Levottomat jalat, levottomat unet
Levottomat jalat on hyvin yleinen vaiva, siitä vain puhutaan aivan liian vähän. Monelle levottomat jalat tarkoittavat aivan jotain muuta, kuin yleistä unihäiriötä. Lääkärin näkökulmasta levottomien jalkojen diagnosointi on helppoa ja hoitokin on toimivaa. Haastattelimme unilääkäri Janne Kanervistoa, jonka viesti oli selkeä: Älä anna levottomien jalkojen häiritä elämääsi.
Mitkä ovat levottomat jalat -oireyhtymän oireet?
”Termi levottomat jalat todellakin kuvaa hyvin tätä oireyhtymää. Levottomilla jaloilla tarkoitetaan iltoihin ja lepohetkiin painottuvaa tarvetta liikuttaa jalkoja. Levottomissa jaloissa oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Usein kyse on epämukavuuden tunteesta jaloissa. Se voi olla kivuliaskin tunne siitä, että on ihan pakko liikuttaa jalkoja, kun niihin sattuu. Se voi olla kihelmöintiä, kuumotusta, pistelyä, puutumista tai monenlaista muuta epämääräistä tunnetta, joka helpottaa, kun jalkoja liikuttelee. Levottomien jalkojen oireet voivat mennä vähäksi aikaa pois ja tulla takaisin, jolloin pitää taas liikutella jalkoja”, Kanervisto listaa oireita.
Miten yleistä levottomien jalkojen oireilu on? Sukuvika vai sattumaa?
”Levottomat jalat on yleinen sairaus. Sitä sairastaa keskimäärin 5–15 prosenttia ihmisistä. Levottomia jalkoja esiintyy kaiken ikäisillä, mutta yleisempää se on keski-iän ylittäneillä. Naisilla se on yleisempää kuin miehillä.
Levottomat jalat on yleisempää raskausaikana tai jos rauta-arvot ovat matalalla. Levottomat jalat voivat myös yhdistyä moniin kroonisiin perussairauksiin. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi tyypin 2 diabetes, anemia, Parkinsonin tauti, munuais- tai maksasairaudet ja sydänsairaudet. Myös jotkut masennus- ja verenpainelääkkeet saattavat lisätä levottomien jalkojen oirehdintaa.
Usein levottomat jalat, kuten monet muutkin unihäiriöt, kulkevat suvussa. Kannattaa puhua aiheesta perheessä. Usein käy ilmi, että oireita levottomista jaloista on ollut lähipiirissä muillakin”, Kanervisto kertoo.
Haittaako oireilu elämää? Onko pakko aloittaa Avantouintiharrastus?
”Haastavaksi asian tekee, että kaikki eivät tiedosta omistavansa levottomia jalkoja. Jos on vuosikausia - jopa vuosikymmeniä - kärsinyt oireista, ihminen saattaa kokea, että se on ihan normaalia. Monet ovat tottuneet oireisiin. Jotkut potilaat ovat esimerkiksi talvella käyneet hangessa ennen nukkumaan menoa, kun jalkoja kuumottaa. Osa lähtee kävelemään, osa valelee jalkoja kylmällä vedellä ja osa vannoo avantouinnin nimeen. Pahimmillaan levottomien jalkojen oireet haittaavat elämää todella paljon. Useimmilla potilailla oireet ovat onneksi lieviä ja vain ajoittain esiintyviä. Levottomat jalat voivat vaikuttaa nukahtamiseen, unen laatuun ja rakenteeseen. Levottomiin jalkoihin liittyy hyvin usein myös unenaikainen jaksottainen raajaliikehäiriö, mikä saattaa vaikuttaa unen yhtenäisyyteen ja laatuun”, Kanervisto kertoo oireiden vaikutuksesta arkeen.
Mitä hoitokeinoja levottomiin jalkoihin on?
”Terveet elämäntavat ovat avainasemassa, kuten lähes kaikissa muissakin unihäiriöissä. Vastaanotolla käymme läpi suositusten mukaisen ravinnon, säännöllisen liikunnan ja hyvän unenhuollon. Vastaavasti levottomien jalkojen oireita pahentavia asioita olisi hyvä välttää. Tällaisia voivat olla muun muassa kova fyysinen rasitus, pitkä paikallaanolo, pitkäkestoiset auto- tai lentomatkat sekä alkoholin, tupakan ja nuuskan käyttö. Osalla potilaista levottomat jalat liittyvät raudanpuutteeseen, joten varastoraudan mittaus kuuluu yleensä potilaan perustutkimuksiin.
