Kardiologi Vesa Jokinen kannustaa jokaista hoitamaan omaa sydäntään
Kardiologi Vesa Jokinen on hoitanut sydämiä jo parinkymmenen vuoden ajan. Oululaislähtöisenä Jokisen omaa sydäntä lähellä ovat paikalliset urheilujoukkueet, joiden toiminnassa hän on innokkaana urheilijana ollut mukana jo pitkään. Urheilusta juontaa myös Jokisen kiinnostus sydämiin.
”Kiinnostuin lääketieteestä jo kotona, sillä isäni on korvalääkäri ja äitini sairaanhoitaja. Aika nopeasti totesin opiskellessa, että kirurgia minusta ei tule. Pikkuhiljaa sydänpuoli alkoi kiinnostaa, enkä ole katunut päivääkään valintaani”, Jokinen kertoo taustastaan.
Jokinen on työskennellyt Coronarian erikoissairaanhoidon kardiologina vuodesta 2017. Sitä ennen hän työskenteli Kainuun keskussairaalassa osaston ylilääkärinä. Jokisen vastaanotolle pääsee Coronaria Sydänklinikalla Oulussa.
Rytmihäiriöt, verenpaine ja sydänperäinen hengenahdistus ajavat ihmisen kardiologille
Jokisen mukaan usein kardiologille hakeutumisen syynä voi olla verenpainetauti, jota ei ole saatu tasapainoon lääkityksestä huolimatta.
”Myös erilaiset sydäntuntemukset ja rytmihäiriöt ovat syitä tulla vastaanotolle tarkistettavaksi. Sydänlääkärin mielipidettä tarvitaan myös, jos rasituksessa ilmaantuu herkästi hengästymistä ja rintakipua.”
Jokinen kertoo, että nykyään sydänlääkärille hakeutuu myös ihmisiä, joiden sykemittari on näyttänyt huolestuttavia lukemia.
”Ranteessa oleva mittari on häiriöherkkä, joten huolestuttavat lukemat halutaan tarkastaa asiantuntijan vastaanotolla. Näissä tilanteissa voidaan tehdä sydämen rytmin vuorokausinauhoitus, jonka käyrä on tavallista sykemittaria luotettavampi. Näin mahdolliset huolet saadaan selvitettyä.”
Coronaria Sydänklinikalla on mahdollista aloittaa erilaisten sydänsairauksien tutkimuksia ja hoitoa.
”Vastaanotolla on mahdollista tehdä sydämen ultraäänitutkimus ja sydämen rytmin vuorokausinauhoitus sydämen tilan selvittämiseksi.”
Tarvittaessa vastaanotolta ohjataan jatkohoitoon. Pohjoisessa pitkään toimineena sydänlääkärinä Jokinen kertoo tuntevansa hoitopolut ja tietää kuinka jatkotutkimukset järjestyvät alueella järjestyvät.
Urheilijankin sydän tarvitsee huomiota
Entisenä urheilijana Jokinen tietää, että urheilijallakin voi olla sydäntuntemuksia.
”Tiedän millaisia tuntemuksia etenkin kilpaurheilijoilla voi olla sydämen kanssa. Vaivat voivat olla ihan samanlaisia kuin muillakin. Urheilija tuntee usein oman kehonsa tarkemmin ja voi huomata helpommin poikkeavat tuntemukset sydämessä.”
Kilpatasolla joukkueurheilussa voi olla vaatimuksena, että sydän tulisi tarkistaa tietyin väliajoin. Jokiselta löytyy asiantuntemusta ja kokemusta myös siihen.
Liike on lääke, mutta myös lääkkeet kannattaa ottaa
Jokinen kannustaa kaikkia hoitamaan omaa sydäntään. Hänen mielestään lähestulkoon kaikissa sairauksissa liike on lääke.
”Liikunta kannattaa toki suhteuttaa omaan suorituskykyyn. Kuitenkin vähäinenkin liike on hyväksi sydämelle ja verenkiertoelimistölle.”
Myös muihin elintapoihin on kannattavaa kiinnittää huomiota. Tupakointi ja alkoholi lisäävät riskejä sydänsairauksiin merkittävästi. Jokinen toteaa, että jos tupakkaa ei poltettaisi, niin sepelvaltimotautia olisi paljon vähemmän Suomessa.
Jo määrätyt lääkkeet kannattaa ottaa ajallaan. Sydänlääkäri painottaakin, että vain otettu lääke auttaa. Ylipäätään kontrolleissa ja tutkimuksissa käyminen on suositeltavaa, jotta sydänsairaudet eivät jää huomaamatta tai hoitamatta:
”Yleensä jokainen katsastaa autonsa kerran vuoteen, mutta vain hyvin harva katsastaa itsensä, vaikka siihen olisikin tarvetta.”