Kaipaatko tukea nepsy-diagnoosin saaneelle lapsellesi? Maksuton LAKU-perhekuntoutus jalkautuu koko perheenne arkeen ja perustuu tiiviiseen yhteistyöhön kanssanne.

Miksi hakea LAKU-perhekuntoutukseen?
Tarjoamme yksilöllisesti räätälöityä tukea nepsy-diagnoosin saaneelle lapsellesi sekä koko perheellenne. Kuntoutuksessa lapsi saa työkaluja arjen haastaviin tilanteisiin sekä sujuvuutta päivittäiseen elämään, kuten koulunkäyntiin ja itsenäiseen toimimiseen. Lisäksi kuntoutus tarjoaa tukea vanhemmuuteen ja teemme yhteistyötä myös koulun kanssa. Tavoitteenamme on vahvistaa koko perheen keskeistä vuorovaikutusta ja rakentaa teille iloisempaa, sujuvampaa arkea.
Video: LAKU-kuntoutuksen myötä Otto sai rohkeutta sosiaalisiin tilanteisiin
Otto sai autismikirjon diagnoosin 3-vuotiaana. Aamurutiinit, keskittyminen ja oman toiminnan ohjaus olivat suurimpia haasteita ennen kuntoutusta. Katso videolta millaista tukea koko perhe sai LAKU-perhekuntoutuksesta.

