voimavarat ja ajankohtaiset tarpeet sekä elämän muutosvaiheet.
Moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta saat:
- Keinoja arjessa toimimiseen
- Fyysistä ja sosiaalista aktivointia
- Psykososiaalista ohjausta ja neuvontaa
- Tukea kognitiivisten toimintojen harjoittamiseen
- Tietoa terveyteen liittyvissä asioissa
- Keinoja opintoihin ja työelämään
Voit hakea tule-, reuma- ja yleissairauksien yksilökuntoutukseen, kun tarvitset tukea työ-, opiskelu- ja toimintakykysi turvaksi ja sinulla on taustalla tuki- ja liikuntaelin-, reuma- tai yleissairaus.
Kenelle moniammatillinen yksilökuntoutus on suunnattu?
Aikuisten tule-, reuma- ja yleissairauksien yksilökuntoutus on tarkoitettu yli 18-vuotiaalle henkilölle, joka tarvitsee moniongelmaisen sairausoireistonsa vuoksi yksilöllisesti ja moniammatillisesti toteutettavaa kuntoutusta. Sinulla on todettu tuki- ja liikuntaelimistön sairaus tai vamma, reumasairaus ja/tai yleissairaus.
Lisäksi:
- Työ- tai opiskelu- ja/tai toimintakyvyn rajoitteet heikentävät suoriutumistasi arjessa.
- Sinulla voi olla myös muita sairauksia tai vammoja, jotka vaikuttavat yksilökuntoutuksen tarpeeseen.
Moniammatilliseen yksilökuntoutukseen osallistuvan tulee olla itsenäinen päivittäisissä toiminnoissaan ja liikkumisessaan niin, että tarvetta jatkuvalle avustamiselle ei ole.
Myös läheinen, joka osallistuu tiiviisti arkeesi, voi hakea mukaan kuntoutukseen. Läheinen saa kuntoutuksessa tietoa ja tukea yhteiseen arjessa selviytymiseen. Kuntoutusta voidaan myöntää omaiselle enintään viiden (5) vuorokauden ajalle.
Heräsikö kysyttävää? Ota yhteyttä, niin autamme eteenpäin
moniammatillisen yksilökuntoutuksen sisältö ja toteutus
Ennen kuntoutuksesi alkua olemme sinuun yhteydessä, jolloin pääset asettamaan yhdessä omaohjaajasi kanssa yksilölliset kuntoutustavoitteesi, ja suunnittelemaan kuntoutuksen aikataulua yksilöllisten tarpeidesi ja toiveidesi mukaisesti.
Yksilökuntoutus on kestoltaan enintään 15 arkipäivää, joka jakautuu kolmeen viiden (5) päivän jaksoon. Kuntoutuskokonaisuus voi kestää enintään 1,5 vuotta. Sairauden alkuvaiheessa kuntoutus voidaan toteuttaa myös sopeutumisvalmennuksena, jolloin kuntoutus kestää 5 vuorokautta.
Voit majoittua kuntoutusjaksolla hotellissa tai yöpyä kotonasi, oman valintasi mukaan. Kuntoutusjaksoon kuuluu kuntoutusohjelman lisäksi täysihoito sisältäen majoituksen, ruokailut sekä kylpylän/uimahallin ja kuntosalin vapaan käytön. Mikäli haluat käydä kuntoutuksessa päivisin ja yöpyä kotonasi, sinulle kuuluvat kuntoutusohjelman lisäksi lounas ja välipala.
Ohjelma kuntoutusjaksolla
Kuntoutusjaksojen päivittäinen ohjelma rakentuu erilaisista teemoista, jotka tukevat tavoitteitasi. Kuntoutuspäivät koostuvat sekä yksilöllisistä, että ryhmämuotoisista toiminnoista. Yksilölliset tapaamiset ja keskustelut käyt moniammatillisen työryhmän eri ammattilaisten kanssa.
Ryhmissä taas pääset liikkumaan eri tavoin muiden kuntoutujien kanssa ja saat tietoa hyvinvoinnin eri osa-alueista. Ryhmäkeskustelujen aiheina on mm. terveysliikunta, ravitsemus, hyvä uni sekä henkinen hyvinvointi. Ryhmissä pääset jakamaan myös kokemuksiasi muiden kuntoutujien kanssa ja saat arvokasta vertaistukea.
Väli- ja loppuseuranta kuntoutusjaksolla
Kuntoutusjaksoon sisältyy myös välitehtäviä, joiden tavoitteena on ylläpitää ja edistää arjen toimintakykyä. Näin koko kuntoutusajasta muodostuu eheä ja sinun tarpeisiisi vastaava kokonaisuus.
Kuntoutuksen päättyessä siihen kuuluu myös seurantayhteydenotto, jonka tarkoituksena on tukea ja varmistaa arkesi sujuminen myös kuntoutuksen jälkeen.
Asiakkaidemme kokemuksia kuntoutuksesta:
”Kunto ja yleinen vireystila on parantunut. Sain paljon uusia ohjeita ja vinkkejä arkeen. Selän liikkuvuus ja päivittäinen kipu on vähentynyt kuntoutuksen myötä.”
"Kuntoutuskokemus oli hyvä, henkilökunta pätevää ja tunsin, että minusta pidetään huolta."
”Ilmainen iltaohjelma oli huippu juttu. Pääsi kuntosalille, uimaan ja ryhmäliikuntaan ilmaiseksi.”
”Hauska kuntoutusjakso ja rento meininki. Kiitos ammatillisesta, ystävällisestä ja ymmärtäväisestä ohjauksesta.”
”Psykologin ryhmäkeskustelu oli antoisa ja mielenkiintoinen. Kuntoutusjaksolta sai paljon uusia ideoita, näkökulmia ja tsemppiä liikkumiseen.”
