Lomalla palautuminen
Miksi lomalla palautuminen on niin vaikeaa? – pohdi palautumistasi jo ennen lomaa
Onko pikaisesta työsähköpostien vilkuilusta kesken kesälomaa haittaa? Pieni vilkaisu ei tunnu raskaalta tai välttämättä edes työltä, mutta vaikuttaako se kuitenkaan positiivisesti omaan palautumiseen loman aikana? Valmentaja ja lääkäri Lari Karjulan mukaan jokaisen kannattaa käydä jo ennen lomaa läpi mielessään, mitä lomaltaan haluaa. Oma toiminta vaikuttaa siihen, lataako loman aikana akkuja vai kuluttaako voimavaroja jo valmiiksi seuraavalta syksyltä.
Työelämä ja -tavat ovat muuttuneet viime vuosina hurjasti. Etätyö on tuonut uusia mahdollisuuksia, mutta toisaalta myös haasteita työn tekemiseen. Kaikkien ollessa jatkuvasti tavoitettavissa on työn ja vapaa-ajankin välille tullut häilyvä raja. Näin on tapahtunut myös työn ja loma-ajan välillä, monella työt eivät enää jää selkeästi työpaikalle loman alkaessa.
”Koneisto ei ole niin sanotusti pysynyt mukana muutoksessa. Nykyajan työelämässä tärkein taito olisi itsensä johtaminen, jota ei kuitenkaan ainakaan vielä opeteta koulussa. Myös organisaatio voi olla viritetty niin, että laskuja täytyy hyväksyä ja sähköposteja lukea lomallakin, koska työtä voi tehdä missä vain”, Karjula sanoo.
Toisaalta myös sillä on vaikutusta, mitä tekee työkseen ja kuinka paljon työssään kantaa vastuuta. Myös työyhteisöissä ja työtehtävissä on eroja. Joissakin ammateissa työstä pääsee irtautumaan helpommin kuin toisissa.
”Mitä suurempi vastuu työssä, sitä vaikeampaa esimerkiksi sähköposteja voi olla jättää katsomatta lomankin aikana. Henkilöllä, joka kokee oman työnsä kriittiseksi ja vastuulliseksi, voi olla vaikeaa irtautua työstä loman aikana ja antaa itselleen aikaa palautua”, Karjula pohtii.
Varmista mielenrauha loman aikana – pohdi palautumisen esteitä jo etukäteen
Karjula suhtautuu varauksella vinkkilistoihin, joissa kerrotaan, kuinka lomasta voi ottaa kaiken irti tai palautua mahdollisimman tehokkaasti. Sen sijaan hänen mielestään lomaa olisi hyvä ennakoida, jotta palautumiseen olisi aidosti mahdollisuus.
”Yli puolet suomalaisista aikuisista alipalautuu arjessa. Siksi omaa palautumistaan loman aikana kannattaa miettiä jo etukäteen. On hyvä pohtia myös sitä, mikä mahdollisesti voi estää palautumisen ja tiedostaa vastuu omasta toiminnastaan ja hyvinvoinnistaan loman aikana.”
Ennen lomaa voi pysähtyä ajattelemaan niitä asioita omasta työstään, jotka loman aikana voivat alkaa vaivaamaan ja häiritä palautumista. Sen jälkeen on hyvä miettiä, mihin niistä voi vaikuttaa käytännössä ja mitä voi taas ennakoida. Käytännön tekoja voivat olla esimerkiksi töiden delegointi, lomavastaajan asettaminen sähköpostiin tai työsähköpostin ja muiden työhön käytettävien viestimien ilmoitusten kytkeminen pois päältä. Työpuhelimen voi jättää myös loman ajaksi työpaikalle, jos se on mahdollista.
Karjula vertaa lomaan valmistautumista hyville yöunille valmistautumiseen: ”Jos päiväsaikaan ei mieti omia valintojaan hyvien yöunien kannalta, on illalla viime tingassa hankala vaikuttaa omaan uneen. Sama pätee loman kanssa. Mielenrauhaa häiritseviä asioita on hyvä prosessoida etukäteen ja luottaa siihen, että työtehtävät hoituvat myös loman jälkeen.”
