Tälle sivulle on koottu tarkempaa tietoa LAKU-kuntoutuksesta liittyen hakemiseen ja kuntoutuksen sisältöön. Voit hakea kuntoutuksen mikäli lapsesi on 7-15-vuotias, ja hänellä on neuropsykiatrinen diagnoosi. Jos et ole tutustunut vielä LAKU-kuntoutukseen, käy ensin LAKU:n palvelusivullamme.
Miten haen LAKU -kuntoutukseen?
Miten haen LAKU -kuntoutukseen?
- Hakeudu esimerkiksi hoitavalle lääkärille, koululääkärille tai lasten psykiatrille. Keskustele kiinnostuksestasi osallistua kuntoutukseen ja, että kerro, että tarvitset B-lausunnon.
- Kun olet saanut B-lausunnon katso ohjeet seuraavasta kohdasta "Minulla on B-lausunto".
Minulla on B-lausunto
- Hae kuntoutukseen Kelan lomakkeella KU132.
- Valitse kohtaan 9., palveluntuottajaksi Coronaria.
- Laita hakemuksen liitteeksi lääkärin B-lausunto.
- Lähetä hakemus liitteineen Kelaan asiointipalvelun kautta viestinä tai postita Kelaan osoitteeseen:
Kela, PL 10, 00056 KELA. - Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Mitä hakemisen jälkeen?
Kela tekee päätöksen kuntoutukseen pääsystä ja on sinuun sekä Coronariaan yhteydessä. Päätöksen kesto riippuu Kelan jonotilanteesta, mutta yleensä se on noin 4-8 viikkoa.
Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta, p. 020 692 205 voit tiedustella käsittelyaikojen pituutta ja päätöksesi tilaa. Voit tarkistaa tilanteen myös Kelan sivuilta. Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut".
Saat päätöksen postitse sekä Kelan asiointipalveluun. Myös meille Coronarialle saapuu tieto myönteisestä päätöksestä ja olemme puhelimitse sinuun yhteydessä noin 2 viikon kuluessa päätöksen saapumisesta. Mikäli emme tavoita sinua, laitamme viestiä ja sovimme soittoajasta.
Puhelussa kerromme kuntoutuksen aloituksesta ja kuuntelemme toiveitasi kuntoutuksen suhteen. Saat vielä postitse kutsukirjeen kotiisi, jossa on paperilla vielä tarkempaa infoa, kuten saapumisohjeet ja käytännön tietoa.
Mitä LAKU:ssa tehdään?
Kuntoutuksen tavoitteet liittyvät nepsy-diagnoosin tuomiin arjen haasteisiin ja ovat yksilöllisiä. Toisille se voi olla arkisten rutiinien, kuten kouluun lähdön sujuvoittaminen ja toiset taas kaipaavat tukea perheen vuorovaikutukseen ja parempaan keskusteluyhteyteen lapsen kanssa.
Tapaamiset pyritään sopimaan hyvissä ajoin. Tapaamisten tueksi jaamme kuntoutukseen liittyvää materiaalia lapselle sekä vanhemmille. Tapaamisilla työntekijämme tapaavat lapsen kanssa kahden kesken, vanhempien kanssa ja koko perheen kanssa.
Tapaamisia ohjaa laaditut tavoitteet: Mihin asioihin tarvitaan apua tai vahvistusta? Teemat voivat olla esimerkiksi tunnetaidot, sosiaaliset taidot, vireystila, lapsen stressi ja kuormittuminen, perheen keskinäinen vuorovaikutus ja tilanteet, kuten riidat.
Kuntoutuksen aktiivinen osuus kestää noin vuoden. Lopussa keskustellaan, onko alussa luotuihin tavoitteisiin päästy ja suunnitellaan myös jatko mahdollisen seuraavan kuntoutuksen tai tuen suhteen. Loppuun sijoittuu kaksi seurantakäyntiä.
Miksi Coronarialle LAKU-kuntoutukseen?
Olemme saaneet loistavaa palautetta asiakkailtamme kuinka kuntoutus on tuonut ymmärrystä ja sujuvuutta arkeen.
Meille saa tulla tutustumaan ennen palveluntarjoajan valintaa ja kuuntelemme toiveitanne kuntoutuksen suhteen. Moniammatillisissa tiimeissämme on monipuolista kokemusta omaavia työntekijöitä, joilla on kokemusta neuropsykiatrisista oirekuvista.
Tapaamiset voidaan järjestää joustavasti niin, että ne sopivat arkeenne ja tarvittaessa apu tulee kotiin asti. Isona kuntoutuksen toimijana laatukriteerimme yltävät hyvälle tasolle.
Usein kysyttyä LAKU-kuntoutuksesta
Ketä kuntoutukseen saa tulla mukaan?
Kun lapselle haetaan LAKU-perhekuntoutusta, määrittelevät huoltajat kuntoutukseen osallistuvat henkilöt. LAKU-perhekuntoutuksessa tavataan perhekäynneillä yleensä molempia lapsen vanhempia sekä muita lapsen arkeen keskeisesti kuuluvia henkilöitä yhteisesti sovitun mukaisesti.
Missä LAKU-kuntoutukseen liittyvät tapaamiset toteutetaan?
Coronarian toimipisteellä, perheen kotona tai esimerkiksi koulussa. Tapaamiset järjestetään joustavasti perheen tarpeista lähtien.
Miten koko perhe ja sisarukset huomioidaan kuntoutuksessa?
Kuntoutukseen kuuluvat perhekäynnit, jossa voivat olla mukana myös asiakkaan sisarukset tarpeen mukaan.
Voidaanko LAKU-tapaamiset järjestää vanhempien työajan ulkopuolella vai mihin aikaan tapaamiset yleensä järjestetään?
LAKU-tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti klo 8-16 välillä. Käyntien aikataulu sovitaan yhdessä perheen kanssa, ja joskus tapaamisia pystytään perheiden toiveiden mukaan järjestämään myös klo 16 jälkeen.
Blogi: ADHD voi olla haasteen sijasta voimavara
Alfonsin äidin Minnan mielestä pojan diagnoosi on opettanut hänelle suurta ymmärrystä vanhempana. Perheen matka ymmärrykseen on kuitenkin ollut pitkä ja osittain karikkoinenkin. Matkalla avuksi on ollut erityisesti LAKU-perhekuntoutus, johon perhe on osallistunut viimeisen puolentoista vuoden aikana.