Mieslääkärin kädet näppäimistöllä

Etälääkäri Kristian Ulfves etätyöstä – ”Tätä haluan jatkaa”

Coronaria lääkärin työpaikkana

Lääkärin tavallinen arkiaamu. Yleislääketieteen erikoislääkäri Kristian Ulfves nauttii aamupalan keittiössä ja kulkee sitten työmatkansa hetkessä kodin työhuoneeseen. Hän napsauttaa koneet päälle ja tarkistaa yhteydet kuntoon. Etälääkärin vastaanotto voi alkaa.

Etävastaanoton myötä SÄÄSTYNEET TYÖMATKAT LIIKUNTAAN

Potilaiden kirjo on laaja. Videovastaanotolla käy lapsia, aikuisia ja vanhuksia. Kristian Ulfves työskentelee yleislääkärinä ja työterveyslääkärinä Riihimäellä, Forssassa ja Lahdessa, mutta käytännössä hän hoitaa vastaanotot kotoaan Espoosta.

Lenkkeily lähimaisemissa onnistuu työpäivän päätteeksi kotiovelta. Kristian Ulfves käyttää työmatkoista säästyneen ajan liikuntaan.

Sysäys etälääkärinä työskentelyyn tuli vuosia sitten, kun töitä ja potilaita järjestyi pidemmän matkan päästä eri kunnista. Ulfvesin työnantaja, Coronaria Terveys, toimii kunnissa julkisen terveydenhuollon kumppanina.

– Etälääkärinä aloitin syksyllä 2018. Minulla ei ollut minkäänlaisia ennakkoluuloja videovastaanotosta, ja halusin kokeilla. Se oli innostavaa heti alussa. Ensin pidin etävastaanottoja työnantajan tiloissa, kunnes siirryin tekemään töitä kokonaan kotiin, Ulfves kertoo.

Etälääkäri Kristian Ulfves juoksulenkillä

Etälääkäri Kristian Ulfves käyttää työmatkoista säästyneen ajan liikuntaan.

Aamupäivä rullaa normaaliin tapaan. Ulfves haastattelee, tutkii, antaa jatkohoito-ohjeita ja kirjoittaa reseptejä ja lähetteitä potilastietojärjestelmään. Potilailla voi olla esimerkiksi unihäiriöitä, uupumusta, mielialahaasteita, kroonisten sairauksien määräaikaistarkastuksia tai äkillisiä selkäkipuja, joskus tapaturmiakin. Pääsääntöisesti vastaanotot ovat videovastaanottoja, mutta puhelinaikoja on myös. Työhuoneessa kotona on hyvä äänieristys.

Potilaalle etävastaanotto toimii niin, että tämä menee etävastaanottotiloihin läheiselle terveysasemalle tai niin, että tämä ottaa yhteyden lääkäriin kotoaan. Ulfves ja hänen lääkärikollegansa työskentelevät eri puolilla Suomea.

– Minulla on tietokoneen ja netin välityksellä videoyhteys potilaaseen. Kun potilas menee etävastaanotolle terveys- tai työterveysasemalle, hoitaja ohjaa hänet siellä etävastaanottotilaan ja opastaa videoyhteyden aloittamisessa. Jos potilas on kotona, hän ottaa yhteyden omalla laitteellaan itsenäisesti, Ulfves kuvaa.

Kun etäyhteys sulkeutuu, avustaja kertaa terveysasemalla tarvittaessa potilaiden kanssa hoito-ohjeet ja jatkotoimenpiteet sekä varaa uuden ajan.

Työmatkoista vapautuu aikaa liikunnalle ja kotitöille

Lounaalle Ulfves suuntaa keittiöön. Kotona ovat nyt työskennelleet ja opiskelleet myös puoliso ja yksi lapsista.

– Tilaa on riittävästi niin, että kukin saa työskennellä tai opiskella rauhassa ja vuorokausirytmit ovat samanlaiset. Lounasseurakin on kivaa.