"Sain olla kuntoutuksessa omana itsenäni ja tunsin oloni turvalliseksi. Osaavat ammattilaiset osasivat ottaa huomioon sairauteni ja erityistarpeeni. Sain tärkeitä ja hyviä neuvoja, joilla voin parantaa omaa elämänlaatuani. Sain kurssilta myös uusia ystäviä."
Kysyimme asiakkailtamme kuinka tyytyväisiä he ovat kokonaisuutena kuntoutuksiimme ja kuinka todennäköisesti he suosittelisivat niitä muille (NPS). Palautteet kerätty 01/2023-05/2024.
Missä ja milloin aikuisten moniammatillista yksilökuntoutusta järjestetään?
Järjestämme yksilöllistä kuntoutusta Kempeleen Zemppi-Keskuksessa, Kuusamon Tropiikissa, Nokian Scandic Edenissä, Turun Caribiassa, Hyvinkään Hotelli Sveitsissä, Kalajoen Kylpylä SaniFanissa, Oulaisissa Taukokankaalla ja Helsingin Hotelli Haagassa. Kuntoutuksen aloitusajankohta sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Kuntoutukseen voit osallistua kaikkialta Suomesta.
Moniammatillisen kuntoutuksen asiantuntijat
Aikuisten yksilökuntoutuksesta vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu mm. erikoislääkäri, fysioterapeutti, sairaanhoitaja, sosionomi, psykologi ja toimintaterapeutti. Kuntoutuksen aikana tukenasi toimii myös omaohjaaja, joka on yksi moniammatillisen työryhmän jäsenistä.
Miten aikuisten yksilökuntoutukseen haetaan?
1. Hakeaksesi kuntoutukseen tarvitset lääkärin B-lausunnon tai vastaavat tiedot sisältävän lääketieteellisen selvityksen. Lausunnon voi hakea esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä. Lisätietoa hakemisesta löydät myös Kelan sivuilta.
2. Kuntoutukseen haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen kautta, lomakkeella KU132. Hakemuksen liitteeksi tulee laittaa lääkärin B-lausunto. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja ”Coronaria".
3. Hakemus sekä liitteet postitetaan Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA.
Voit toimittaa hakemuksen liitteineen myös Kelan asiointipalvelussa viestinä. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä, voit soittaa Kelan kuntoutuksen numeroon 020 692 205.
Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta puh. 020 692 205 voit myös tiedustella hakemuksien käsittelyaikojen pituutta ja oman päätöksen tilaa. Voit tarkistaa ajankohtaisen tilanteen myös Kelan sivuilta https://www.kela.fi/kasittelyajat (Valitse alasvetovalikosta ”Kuntoutusratkaisut”)
Mikäli läheisesti haluaa osallistua kuntoutukseen, kuntoutushakemukseen tulee lisätä perustelut läheisen osallistumisesta. Päätöksen kuntoutuksesta tekee Kela, joka ilmoittaa asiasta kirjallisesti sekä sinulle että meille Coronariaan.
Autamme mielellämme hakuprosessiin liittyvissä kysymyksissä, katso yhteystiedot tämän sivun alalaidasta.
Kuntoutus on paljon muutakin kuin jumppaa
Satun ja Tanjan yksilökuntoutusjaksot tules- ja reumasairaille ovat tulossa päätökseen. Kuntoutusjaksot Kempeleen Zemppi-keskuksessa, Oulun kupeessa, ovat hitsanneet Satun, Tanjan ja kaksi muuta samalle kurssille osallistunutta kuntoutujaa tiiviiksi ryhmäksi.
Kipulääkkeet jäivät tules ja reumasairaiden kuntoutusjaksolle
Alaselän nikaman liukuman aiheuttaman kivun vuoksi Anne joutui luopumaan työstään ja melko pitkälti myös liikunnasta. Kuntoutukseen lähdettiin avoimin mielin, ja maltillisin odotuksin, mutta kuntoutusjakso ylittikin kaikki Annen odotukset. Kuntoutuksen tavoitteet saavutettiin ja säännöllinen kipulääkkeiden käyttö jäi unholaan.
Tules- ja reumasairaan kivut hallintaan yksilökuntoutuksessa
Kuntoutukseen hakeutuessa asiakkailla on hyvin moninaisia haasteita. ”Lähes poikkeuksetta kipu hallitsee arjessa paljon ja asiakas on joutunut jättämään asioita sen vuoksi tekemättä. Myös puoliso tai läheiset joutuvat auttamaan arjessa selviytymisessä paljon", Coronarian fysioterapeutti Jenni Ylipelto kertoo.
Aikuisen tule-, reuma- ja yleissairauksien moniammatillinen yksilökuntoutus
Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun.
Ota yhteyttä
Valtakunnallinen puhelinnumero
p. 010 525 8801
kuntoutus@coronaria.fi
Katri Ojala
Hanna Määttä
Kurssit järjestetään Hyvinkäällä Hotelli Sveitsissä, katso lisää täältä
Kurssit järjestetään Helsingissä Hotelli Haagassa, katso lisää täältä
Kurssit järjestetään Kalajoella Kylpylä SaniFanissa, katso lisää täältä
Kurssit järjestetään Kempeleen Zemppi-Keskuksessa, katso lisää täältä
Kurssit järjestetään Kuusamossa kylpylähotelli Tropiikissa, katso lisää täältä
Kurssit järjestetään Nokialla kylpylähotelli Scandic Edenissä, katso lisää täältä
Kurssit järjestetään Oulaisissa Taukokankaan tiloissa, katso lisää täältä
Kurssit järjestetään Turussa kylpylähotelli Caribiassa, katso lisää täältä