Kenelle LAKU-perhekuntoutus on suunnattu?
Kuntoutus on suunnattu neuropsykiatrisen diagnoosin saaneelle 7-15-vuotiaalle lapselle ja hänen perheelleen. Lapsen diagnoosina voi olla:
- ADHD tai ADD
- autismikirjon häiriö
- Touretten oireyhtymä tai pitkäaikaiset Tic-oireet
Yli 16-vuotiaat voivat hakea Oma väylä -kuntoutukseen.
Asiakastyytyväisyys 4,2/5
Asiakkaamme kertovat:
“Mukavat ja osaavat työntekijät! Ottavat hyvin huomioon meidän avun tarpeemme. Joustavuus ja kotikäynnit ehdottoman hyviä!"
"Ymmärrys erityislapsen maailmasta kasvoi valtavasti."
“Mukavia terapeutteja, joiden kanssa oli ilo tehdä yhteistyötä. Aikataulut saatiin hyvin sopimaan kummallekin osapuolelle."
"Vertaistuki on tärkeä voimavara."
Video: Minna ja Niko hakivat tukea koko perheelle LAKU-kuntoutuksesta
Minna ja Niko saivat nepsy-lapsille suunnatusta LAKU-perhekuntoutuksesta tukea Alfons-pojalleen. Lisäksi he saivat tukea vanhemmuuteen ja ymmärrystä lapsen ADHD-diagnoosista. Katso vanhempien kokemukset kuntoutuksesta.
Mistä LAKU-perhekuntoutus koostuu?
LAKU-perhekuntoutus kestää 1,5 vuotta, jonka ajalle tapaamiset jaksotetaan tarpeidenne mukaisesti. Tänä aikana asiakasperheelle järjestetään:
- 1 Ennakkoyhteydenotto
- 17 tapaamista lapsen, vanhempien tai koko perheen kanssa
- 4-6 yhteispalaveria koulun tai muun verkoston kanssa
- 5 ryhmätapaamista muiden LAKU-asiakaslasten kesken
- 5 ryhmätapaamista muiden vanhempien kesken
- 2 seurantatapaamista
Perheen tukena kuntoutuksessa ovat moniammatilliset tiimit, jotka koostuvat psykologeista, toimintaterapeuteista, sairaanhoitajista, sosionomeista, kuntoutuksen ohjaajista ja perheterapeuteista. Jokainen perhe saa omat nimetyt työntekijät kuntoutuksen ajalle.
Mitä LAKU-perhekuntoutuksessa tehdään?
Kuntoutuksen tavoitteet liittyvät nepsy-diagnoosin tuomiin arjen haasteisiin ja ovat yksilöllisiä. Toisille se voi olla arkisten rutiinien, kuten kouluun lähdön sujuvoittaminen ja toiset taas kaipaavat tukea perheen vuorovaikutukseen ja parempaan keskusteluyhteyteen lapsen kanssa.
Tapaamiset pyritään sopimaan hyvissä ajoin. Tapaamisten tueksi jaamme kuntoutukseen liittyvää materiaalia lapselle sekä vanhemmille. Tapaamisilla työntekijämme tapaavat lapsen kanssa kahden kesken, vanhempien kanssa ja koko perheen kanssa.
Tapaamisia ohjaa laaditut tavoitteet: Mihin asioihin tarvitaan apua tai vahvistusta? Teemat voivat olla esimerkiksi tunnetaidot, sosiaaliset taidot, vireystila, lapsen stressi ja kuormittuminen, perheen keskinäinen vuorovaikutus ja tilanteet, kuten riidat.
Kuntoutuksen aktiivinen osuus kestää noin vuoden. Lopussa keskustellaan, onko alussa luotuihin tavoitteisiin päästy ja suunnitellaan myös jatko mahdollisen seuraavan kuntoutuksen tai tuen suhteen. Loppuun sijoittuu kaksi seurantakäyntiä.
Miten LAKU-kuntoutukseen haetaan?
1. Tarvitset lääkärin B-lausunnon, joka toimii suosituksena kuntoutukselle. Lausunnon voi hakea hoitavalta lääkäriltä tai esimerkiksi koululääkäri tai lasten psykiatri voi kirjoittaa lähetteen.
2. Hae Kelan lomakkeella KU132. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".
3. Postita hakemus sekä B-lausunto Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA
Voit toimittaa hakemuksen liitteineen myös asiointipalvelussa viestinä. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
4. Kela tekee päätöksen kuntoutukseen pääsystä ja on asiakkaaseen sekä Coronariaan yhteydessä.
Mitä hakemisen jälkeen?
Kela tekee päätöksen kuntoutukseen pääsystä ja on sinuun sekä Coronariaan yhteydessä. Päätöksen kesto riippuu Kelan jonotilanteesta, mutta yleensä se on noin 4-8 viikkoa.
Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta, p. 020 692 205 voit tiedustella käsittelyaikojen pituutta ja päätöksesi tilaa. Voit tarkistaa tilanteen myös Kelan sivuilta. Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut".
Saat päätöksen postitse sekä Kelan asiointipalveluun. Myös meille Coronarialle saapuu tieto myönteisestä päätöksestä ja olemme puhelimitse sinuun yhteydessä noin 2 viikon kuluessa päätöksen saapumisesta. Mikäli emme tavoita sinua, laitamme viestiä ja sovimme soittoajasta.
Puhelussa kerromme kuntoutuksen aloituksesta ja kuuntelemme toiveitasi kuntoutuksen suhteen. Saat vielä postitse kutsukirjeen kotiisi, jossa on paperilla vielä tarkempaa infoa, kuten saapumisohjeet ja käytännön tietoa.
Missä ja milloin LAKU-perhekuntoutusta järjestetään?
Järjestämme kuntoutusta eri puolilla Suomea, myös toimipaikkojemme lähialueilla ja -kunnissa. Kuntoutuksen aloitusaika sovitaan yhdessä kanssasi. Kuntoutus voidaan toteuttaa myös lähiympäristössäsi, kuten kotonasi tai etäkuntoutuksena.
Heräsikö kysyttävää, ole yhteydessä:
Kysy Lakusta
LAKU-perhekuntoutus
Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun 3 vuorokauden sisällä.
"*" näyttää pakolliset kentät
Blogit ja artikkelit LAKU-perhekuntoutuksesta:
Maijan poika löi jakkaralla koulukaveriaan – Oikeanlainen tuki muutti perheen elämän
”En vain pärjää lasteni kanssa.” Näin Maija ajatteli pitkään, kunnes perheen hankalaan tilanteeseen löytyi oikeanlaista apua LAKU-perhekuntoutuksesta. Oli tavallinen välitunti,...


”On inhimillistä, ettei kaikki mene aina niin kuin pitäisi” – ADHD-pojan äiti Anu tietää, että asiat paranevat puhumalla

Lastenpsykiatri Anni Tuominen kertoo, miksi LAKU-perhekuntoutus toimii

Mitä LAKU-perhekuntoutuksessa tehdään?