Lyhyt ”työmatka” onkin yksi etätyön parhaimpia puolia. Aikaa säästyy reilusti verrattuna siihen, että Ulfves ajaisi edestakaisin töihin muille paikkakunnille tai polkisi pyörällä pitämään etävastaanottoa työnantajan tiloihin.

– Työmatkapyöräily on kuitenkin ainoa asia, jota olen hieman jäänyt kaipaamaan. Toisaalta olen saanut tilalle reilusti aikaa, jonka käytän muuhun liikuntaan: esimerkiksi kuntopiiriin kotona, kuntopyöräilyyn, lenkkeilyyn tai porrastreeneihin. Kun kotonaoloaikaa on tullut enemmän, olen voinut tehdä myös enemmän kotitöitä.

Ulfvesin mukaan kohtaamisen ja yhteydenpidon tarve kollegoiden kanssa korostuu etätyössä, ja siksi esimerkiksi etäpalavereihin työporukan kanssa kannattaa satsata.

Myös esitietojen ja haastattelujen merkitys korostuu etälääkärin vastaanotolla. Jos potilaan vaiva vaatii koskemista tai tunnustelua, etävastaanotto ei kaikissa tilanteissa sovi. Ulfves on huomannut, että ihmisten kynnys etäpalveluiden käyttöön on madaltunut. Etävastaanotto potilaan kotoa on onnistunut sujuvasti myös iäkkäiltä.

Potilaiden kohtaaminen etävastaanotolla sujuu todella hyvin. Tekniikka toimii, ja videoyhteyden kuva ja ääni ovat laadukkaita. Potilaat tulevat etävastaanotolle mielellään.

Kristian Ulfves

– Etävastaanotto on varmasti tullut jäädäkseen. Näin saamme vietyä palveluita myös syrjäisimmille seuduille ja terveysasemille, joissa on työntekijäpula, hän sanoo.

Porrastreenit heti työpäivän päätteeksi

Lääkärille työskentelymalli on joustava. Ulfves tekee Coronaria Terveyden etävastaanottoa kokopäivätoimisesti kolmelle paikkakunnalle. Työaikoja, -päiviä ja -määrää voi räätälöidä joustavasti omaan elämäntilanteeseen sopivasti.

– Itselläni on etävastaanotosta jo niin pitkä kokemus, että etäpalvelun antaminen kolmelle paikkakunnalle sopii minulle hyvin. Haluan olla mukana pilotoimassa ja käynnistämässä etäpalveluita kuntiin. Jos lääkäri vasta aloittelee etävastaanottotyöskentelyä, voi ensin olla hyvä keskittyä yhteen paikkaan. Parhaiten etävastaanottotyöskentely sopii ehkä hiukan kokeneemmalle lääkärille, jolle on jo karttunut kokemusta potilaan kohtaamisesta, Ulfves pohtii.

Kun työpäivä on iltapäivällä paketissa, on liikunnan vuoro. Kuntoilu onnistuu kotiovelta samoilla tulilla heti etätyöpäivän päätteeksi. Tällä kertaa ohjelmassa on porrastreeniä.

Etätyö on solahtanut Ulfvesin arkeen niin hyvin, että hän aikoo jatkaa samalla sapluunalla myös tulevaisuudessa.

– Tätä minä haluan jatkaa. Kollegoille suosittelen, että kannattaa suhtautua avoimesti etävastaanottotoiminnan mahdollisuuteen. Potilaat haluavat tätä ja terveydenhuolto tarvitsee tätä. Uskon, että etävastaanoton tarve tulee kasvamaan.

Artikkeli on julkaistu alunperin Terve Median Lääkäriportaalissa 26.4.2021.
Artikkelia on muokattu alkuperäisestä
Teksti: Susanna Ekfors
Kuva: Kristian Ulfvesin kotialbumista


Oletko kiinnostunut etätyöstä ja sen kehittämisestä?

Vahvistamme nyt Coronaria Terveydessä tiimiämme yleislääketieteessä. Soitathan tai laitathan sähköpostia Juhana Ylitervolle, niin mietitään, millainen työkuvio olisi sinulle mahdollinen.