Puheterapiaa voidaan toteuttaa myös etäyhteydellä. Puheterapia toteutuu tällöin suojatussa videopuhelussa. Etäpuheterapiaa varten tarvitaan älylaitteen (esimerkiksi tietokone, tabletti tai puhelin) lisäksi myös nettiyhteys, mikrofoni, webbikamera ja sähköpostiosoite.
Puheterapeutti voi antaa myös lähipuheterapian rinnalla toteutettavia harjoituksia digitaalisessa muodossa.

Verkkokuntoutuksen mahdollisuudet
Äännevirheitä kuntouttaessa puheterapeutti laatii yksilöllisen kuntoutussuunnitelman. Paitsi että terapeutti tukee lasta oikean ääntymäpaikan etsimisessä, on tehtävänä ohjata myös lapsen harjoittelua tukevaa aikuista. Äännekuntoutuksessa korostuu lapsen, aikuisen ja terapeutin yhteistoiminta: Coronarian uusi verkkokuntoutusohjelma tarjoaa perheelle joustavan vaihtoehdon, jossa säännöllinen äännekuntoutus toteutuu paikasta riippumatta terapeutin tukiessa taustalla.
Kuten lähiympäristössä toteutuvassa kuntoutuksessa, myös etäkuntoutuksessa on käytössä monipuolisesti erilaisia menetelmiä, joilla mahdollistetaan kuntoutuksen vaikuttavuus. Etäkuntoutus myös säästää asiakkaalta aikaa, kun vastaanotolle voi liittyä parissa minuutissa, vaikka omasta kodista käsin.
Aikuinen lapsen tukena terapiakäynnillä
Etäpuheterapian soveltuvuus asiakkaalle arvioidaan aina yksilöllisesti. Varsinkin lasten etäkuntoutuksessa on hyvä huomioida lapsen työskentelytaidot ja keskittymiskyky. Aikuisen on yleensä hyvä istua lapsen vieressä koko käynnin ajan, kun puheterapeutti ei ole lapsen kanssa samassa huoneessa. Aikuinen voi ohjata esimerkiksi webbikameran asentoa sopivammaksi tai auttaa suuntaamaan lapsen keskittymistä harjoitukseen ja näin avustaa kuntoutuksessa paikan päällä.
Etäpuheterapia soveltuu monenlaisten haasteiden hoitoon:
- Äännehäiriöt
- Änkytys
- Afasia
- Dysartria
- Äänihäiriöt
Etäpuheterapiassa läheiset ovat usein tiiviisti mukana kuntoutuksessa ja saavat puheterapeutilta ohjauksellista tukea jokaisen käynnin yhteydessä.
Kenelle etäpuheterapiaa?
Etäkuntoutuksen on todettu olevan yhtä vaikuttavaa kuin lähikuntoutus. Etäkuntoutus mahdollistaa kuntoutuksen pitkienkin matkojen päähän, ja siitä voi olla erityistä hyötyä esimerkiksi silloin, kun puheterapeuttia on vaikea löytää samasta kunnasta. Etäkuntoutusta voidaan järjestää myös esimerkiksi niille asiakkaille, joilla on esteitä tulla paikan päälle vastaanotolle tai elämäntilanne, joka hankaloittaa vastaanotolle pääsyä.

Miten etäpuheterapiaan pääsee?
Voit hakeutua etäpuheterapiaan Kelan tai hyvinvointialueen maksusitoumuksella, tai palvelusetelillä. Voit myös hakeutua kuntoutukseen vakuutusyhtiön asiakkaana tai itsemaksavana. Kattava toimipisteverkostomme palvelee ympäri Suomen.
Etäpuheterapia – tukea vuorovaikutukseen ja kommunikointiin
Coronarian etäpuheterapiapalveluiden toteutuksessa hyödynnetään videoyhteyttä, jonka avulla puheterapeutti ja asiakas näkevät ja kuulevat toisensa maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta. Asiakkaan lisäksi hänen lähihenkilöt voivat olla mukana puheterapiassa. Etäpuheterapiapalvelut soveltuvat useimmille asiakkaille ja mahdollistavat palveluiden tarjoamisen alueille, joissa puheterapiapalvelut ovat vaikeasti saatavissa.
Etäpuheterapia - Näin se toimii käytännössä
Koostimme kolmen minuutin infon siitä, miten etäpuheterapia toimii käytännössä. Palvelemme etänä lähes kaiken ikäisiä asiakkaita.

Etäpsykologipalvelut – nopeasti toimintakykyä arkeen
Coronaria tuottaa etäpsykologin palveluita asiakkaan tarpeiden mukaisesti räätälöitynä terveyskeskuksille ja mielenterveystoimistoille, psykiatrialle, kouluille ja neuvoloille sekä työterveyshuollolle.
Palvelumme kattaa psykologin keskustelutukijaksot, omahoito-ohjelmia verkossa psykologin tukemana, psykologin arviointeja ja tutkimuksia sekä konsultaatiot kunnan työntekijöille ja asiakkaiden läheisille. Etävastaanotto tapahtuu tietokoneen tai älypuhelimen välityksellä asiakkaan kotona tai esimerkiksi kunnan terveysaseman tiloissa. Palvelut ovat saatavilla myös ilta-aikoina.