väsynyt mies nojaa käteensä sängyn reunalla

Nyt on pakko nukkua, mutta uni ei tule

Artikkelit Unettomuus

Uni määrittelee elämäämme todella paljon. Unta pitää saada riittävästi joka yö. Kaikilla käy kuitenkin joskus niin, että uni jää liian lyhyeksi tai on vaikea saada unta. Satunnainen huono yö kuuluu normaaliin elämään. Mutta milloin on syytä hakea apua?

”Meillä on aivoihin rakennettuna upea ja monimutkainen järjestelmä, joka säätelee unta ja valvetta. Terveelliset elämäntavat ja säännöllinen unirytmi edesauttavat tämän järjestelmän toimintaa. Kun järjestelmän annetaan toimia omalla painollaan, uni tulee ongelmitta”, toteaa Uniklinikan vastuulääkäri Janne Kanervisto.

Silti jokainen kokee aika ajoin huonosti nukuttuja öitä. Unettomuudesta muodostuu äkkiä stressi, ”nyt on PAKKO nukkua”, ”Mitä jos tänäkään yönä uni ei tule?” – Stressin myötä unettomuuden noidankehä on valmis. Uni tulee huonosti väkisin yrittämällä.

Janne Kanervisto on kokenut yleislääketieteen erikoislääkäri, jolla on eurooppalaisen unilääketieteen erityispätevyys.

Mitä sitten, jos ei nukuta?

Miten on järkevää toimia, kun uni ei tule. Tärkein viesti on tässä: Älä yritä nukkua! Yrittäminen on unen vihollinen. On ihan ok nukkua joskus huonosti. Huonojen öiden suhteen täytyy vain hyväksyä tilanne ja ajatella, että nyt kävi näin.

Älä jää sänkyyn valvomaan. Nouse pois vuoteesta, lue kirjaa, kuuntele podcastia – keksi jotain rauhallista tekemistä. Uni tulee tällä tavalla paljon helpommin. Aamulla nouse ylös samaan aikaan kuin ennenkin. Älä kompensoi tilannetta kahvilla, et halua pilata seuraavan yön unia. Mene illalla tavalliseen aikaan nukkumaan. Unipaine on huonon yön jälkeen suurempi ja uni tulee usein ihan itsestään, neuvoo Janne Kanervisto.

Jos unettomuutesi on jatkunut pidempään, on syytä hakea apua. On olemassa paljon erityyppisiä unihäiriöitä ja ne vaikuttavat meidän elämäämme eri asteisesti. Unihäiriöitä voi olla hankala tunnistaa itsellä tai havaita läheisillä, koska ne etenevät pikkuhiljaa ja totumme väsyneenä olemiseen.

Unta voidaan tutkia monella eri tavalla

Elämäämme kuuluu iloja ja suruja, jotka väistämättä vaikuttavat nukkumiseen eri elämänvaiheissa. Emme monesti tiedosta nukkuvamme huonosti ja voimme jopa pitää itseämme hyvinä nukkujina ja erinomaisina nukahtajina.

Jos nukkuminen mietityttää, huonolaatuisen unen syy voidaan selvittää laajalla unitutkimuksella. Laajalla unitutkimuksella voidaan tutkia suurinta osaa tunnetuista unihäiriöistä. Laaja unitutkimus kestää yhden yön ja se tehdään kotona nukkuessa. Kun tarkka syy huonoon nukkumiseen on selvillä, uniongelmat ovat yleensä hyvin hoidettavissa.

Pelkän uniapnean toteamiseen riittää usein uniapneatutkimus. Oireisiin parhaiten sopivan tutkimusmenetelmän valinnasta keskustellaan yhdessä lääkärin kanssa.

Miten univaje vaikuttaa terveyteen?

Ei ole aivan sama, miten nukumme tai kuinka paljon nukumme. Unenaikaisilla tapahtumilla on laajat vaikutukset kokonaisterveydelle ja päiväaikaiselle vireystasolle.

Univaje aiheuttaa lyhyt- ja pitkäkestoisia muutoksia kehossamme. Lyhytaikaisia muutoksia ovat mm. väsymyksen lisääntyminen, ärtyneisyys, keskittymis- ja muistivaikeudet. Pitkäkestoinen univaje lisää riskiä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen, infektioihin ja onnettomuuksiin.

Hoitamaton uniapnea on vaaraksi terveydelle

Päiväväsymys, ärtyneisyys, keskittymiskyvyn puute, korkea verenpaine, yölliset heräilyt ja vessakäynnit ovat oireita, jotka yksinnukkujan pitäisi itsessään tunnistaa ja osata epäillä uniapneaa. Jos vieressä nukkuu puoliso, kovaääninen kuorsaus ja unenaikaiset hengityskatkokset ovat selkeämpiä uniapnean merkkejä.

Aamulla päätä voi särkeä, eikä päivä lähde kunnolla käyntiin. Muisti pätkii, tekee mieli ottaa päiväunet ja koko vireystila on matala. Moni sairastaakin uniapneaa tietämättään. Lääkärilehden mukaan joka neljännellä suomalaisella on jonkinasteinen uniapnea.

Uniapnea on helposti todettavissa yhden yön kestävällä tutkimuksella. Tutkimus tehdään kotona nukkuessa. Onnistuneella hoidolla uniapneaan liittyvät vakavat terveysvaikutukset ovat hyvin ehkäistävissä. Yleisin uniapnean hoitomuoto on CPAP-hoito. Coronaria Uniklinikalla CPAP-hoidot voidaan aloittaa vaikka vuokralaitteella, eikä hoidonaloitusta tarvitse odottaa.

Coronaria Uniklinikka on unihäiriöiden asiantuntija lähellä sinua

”Uniklinikalle lääkärin vastaanotolle voi tulla kuka vain, joka epäilee omaa vireystasoaan tai nukkumista”, kertoo Coronaria Uniklinikan palvelupäällikkö Tuula Korkea-aho. Lääkärimme selvittää, tarvitsetko jatkotutkimuksia, laboratoriokokeita tai miten voit muuten hoitaa untasi ja parantaa vireystasoasi.

Uniklinikan kokeneet asiantuntijat tutkivat ja hoitavat kokonaisvaltaisesti asiakkaiden kaikkia unihäiriöitä, kuten uniapneaa, levottomia jalkoja, univajetta ja unettomuutta syynmukaisella hoidolla. Hyvä uni on edellytys onnistuneelle palautumiselle ja laadukkaalle päivälle. Maailman helpoin tapa parantaa omaa terveyttä ja hyvinvointia on hoitaa nukkumistaan.


Lue lisää unesta