Nukkuminen on mahtavaa, mutta uniapnea on terveysriski
Arvosta untasi, anna sille mahdollisuus. On tärkeää pitää huolta omasta unesta riittävällä liikunnalla, säännöllisellä ruokailurytmillä ja iltojen rauhoittamisella. Hyvälaatuinen uni on terveytemme kulmakivi.
Ikävä kyllä unen ongelmat koskettavat isoa joukkoa ihmisiä tällä hetkellä globaalisti. Silloin kun uni on aiheuttanut ongelmia pitemmän aikaa, kyse saattaa olla sairaudesta, unihäiriöstä, eikä tilanne ole välttämättä enää omissa käsissä. Unihäiriö on lääketieteellinen ongelma, ja tällöin on syytä kääntyä lääkäreiden puoleen.
Uniapnea ei ole vain kuorsaamista, vaan se pirstoo unen rakenteen. Yö täyttyy hengityskatkoksista ja teho unesta katoaa, vaikka yöunet olisivat määrällisesti pitkiä.
Uniapnealla on kaksi puolta: se aiheuttaa väsymistä eikä uni virkistä. Uniapneasta kärsivät voivat oirehtia monella tavalla: päivisin on aloitekyvyttömyyttä, keskittymishäiriöitä ja muistikatkoksia ja öisin heräilyä, vessassa ramppaamista sekä kuorsausta.
Toinen puoli on se, että uniapnea on merkittävä itsenäinen terveysriski. Hengityskatkojen seurauksena veren happipitoisuus laskee. Tämä kuormittaa sydän- ja verisuonielimistöä, ja uniapnea on yhtä iso riski sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamiseen kuin perinteiset tekijät, kuten tyypin-2 diabetes tai hyperkolesterolemia.
Uniapnea on hyvin hoidettavissa
Uniapnea on kuitenkin hyvin hoidettavissa, kun siitä saa diagnoosin. Vaikea-asteinenkin uniapnea saadaan hoidettua ja riskit normalisoituvat.
”Lääkärinä yritän tuoda esille sitä, että jos vähänkään epäillään uniapneaa, syytä olisi toimia välittömästi, eikä 10 vuoden kuluttua. Uniapnean selvittäminen on helppoa, aivan siinä missä muiden sairauksien. Uniapnean saa selville unitutkimuksella, joka vie elämästä yhden yön”, unilääkäri Henri Tuomilehto sanoo ja jatkaa:
”Terveyden vaarantaja saadaan tunnistettua ja hoidettua. Kun hoito aloitetaan, uniapnean aiheuttamat terveysriskit, kuten lisääntynyt sydän- ja verisuonisairastavuus ja kohonnut kuolleisuusriski, ovat hyvin korjattavissa.”
Ongelmana on, että uniapnea tulee vuosien mittaan, jolloin ihminen tottuu ja sopeutuu oireisiin. Tällöin ei ymmärretä, että taustalla on isompi ongelma ennen kuin ehkä sattuu jotain.
”Jos uniapnean oireita on, suosittelen unitutkimusta, jolla mahdollinen uniapnea voidaan tunnistaa ja asianmukaisesti hoitaa”, Tuomilehto painottaa.
Uniapnean oireita:
- säännönmukainen kuorsaus
- säännönmukaisesti alle 5 minuutin nukahtaminen
- yölliset hengityskatkokset
- yöllinen vessassa käyminen
- väsymys
- muistiongelmat
- keskittymisvaikeudet