Mieti, mitä lomaltasi haluat – keho ja mieli kiittävät kohtuullisuudesta, tasaisuudesta ja tasapainosta
Kesäloman aikana kerätään voimia seuraavaan vuoteen. Jos tankki on tyhjä edeltävästä talvesta ja keväästä, on hyvä suunnata huomio voimavarojen keräämiseen.
”Loman roolia ja tärkeyttä palautumisessa ei välttämättä nähdä. Jos nyt vedetään loma täysillä alusta loppuun tiukalla aikataululla tai tehdään töitä lomallakin, niin koko seuraavaa vuosi voi mennä vajaatehoisena. Lomalla todella on positiivinen vaikutus seuraavan kauden työkykyyn ja jaksamiseen”, Karjula herättelee.
Mitä sitten olisi hyvä tehdä, jotta loma olisi mahdollisimman palauttava? Karjula vastaa, että jokaisen on hyvä miettiä, mitä lomaltaan haluaa.
”Tunne, mitä tarvitset juuri nyt. Tarpeen tunnistamisen lisäksi myös terve kyseenalaistaminen on hyväksi. Lomalla voi olla houkuttelevaa kääntää unirytmi päälaelleen tai juoda alkoholia useammin. Nämä voivat tuntua hyvältä ajatuksena, mutta ne voivat elimistölle liiallista kuormitusta, eikä loman aikana pääsekään palautumaan.”
Valvominen, tiivis sosiaalinen kanssakäyminen, alkoholilla nollaaminen tai tiukka loma-aikataulu voivat johtaa siihen, että töihin palatessa on väsyneempi kuin lomalle jäädessä. Karjula peräänkuuluttaakin kohtuutta elämässä yleensä:
”Tasaisuus ja tasapaino yhdistettynä kohtuullisuuteen ovat usein voittajastrategia: Siksi onkin hyvä käydä itsensä kanssa pohdintaa esimerkiksi siitä, että tarvitseeko lomalla ihan oikeasti alkoholiannoksen joka päivä tai kuormittaako itseään liikaa jollakin muulla tavalla, esimerkiksi useilla peräkkäisillä lomareissuilla. Voisiko itselle tehdä enemmän hyvää mennä esimerkiksi mökille rauhoittumaan tai rentoutua sellaisella tavalla, joka ei rasita mieltä ja kehoa?”
Kaikista tärkein on kuitenkin riittävä uni
Arjessa unesta on helppoa tinkiä, sama pätee myös lomaan. Ihminen pärjää tarvittaessa lyhyillä yöunilla, mutta palautumista se ei kuitenkaan lisää. Karjula kehottaa pohtimaan, onko tavoiteltava loma oikeasti sellainen, jonka vaikutuksen tuntee tavalla tai toisella negatiivisena:
”Riittävä yöuni on yksinkertainen työkalu jaksamisen ylläpitämiseen, silti yli puolet aikuisista laiminlyö sen. Välillä olisi hyvä pysähtyä puntaroimaan, onko valmis siihen, että aivot ja keho eivät saa tarpeeksi tarvitsemaansa palautumisaikaa. Oletko valmis myöhemmin maksamaan hintaa omasta alipalautumisesta?”
Teksti: Riikka-Tiina Sipilä
Lähde: Valmentaja ja lääkäri Lari Karjulan haastattelu
Nukutko huonosti, epäiletkö unihäiriötä?
Jos oma nukkuminen tai vireystaso mietityttää, kannattaa varata aika uneen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Lääkärin arvioi, tarvitsetko jatkotutkimuksia, laboratoriokokeita tai miten muuten voit hoitaa untasi ja parantaa vireystasoasi. Oman unen tilasta kannattaa käydä keskustelemassa asiantuntijan kanssa silloinkin, kun ei ole varma, tarvitaanko lisätutkimuksia. Älä huolestu, anna me huolehdimme sinusta.