FAQ - usein kysyttyjä kysymyksiä
Tästä artikkelista löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia aihepiireittäin. Mikäli et löydä vastausta sinua askarruttavaan asiaan, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme.
Lähete
Minulla ei ole lähetettä uniklinikalle, mutta olen väsynyt ja haluan tutkituttaa uneni, mitä teen?
Voitte varata ajan lääkärin vastaanotolle tai lääkärin etävastaanotolle verkkoajanvarauksen kautta tai puhelimitse.
Minulla on lähete työterveyslääkäriltä unitutkimukseen, mitä teen?
Soitatte ajanvaraukseemme ja varaatte ajan. Kerrotte lähetteestä hoitajalle ja hoitaja tietää, minkälainen aika tulee varata. Unitutkimusajat eivät ole varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.
Hinnat
Onko unitutkimus minulle ilmainen, jos olen saanut työterveydestä lähetteen?
Lähete ei automaattisesti tarkoita, että tutkimus olisi ilmainen. Mikäli tutkimus kuuluu työterveytesi sopimukseen, on sinulle maksuton. Varmista asia omasta työterveydestäsi.
Korvaako yksityinen sairausvakuutus teidän tutkimuksenne?
Kyllä, useimmiten korvaa, mutta tämä riippuu vakuutuksesta. Kannattaa varmistaa asia ensin omasta vakuutusyhtiöstä.
Paljonko CPAP-laitteen vuokraus maksaa?
CPAP-hoito alkaa hoitajan vastaanotolta, jolloin saat ohjauksen laitteen käyttöön ja sinulle valitaan sopiva maski ja letku. Maski ja letku ovat henkilökohtaisia ja ne hankintaan omaksi. Maskien hinnat vaihtelevat. Saat laitteen ja tarvikkeet heti klinikalta mukaasi. Laitteen vuokra on 25 €/vko. Vuokralasku lähetetään sinulle kuukausittain kotiin. CPAP-hoidon aloituskäynnin ajankohtaisen hinnan voit katsoa hinnastostamme.
Käytännön asioita unitutkimuksesta
Tehdäänkö tutkimus kotona vai klinikalla?
Laaja unitutkimus tehdään pääsääntöisesti kotona. Pitkänmatkalaiset voivat halutessaan yöpyä klinikan lähellä olevassa hotellissa. Mikäli klinikalle on pitkä matka, kannattaa kysyä lääkärin ensikäyntiaikaa ja unitutkimusaikaa samalle päivälle.
Mitä tapahtuu, kun tulen unitutkimuslaitteiden asennukseen hoitajalle?
Hoitaja lähettää tarvittavat ohjeet ennen unitutkimukseen tuloa. Jotta unen rakennetta päästään mittaamaan, on kehon eri alueille kiinnitettävä antureita. Hoitaja asentaa laitteet uniklinikalla tutkimusyötä edeltävänä päivänä yleensä iltapäivästä. Tämän jälkeen pääsee kotiin, mutta suihkuun ei enää voi mennä eikä harrastaa hikiliikuntaa. Seuraavana aamuna tullaan uniklinikalle poistamaan laitteet.
Syön unilääkettä, pitääkö se lopettaa unitutkimuksen ajaksi?
Ei, normaali lääkitys otetaan myös unitutkimusyönä.
Entä jos unitutkimuslaitteet häiritsevät untani, enkä saa kuin vähän nukuttua? Meneekö tutkimus pieleen?
Käytännössä vähäinenkin unimäärä tutkimusyön aikana riittää. Jo sinä aikana saamme selville tarpeeksi unen rakenteesta jatkotoimenpiteitä varten.
Laajan unitutkimuksen ja uniapneatutkimuksen eroja
Kunnallisella puolella tehdään suppeaa unitutkimusta, miksi minun kannattaa tulla Coronaria Uniklinikalle laajaan unitutkimukseen?
Suppea unitutkimus eli uniapneatutkimus on tarkoitettu uniapnean diagnosointiin. Unihäiriöitä on olemassa yli 80 erilaista ja ihmisellä voi esiintyä monta unihäiriötä päällekkäin. Laaja unitutkimus antaa mahdollisuuden diagnosoida suurimman osan unihäiriöistä ja kaikki samalla kertaa.
Mitä laajassa unitutkimuksessa mitataan?
Laajassa unitutkimuksessa mitataan aivosähkökäyrä, silmänliikkeet, leuanaluslihasten lihasjännitys, sydänsähkökäyrä, verenpaine, hengitysliikkeet ja ilmanvirtaus, kuorsaus, veren happikyllästeisyys, raajojen liikkeet ja nukkumisasento, sympaattisen hermoston aktiivisuus.
Mitä suppeassa unitutkimuksessa eli uniapneatutkimuksessa mitataan?
Uniapneatutkimuksessa mitataan hengitysilman virtaus, happikyllästeisyys, hengitysliikkeet, nukkumisasento, kuorsaus, sydänsähkökäyrä sekä verenpaine.
Väsymyksen jatkuessa
Minulle on tehty uniapneatutkimus ja minulla ei todettu uniapneaa, olen silti väsynyt ja vireystilani on huono, mitä teen?
Suosittelemme tulemaan laajaan unitutkimukseen Coronaria Uniklinikalle. Unihäiriöitä on olemassa yli 80 erilaista, muitakin kuin uniapnea, joka on toki yleisin ja tunnetuin unihäiriö.
Minulla on CPAP-laite käytössä, mutta olen edelleen väsynyt, mistä se johtuu? Voinko tehdä jotain?
Päiväväsymykselle voi olla useita syitä, vaikka CPAP-hoito olisikin käytössä. Näitä voivat olla esimerkiksi univaje tai muut unihäiriöt. Lisäksi CPAP-laitetta käyttäessä on tärkeää, että laitehoitoa toteutetaan optimaalisella tehokkuudella. Laitehoidosta saadaan tietoa laitteesta riippuen, etäluvulla tai laitteen muistikortin tietojen perusteella. Unitutkimus voidaan tehdä myös CPAP-laitteen ollessa käytössä, jolloin saadaan hyvin selville poikkeavan päiväväsymyksen syy.
Ajanvaraus
Puhelin tuuttaa varattua, enkä saa aikaa varattua puhelimitse. En halua varata aikaa verkosta, mitä teen?
Mikäli olemme kaikki varattuja tai puhelinpalvelumme on suljettuna, puhelunne rekisteröidään ja soitamme teille takaisin mahdollisimman pian. Odotattehan linjalla siihen saakka, kunnes kuulette tiedotteen. Mikäli teillä on salainen puhelinnumero, automaattista takaisinsoittoa ei voida rekisteröidä. Tällöin pyydämme teitä ottamaan meihin uudestaan yhteyttä.
Haluatko varata ajan?