Kaipaako nuori tukea ja harjoitusta arkielämäntaitojen harjoittelussa? Vuorovaikutuksen ja sosiaalisten taitojen harjoittelussa? Aistitiedon käsittelyssä tai toiminnanohjauksessa?
Nuorten toimintaterapia on suunnattu yli 13-vuotiaille, joilla on usein merkittäviä toimintakyvyn haasteita arjessaan. Nuoruusikään liittyy tärkeitä kehitystehtäviä muun muassa omatoimisuuteen ja itsenäisyyteen liittyvien taitojen haltuun otossa, ikätoverisuhteissa toimimisessa ja murrosiän fyysisiin muutoksiin sopeutumisessa.
Neurokirjon piirteisillä nuoruusikä saattaa näyttäytyä haastavana aikana. Yhä kasvavat toiminnan ohjauksen vaatimukset ja monimutkaistuvat sosiaaliset kontekstit, sekä keskushermostossa tapahtuvat isot muutokset voivat lisätä psyykkistä kuormitusta ja liitännäisoireita. Toisaalta neurokirjoon liittyvät piirteet voivat tässä iässä myös muuttua.
Toimintaterapia voi olla avuksi silloin, kun arjessa koetut haasteet tuntuvat kasautuvan ja toisaalta halutaan aktivoida nuorta itseään oman elämänsä aktiiviseksi toimijaksi.
Toimintaterapeuttimme voi tukea neurokirjon nuorta esimerkiksi:
- vireystason säätelyssä
- aistitiedon käsittelyssä
- motorisessa oppimisessa
- hahmottamisen taidoissa
- tunnesäätelyssä
- itsestä huolehtimisen taidoissa
- itsenäisessä liikkumisessa eri arjen ympäristöissä
- oman kodin hoitamisessa
- kouluun ja opiskeluun kiinnittymisessä
- kuormituksen hallinnassa
- sosiaalisten pelkojen helpottamisessa
Nuoruusikäiselle toimintaterapia on usein kelan kustantamaa vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta.
Miten ohjaamme neurokirjon nuorta toimintaterapiassa?
1.
Terapiassa vahvistamme erityisesti nuoren oman tahdon ilmaisemista ja tavoittelemmekin usein nuorelle itselle merkityksellisiä arjen taitoja.
2.
Terapiassa voimme tukea nuoren itseluottamusta siten, että hänen on helpompi suunnata katsetta tavoitteisiin, jotka ovat aiemmin vaikuttaneet liian vaikeilta.
3.
Käypähoitosuosituksissa on mainittu, että erityisesti autismikirjon nuoret voivat itsenäistymisvaiheessa hyötyä toimintaterapiasta. Terapiassa vahvistamme nuoren valmiuksia oppia kehittämään omia keinoja, joiden avulla on helpompi ratkoa haasteellisia tilanteita myös terapian päättymisen jälkeen.