CPAP-hoidon aloitus unihoitajan kanssa
CPAP-hoidon eli ylipainehengityshoidon aloittaminen tulee ajankohtaiseksi silloin, kun lääkäri on tehnyt uniapneadiagnoosin ja antaa suosituksen hoidon aloitukseen. CPAP-hoito soveltuu yleensä keskivaikean ja vaikea-asteisen uniapnean hoitoon, mutta toisinaan sitä voidaan käyttää lievemmänkin uniapnean hoidossa, jos sairauteen sisältyy voimakasta väsymystä. Hoidon avulla ilmatiet pysyvät auki nukkuessa ja haitalliset unenaikaiset hengityskatkokset vähenevät tai jopa poistuvat. CPAP-hoidon aloitus tapahtuu unihoitajan vastaanotolla.
Coronaria Uniklinikan sairaanhoitaja Heli Alenin mukaan hoidon aloittaminen herättää usein kysymyksiä ja tunteita sairastuneessa. Uniklinikalla tehtävässä CPAP-hoidon aloituksessa kysymyksiin löytyy onneksi vastaus.
”Monia huolettaa alkuun laitteen kanssa nukkuminen ja kuinka laitetta tottuu käyttämään. Hoidon aloituksessa jännitys lievittyy, kun käymme laitteen käyttöä läpi ja tutkimme erilaisia maskivaihtoehtoja”, Alen sanoo.
Kuvassa sairaanhoitaja Heli Alen.
CPAP-Hoitoon ilman lähetettä – laitteen saa helposti vuokralle
”Usein asiakas on saanut uniapneadiagnoosin julkisessa terveydenhuollossa ja jonottaa CPAP-laitetta sairaalasta. Coronaria Uniklinikalle voi tulla jo jonotusaikana ja aloittaa hoidon vuokralaitteella. Erillistä lähetettä hoidon aloittamiseen meille ei tarvitse ja hoitoon pääsee usein viikonkin sisällä”, Alen kertoo.
Ajan voi varata helposti puhelimitse tai verkossa lähimmälle Coronaria Uniklinikalle. Vuokrattu CPAP-laite mahdollistaa hoidon aloittamisen heti uniapneadiagnoosin jälkeen.
Vuokralaitteella on helppo aloitella CPAP-hoitoa samalla, kun jonottaa laitetta sairaalasta. Meillä ei ole enimmäisaikaa vuokraamiselle, joten ei tarvitse pelätä sitä, että laite pitäisi palauttaa kesken hoidon ja keskeyttää hoito.
Heli Alen
CPAP-laitteita on myös myynnissä Coronaria Uniklinikalla. Alenin mukaan moni aloittaa hoidon vuokralaitteella ja lunastaa laitteen myöhemmin itselleen omaksi. ”Meillä on myynnissä myös pienempää matkalaitetta, mutta pidempiaikaiseen käyttöön suositellaan aina isoa laitetta, jossa on ilmankostutin ja lämpöletku, jotta laitteen puhaltama ilma ei kuivata limakalvoja.”
Mitä CPAP-hoidon aloituksessa tapahtuu?
Hoidon aloituksessa asiakas pääsee käymään hoitajan kanssa läpi CPAP-laitteen käytön vaihe vaiheelta. ”Ensimmäisellä käynnillä käydään läpi, kuinka laite toimii ja kuinka se puhdistetaan. Laitteet ovat nykyään helppokäyttöisiä, eikä niiden kanssa tarvitse jännittää, käytännössä yhtä nappia painamalla pärjää ja säädöt tehdään asiakkaalle valmiiksi jo Uniklinikalla”, Alen sanoo. Laitteen säätöjä voidaan myöhemmin muuttaa myös etänä ilman erillistä vastaanottokäyntiä. Lisäksi unihoitaja voi tarkastaa laitteen säädöt ja toimivuuden tarvittaessa etäyhteydellä.
Tärkeä osa hoidon aloitusta on myös sopivan maskin löytäminen. ”Vastaanotolla käymme asiakkaan kanssa läpi erilaiset maskivaihtoehdot ja mietimme yhdessä, mikä maski sopisi asiakkaalle parhaiten. On tärkeää, että maski on mukava käyttää ja istuu kasvoille hyvin, jotta välistä ei puhalla ilmaa kasvoille. Säätöjen avulla maski saadaan sovitettua käyttäjänsä kasvoille sopivaksi.”
Hoidon aloituksen jälkeen ei tarvitse jäädä yksin mahdollisten lisäkysymysten kanssa. ”Annamme kattavat ohjeet kotiin. Hoidon alussa myös seurataan sen sujuvuutta. Reilun viikon päästä CPAP-hoidon aloittamisesta soitamme asiakkaalle ja katsomme tuloksia yhdessä”, Alen kertoo.
CPAP-Hoidon aloittaminen vaatii totuttelua, mutta palkitsee hyvällä ololla
Kuten uudet asiat yleensä, alussa CPAP-laitteen kanssa nukkuminen voi vaatia totuttelua. ”Aluksi maskin kanssa nukkuminen voi tuntua oudolta, mutta ensimmäisinä öinä voi käyttää laitetta vain osan yöstä. On myös ihmisiä, joilla nukkuminen alkaa heti sujua hyvin laitteen kanssa”, Alen sanoo. Viimeistään muutaman viikon kuluttua CPAP-laite palkitsee käyttäjänsä hyvällä ololla ja lisääntyneellä jaksamisella arjessa. Myös vieressä nukkuva kumppani saa levättyä paremmin, kun vierestä kuuluu kuorsauksen sijaan pehmeä CPAP-laitteen suhina.
Usein CPAP-hoidon aloittamista kuvaillaan käänteentekevänä kokemuksena lisääntyvän virkeyden vuoksi. Hoito todella kannattaa, vaikka ensimmäiset yöt menisivätkin totutellessa. Osaava unihoitaja on avainasemassa CPAP-hoidon käynnistämisessä ja onnistumisessa. Vielä tärkeämpi on kuitenkin hoitoon motivoitunut asiakas. ”Tärkeintä on, että asiakas ymmärtää, miksi laitetta käytetään, silloin laitetta on helppo motivoitua myös käyttämään. Hoidon myötä yöunet paranevat merkittävästi ja jaksaminen lisääntyy monella alueella elämässä”, Alen toteaa.
Teksti: Riikka-Tiina Sipilä
Lähde: Sairaanhoitaja Heli Alenin haastattelu
Odotatko sinä CPAP-hoidon aloitusta?
Me Coronaria Uniklinikalla saamme sinut onnistumaan CPAP-hoidossa.