Pisarakin alkoholia vaikuttaa haitallisesti nukkumiseen
Ruuan kanssa lasi viiniä maistuu yhdelle jos toisellekin. Välillä on ihana juhlia, viettää aikaa ystävien kanssa ja ottaa rennosti. Lomalla on kiva ottaa olut tai siideri ja saunaolut maistuu saunan jälkeen. Alkoholi ei kuitenkaan sovi yhteen hyvien yöunien kanssa. Alkoholi häiritsee ja tuhoaa unen palauttavaa vaikutusta. Pahimmillaan alkoholi aiheuttaa unettomuutta.
Alkoholi on maailman yleisin unilääke, koska se rentouttaa ja auttaa nukahtamaan. Unenlaatu kuitenkin kärsii huomattavasti, kun on nauttinut alkoholia. Lopputuloksena on se, että uni ei ole palauttavaa. Pisarakin alkoholia huonontaa unta, sillä alkoholi vaikuttaa aivotoimintaan. Mitä herkkäunisempi ihminen on, sitä pienempi määrä vaikuttaa jo haitallisesti.
Yömyssy iltaisin ei toimi unilääkkeenä
Jotkut ottavat yömyssyn, jotta nukahtaisivat paremmin. Se ei ole kuitenkaan suositeltavaa. Yömyssy saattaa väsyttää ja helpottaa nukahtamista, mutta se tuhoaa unen laadun ja palauttavan vaikutuksen.
Alkoholin hyöty yömyssynä on miinus eikä edes plusmiinusnolla. Kolme tuntia ilman alkoholia on parempi, kuin nukkuminen pitempään alkoholin kanssa. Monet luulevat, että nukkuminen paranee, kun ottaa yömyssyn. Mutta unenlaatu ja nukahtaminen on kaksi eri asiaa.
Alkoholi vähentää palauttavaa unta
Alkoholin vaikutuksesta nukkuminen muuttuu pinnalliseksi. Alkoholi vähentää palautumiselle tärkeiden syvän unen sekä REM-unen määrää. Alkoholi myös lisää yöllisiä heräämisiä, vaikka emme niitä aamulla muistakaan. Siksi alkoholinkäytön jälkeisenä aamuna on yleensä väsynyt ja vetämätön olotila. Unen tärkein tehtävä eli energian luominen jää puuttumaan eikä uni ole palauttavaa.
Alkoholi pahentaa uniapneaa
Alkoholin rentouttava olotila vaikuttaa koko kehoon. Kun ylähengitysteiden lihakset rentoutuvat, aiheuttaa se usein kuorsausta niillekin, jotka eivät yleensä kuorsaa. Samasta syystä alkoholi pahentaa myös uniapneaa. Hengityskatkoja voi tulla enemmän kuin tavallisesti, kun lihakset ovat rentoutuneena.
Alkoholi ja uni
- Alkoholi vähentää palautumiselle tärkeiden syvän unen sekä REM-unen määrää.
- Alkoholi lisää yöllisiä heräämisiä, vaikkei niitä välttämättä aamulla muistakaan.
- Yöllisten heräämisten vuoksi ja huonon unenlaadun vuoksi alkoholinkäytön jälkeisenä aamuna on väsynyt ja vetämätön olotila.
- Yömyssy ei ole suositeltavaa. Alkoholi voi auttaa nukahtamaan, mutta se vähentää palauttavan unen määrää.
- Alkoholipitoisuuden noustessa veressä myös sydämen syke nousee. Korkea syke häiritsee osaltaan unen aikaista palautumista ja ylläpitää stressitilaa kehossa.
- Alkoholi aiheuttaa kuorsaamista ja pahentaa uniapneaa.
- Alkoholin runsas käyttö aiheuttaa unettomuutta.