Tälle sivulle on koottu tarkempaa tietoa Oma väylä -kuntoutuksesta liittyen hakemiseen ja kuntoutuksen sisältöön. Voit hakea Oma väylään mikäli olet 16-29-vuotias, ja sinulla on neuropsykiatrinen diagnoosi. Mikäli et ole tutustunut vielä Oma väylään, käy ensin Oma väylän palvelusivullamme.
Miten haen Oma väylään?
Minulla ei ole B-lausuntoa
- Hakeudu esimerkiksi kouluterveydenhuoltoon, terveyskeskuslääkärille, yksityislääkärille tai hoitavalle lääkärillesi ja keskustele kiinnostuksestasi osallistua kuntoutukseen ja, että tarvitset B-lausunnon.
- Kun olet saanut B-lausunnon katso ohjeet seuraavasta kohdasta "Minulla on B-lausunto".
Minulla on B-lausunto
- Hae kuntoutukseen Kelan lomakkeella KU132.
- Valitse kohtaan 9., palveluntuottajaksi Coronaria.
- Laita hakemuksen liitteeksi lääkärin B-lausunto.
- Lähetä hakemus liitteineen Kelaan asiointipalvelun kautta viestinä tai postita Kelaan osoitteeseen:
Kela, PL 10, 00056 KELA. - Asiointipalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Mitä hakemisen jälkeen?
Kela tekee päätöksen kuntoutukseen pääsystä ja on sinuun sekä Coronariaan yhteydessä. Päätöksen kesto riippuu Kelan jonotilanteesta, mutta yleensä se on noin 4-8 viikkoa.
Kelan kuntoutuksen palvelunumerosta, p. 020 692 205 voit tiedustella käsittelyaikojen pituutta ja päätöksesi tilaa. Voit tarkistaa tilanteen myös Kelan sivuilta. Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut".
Saat päätöksen postitse sekä Kelan asiointipalveluun. Myös meille Coronarialle saapuu tieto myönteisestä päätöksestä ja olemme puhelimitse sinuun yhteydessä noin 2 viikon kuluessa päätöksen saapumisesta. Mikäli emme tavoita sinua, laitamme viestiä ja sovimme soittoajasta.
Puhelussa kerromme kuntoutuksen aloituksesta ja kuuntelemme toiveitasi kuntoutuksen suhteen. Saat vielä sähköisesti tai postitse kutsukirjeen kotiisi, jossa on paperilla vielä tarkempaa infoa, kuten saapumisohjeet ja käytännön tietoa.
Mitä Oma väylässä tehdään?
Tapaamisia järjestetään säännöllisesti viikoittain. Osa tapaamisista voidaan järjestää myös etänä.
Oma väylä kestää 12 kk sisältäen säännöllisiä tapaamisia omaohjaajan ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tapaamisten sisältö riippuu yksilöllisistä tavoitteistasi.
Tapaamisten aiheina ovat mm. omat voimavarat ja vahvuudet, itsetunto ja mieliala. Lisäksi käsitellään stressiä, sen hallintaa sekä kuormittumista.
Lisäksi tapaamisilla suunnitellaan tulevaisuutta, pohditaan opiskelu- ja työmahdollisuuksia sekä opetellaan parempaa arjenhallintaa ja tunnetaitoja.
Lopussa kartoitetaan onko alussa asetettuihin tavoitteisiin päästy ja mietitään jatkosuunnitelma. Olennaista on löytää tulevaisuudelle jokin suunta, on se sitten ammatillinen polku tai jatkokuntoutus.
Miksi Coronarialle Oma väylä -kuntoutukseen?
Olemme saaneet loistavaa palautetta asiakkailtamme kuinka kuntoutus on tuonut ymmärrystä omasta itsestään ja helpottanut arkea.
Meille saa tulla tutustumaan ennen palveluntarjoajan valintaa ja kuuntelemme toiveitasi kuntoutuksen sekä omaaohjaajasi suhteen. Omaohjaajillamme on erilaista osaamista ja pyrimme valitsemaan omaohjaajasi tarpeidesi mukaisesti.
Moniammatillisissa tiimeissämme on monipuolista kokemusta omaavia työntekijöitä, joilla on kokemusta neuropsykiatrisista oirekuvista. Neuropsykiatrian lisäksi kuntouttajillamme on osaamista mm. kognitiivisista työskentelytavoista ja lyhytterapiasta.
Tapaamiset voidaan järjestää joustavasti niin, että ne sopivat arkeesi ja tarvittaessa apu tulee kotiin asti. Isona kuntoutuksen toimijana laatukriteerimme yltävät hyvälle tasolle.
Usein kysyttyä Oma väylästä
Mitä tapaamisissa tehdään?
Kuntoutuksen sisältö muodostuu asiakkaan ja tiimin yhteistyöstä. Kuntoutusta kohdennetaan asiakkaan tavoitteiden mukaan. Kuntoutuksessa on sekä toiminnallisuutta että keskustelua. Tavoitteena on yhdessä löytää uusia keinoja ja toimintamalleja arkeen, jotka tukevat asiakkaan oman elämänhallintaa. Keskiössä voi olla opiskeluun, työelämään, vapaa-aikaan tai esim. sosiaalisiin suhteisiin liittyviä teemoja ja menetelmiä.
Kauanko yksi käynti kestää?
Yksi kuntoutustapaaminen voi kestää 60 tai 90 minuuttia. Sovitte ajan työntekijän kanssa aina yhdessä. Jos tulee tarve yhdistää kaksi käyntiä, niin voitte tavata myös 2h kerrallaan. Ryhmäkäynnit vaihtelevat 1-2h välillä.
Voiko Oma väylää tehdä etänä?
Voi osittain. 13 Oma väylä käyntiä voi tehdä etänä. Meille tärkeintä on kuitenkin, miten asiakas tapaamisia toivoo, emme tee etäkäyntejä, jos asiakas ei niitä toivo tai hänellä ei ole valmiutta niihin.
Onko ryhmiin pakko osallistua?
Oma väylä -kuntoutukseen kuuluu 10 ryhmäkertaa. Ryhmien koko on 3-8 asiakasta, tarvittaessa ryhmän koko voi olla kaksi asiakasta. Moniammatillinen tiimi on tukenasi ryhmiin osallistumisessa ja ne rakennetaan asiakkaille mahdollisimman sopiviksi. Voit käyttää aikaa myös yksilökäynneillä omaohjaajan kanssa aikaa siihen, mikä tekisi ryhmän juuri sinulle sopivaksi.
Blogi: ”Koko ikäni olin kuullut, että en vain yritä tarpeeksi” – ADHD-diagnoosi oli Emilialle helpotus
Helpotuksen itku pääsi, kun Emilia, 31, sai ADHD-diagnoosin. Oma väylä -kuntoutuksesta löytyi keinoja, joilla kaoottisen tuntuisesta elämästä tuli selkeämpää.