Kaipaatko tukea nepsy-oireiden tuomiin haasteisiin ja ymmärrystä omasta itsestä? Jos vastasit kyllä, tutustu maksuttomaan Oma väylä -kuntoutukseen.

Miksi hakea Oma väylä -kuntoutukseen?
Tuntuuko arki kaaokselta, johon kaipaisit rutiineja? Entä kaipaisitko tukea opintojen edistämiseen, ja haluaisit ymmärtää nepsy-diagnoosisi tuomia haasteita paremmin? Oma väylä -kuntoutuksen tavoitteena on tukea sinua arjessa, sosiaalisissa suhteissa, opinnoissa tai työelämässä. Keskitymme itsetuntosi rakentamiseen ja sinulle merkityksellisten tavoitteiden saavuttamiseen.
Video: Autismin kirjolla oleva Pinja löysi itsevarmuutta Oma väylä -kuntoutuksesta
"Oma väylässä mun ohjaaja oli tosi lämmin ja se tuntui, että täällä voi olla oma ittensä. Mun tärkein tavoite tulevaisuudelle oli valmistuminen. " Katso videolta kuinka Pinja sai tukea Oma väylä -kuntoutuksesta.

Kenelle Oma väylä -kuntoutus on suunnattu?
Oma väylä on suunnattu neuropsykiatrisen diagnoosin saaneelle 16–29-vuotiaalle nuorelle. Lisäksi tarvitset tukea esimerkiksi opiskeluihin, työelämään, sosiaalisiin taitoihin tai elämänhallintaan. Voit hakea kuntoutukseen mikäli sinulla on diagnosoitu:
- Autismin kirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä (Asperger)
- Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD).
Alle 16-vuotiaat voivat hakeutua LAKU-perhekuntoutukseen.
Asiakastyytyväisyys 4,4/5
Asiakkaamme kertovat
"Kuntoutuksen myötä olen ymmärtänyt miksi arki on tuntunut vaikealta, ja ymmärrys on helpottanut tilannetta.”
"Oma väylä oli matka omaan itseeni."
”Kuntoutuksessa oli hienoa, että sain kuulla mitä haasteita muilla oli, joka poisti yksinäisyyden tunnetta.”
Video: Emilian tavoitteena Oma väylässä ovat aloittaminen ja rentoutuminen
Helpotuksen itku pääsi, kun Emilia, 31, sai ADHD-diagnoosin. Oma väylä -kuntoutuksesta löytyi keinoja, joilla kaoottisen tuntuisesta elämästä tuli selkeämpää. Katso videolta Emilian ajatuksia tilanteesta ja kuntoutuksesta.
Mistä Oma väylä -kuntoutus koostuu?
Oma väylä -kuntoutus kestää n. 12 kuukautta, jonka ajalle tapaamiset jaksotetaan tarpeidesi mukaisesti. Tänä aikana järjestämme
- 27 yksilötapaamista
- 10 ryhmätapaamista
- 1-2 läheisten ryhmätapaamista
- 3 yksilöllistä seurantatapaamista
Tapaamiset voidaan järjestää toimipisteellämme, kotonasi tai esimerkiksi koulussa tai työpaikalla. Oma väylä -kuntoutuksen tiimit koostuvat ammattilaisista, joilla on vahva osaaminen neuropsykiatrian saralla. Tiimit koostuvat muun muassa psykologeista, toimintaterapeuteista, ja sairaanhoitajista. Jokainen asiakas saa omaohjaajan kuntoutuksen ajalle.
Mitä Oma Väylässä tehdään?
Tapaamisia järjestetään säännöllisesti viikoittain. Osa tapaamisista voidaan järjestään myös etänä.
Oma väylä kestää 12 kk sisältäen säännöllisiä tapaamisia omaohjaajan ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tapaamisten sisältö riippuu yksilöllisistä tavoitteistasi.
Tapaamisten aiheina ovat mm. omat voimavarat ja vahvuudet, itsetunto ja mieliala. Lisäksi käsitellään stressiä, sen hallintaa sekä kuormittumista.
Lisäksi tapaamisilla suunnitellaan tulevaisuutta, pohditaan opiskelu- ja työmahdollisuuksia sekä opetellaan parempaa arjenhallintaa ja tunnetaitoja.
Lopussa kartoitetaan onko alussa asetettuihin tavoitteisiin päästy ja mietitään jatkosuunnitelma. Olennaista on löytää tulevaisuudelle jokin suunta, on se sitten ammatillinen polku tai jatkokuntoutus.
Miten Oma väylä -kuntoutukseen haetaan?
1. Tarvitset lääkärin B-lausunnon, joka toimii suosituksena kuntoutukselle. Lausunnon voit hakea esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä, terveyskeskuslääkäriltä tai kouluterveydenhuollosta.
2. Kuntoutukseen haetaan Kelan lomakkeella KU132. Kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Coronaria".
3. Hakemus sekä B-lausunto toimitetaan Kelan asiointipalveluun viestinä tai postitetaan Kelaan osoitteeseen: Kela, PL 10, 00056 KELA. Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
4. Kela tekee päätöksen kuntoutukseen pääsystä ja on asiakkaaseen sekä Coronariaan yhteydessä.
Mitä hakemisen jälkeen?
Kela tekee päätöksen kuntoutukseen pääsystä ja on sinuun sekä Coronariaan yhteydessä. Päätöksen kesto riippuu Kelan jonotilanteesta, mutta yleensä se on noin 4-8 viikkoa.
Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta, p. 020 692 205 voit tiedustella käsittelyaikojen pituutta ja päätöksesi tilaa. Voit tarkistaa tilanteen myös Kelan sivuilta. Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut".
Saat päätöksen postitse sekä Kelan asiointipalveluun. Myös meille Coronarialle saapuu tieto myönteisestä päätöksestä ja olemme puhelimitse sinuun yhteydessä noin 2 viikon kuluessa päätöksen saapumisesta. Mikäli emme tavoita sinua, laitamme viestiä ja sovimme soittoajasta.
Puhelussa kerromme kuntoutuksen aloituksesta ja kuuntelemme toiveitasi kuntoutuksen suhteen. Saat vielä sähköisesti tai postitse kutsukirjeen kotiisi, jossa on paperilla vielä tarkempaa infoa, kuten saapumisohjeet ja käytännön tietoa.
Missä ja milloin Oma väylä -kuntoutusta järjestetään?
Järjestämme kuntoutusta eri puolilla Suomea, myös toimipaikkojemme lähialueilla ja kunnissa. Kuntoutuksen aloitusaika sovitaan yhdessä kanssasi. Tapaamiset järjestetään joustavasti toimipisteissämme tai sinulle tutussa paikassa, kuten kotona tai oppilaitoksessa. Osa tapaamisista voidaan toteuttaa etäyhteydellä.
Ota yhteyttä, niin autamme eteenpäin:

Blogi: Nepsy-oireet ja elämänhallinta nuorella aikuisella
Hanna-Maija Simola työskentelee Coronarialla Oma väylä -kuntouttajana. Saimme kokeneelta Simolalta vinkkejä nepsy-nuorten arjen hallintaan ja siihen mitkä ovat parhaita arjen rutiineja nuorille. Lue asiantuntijamme käytännönläheiset vinkit arjen rutiinien helpottamiseksi.
Kysy palvelusta
Oma väylä -kuntoutus
Voit laittaa meille myös viestiä ja olemme yhteydessä sinuun 3 vuorokauden sisällä.
Blogit ja artikkelit Oma Väylä -kuntoutuksesta:
Nepsy-nuoren kuormituksen säätely – psykologi kertoo, mikä auttaa
Nepsy-piirteisenä eläminen neurotyypillisille suunnitellussa maailmassa saattaa olla kuormittavaa. Psykologi Jemina Palonki kertoo, miten nepsy-nuori voi säädellä kuormitusta arjessaan. Kuvittele eteesi...


”Tuntui, etten pysty samaan kuin muut” – Oma väylä -kuntoutuksesta tukea ADHD-nuorille

”Tuntui, että olen hidas ja tyhmä” – Autismin kirjolla oleva Pinja löysi itsevarmuutta Oma väylä -kuntoutuksesta

Nepsy-oireet ja elämänhallinta nuorella aikuisella