Jos elintapojen korjaus ei riitä, on onneksi olemassa täsmälääkkeitä levottomiin jalkoihin. Lääkkeet toimivat hyvin, ne ovat tehokas hoitokeino. Levottomille jaloille lääkehoitoa tarvitaan lähinnä vaikeammissa oirekuvissa ja silloin, kun lääkkeettömistä hoidoista ei ole riittävää apua. Osa potilaista pärjää lääkkeillä, joita otetaan vain tarvittaessa. Osa tarvitsee säännöllisen lääkityksen. Kaiken kaikkiaan levottomat jalat on varsin hyvin hoidettavissa”, Kanervisto sanoo.
Mitä pitää tehdä, jos epäilee sairastavansa levottomia jalkoja?
”Diagnoosi on helppo. Levottomat jalat -oireyhtymän tunnistamiseen ei tarvita testejä tai konetutkimuksia, vaan se tehdään potilaan haastattelun perusteella. Useimmiten vaiva on täysin hoidettavissa, koska meillä on käytössä useita erilaisia hoitovaihtoehtoja ja lääkemahdollisuuksia.
Asiaa kannattaa kuitenkin tutkia kokonaisvaltaisesti. Tapauskohtaisesti unitutkimus auttaa poissulkemaan muut mahdolliset unihäiriöt, koska monilla voi olla taustalla vaikuttamassa muita unihäiriöitä. On hyvä selvittää mikä johtuu mistäkin. Myös uniapneapotilailla on usein levottomat jalat -oireita, jotka saattavat lievittyä uniapnean hyvällä hoidolla. Jos levottomien jalkojen oireilu haittaa elämää, ota yhteyttä lääkäriin”, Kanervisto kehottaa.
Unilääkärin terveiset: Kaikki mikä vaikuttaa unenlaatuun kannattaa hoitaa!
”Aika harvoin vastaanotolleni tullaan valittamaan levottomia jalkoja. Usein tullaan muista unettomuuteen tai nukahtamiseen liittyvistä syistä. Moni ei ole ajatellut, että jalkojen tuntemukset mitenkään liittyisivät asiaan. Hoito on aina yksilöllistä, koska ihmiset ovat erilaisia. Joillekin apu tulee heti, toisilla kestää hetken. Joskus levottomissa jaloissa hoidon tehoaminen voi tuntua dramaattiseltakin. Esimerkiksi jo ensimmäisenä yönä oireet voivat hävitä, ja potilas saa kunnon unet vuosien oireilun jälkeen. Uni vaikuttaa niin paljon koko elämäämme, että pienikin korjaus siihen voi tuoda ison muutoksen. Ne ovat hienoja hetkiä sekä potilaalle että lääkärille, kun unihäiriön syy saadaan korjattua.
Toivoisin, että tietoisuus levottomista jaloista lisääntyisi. Olisi hienoa, että ihmiset eivät yrittäisi väkisin pärjätä elämää haittaavien oireiden kanssa, vaan hakeutuisivat hoitoon. Moni kokee, ettei ”pienen vaivan” takia kannata käydä lääkärissä. Joskus potilas kokee vuosien kärsimyksen jälkeen lähes ihmeparantumisen tunteen, kun vaivat poistuvat. Enää ei tarvitsekaan nukkua joka välissä päiväunia. Kaikki mikä häiritsee unta, vaikuttaa suuresti elämänlaatuun. Unihäiriöiden hoito ja tutkimus on tärkeää”, Kanervisto summaa.
Tiesitkö?
- Levottomat jalat on yleinen sairaus. Levottomia jalkoja löytyy keskimäärin 5–15 prosentilla ihmisistä.
- Levottomat jalat on periytyvä sairaus. Usein levottomilla jaloilla kulkevat suvussa muutkin.
- Levottomat jalat on helppo diagnosoida. Levottomissa jaloissa oireiden tunnistamiseen ei tarvita testejä tai konetutkimuksia, potilaan haastattelu riittää.
- Hyvässä hoidossa levottomilla jaloilla on tapana parantua. Levottomille jaloille löytyy useita hoitovaihtoehtoja.
- Terveet elämäntavat ovat avainasemassa. Täsmälääkkeet auttavat levottomien jalkojen vaikeammissa tapauksissa.
- Kaikki mikä häiritsee unta, vaikuttaa suuresti elämänlaatuun. Pienikin korjaus uneen voi tuoda ison muutoksen.
Teksti: Anne Kuusela
Lähde: Unilääkäri Janne Kanerviston haastattelu
NUKUTKO HUONOSTI, EPÄILETKÖ UNIHÄIRIÖTÄ?
Jos oma nukkuminen tai vireystaso mietityttää, kannattaa varata aika uneen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Lääkärin arvioi, tarvitsetko jatkotutkimuksia, laboratoriokokeita tai miten muuten voit hoitaa untasi ja parantaa vireystasoasi. Oman unen tilasta kannattaa käydä keskustelemassa asiantuntijan kanssa silloinkin, kun ei ole varma, tarvitaanko lisätutkimuksia. Älä huolestu, anna me huolehdimme sinusta.