Raskaus muuttaa unen muotoa
Ingalla on meneillään elämässään jännittävä ajanjakso. Hänen raskautensa on loppusuoralla ja esikoista odotetaan pian syntyväksi. Ennen vauvansa syntymää Inga halusi varmistaa, että hänen valmiutensa tuleviin yökukkumisiin olisivat niin hyvät kuin mahdollista.
30-vuotias Inga Rinkinen on ollut viime kuukausina aivan uudenlaisen paikan edessä. Aktiivista arkea eläneen Ingan on ollut pakko hidastaa tahtiaan, sillä raskaus ei ole sujunut aivan ongelmitta. “Aikaisemmin päiväni täyttyivät työn lisäksi harrastuksistani, eli teatterista, monipuolisesta liikunnasta ja pitkistä koiralenkeistä. Viime aikoina on ollut hieman toisin. Joinakin päivinä kellon ympäri nukkuminen on ollut aktiviteetti, joka on kiinnostanut minua kaikkein eniten.”
Raskausajan väsymys on yleistä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella ja viimeisten raskausviikkojen aikana. “Pahinta taisi olla aivan raskauden alkuaika sekä toisen ja kolmannen kolmanneksen vaihde”, Inga muistelee. “Mutta ihan koko raskausajan minua on muutenkin väsyttänyt enemmän ja vähemmän ihan koko ajan.“
haasteita unen kanssa jo pidemmän aikaa
Univaikeudet ovat pysäyttäneet Ingan miettimään omaa nukkumistaan aikaisempaa syvällisemmin. “Kun koko ajan väsyttää, ymmärtää miten iso merkitys unella on. Vaikka väsymys raskauteen luonnollisena osana kuuluukin, aloin pohtia millainen nukkuja itse ylipäätään olen. Ja kun asiaa oikein mietin, tajusin ettei homma ole oikein koskaan minulla mennyt taiteen sääntöjen mukaan.”
Inga kertoo, että eläminen aamuvirkkujen yhteiskunnassa on tuottanut hänelle oikeastaan koko hänen elämänsä ajan päänvaivaa. “Minulle päivän energisintä aikaa on aina ollut ilta. Ei ole ollenkaan tavatonta, että iltauutisten aikaan heilun virkeimmilläni imurin ja siivousmopin kanssa ympäri asuntoa. Sänkyyn olen yleensä mennyt puolen yön tietämillä, mutta tämä ei suinkaan ole tarkoittanut sitä, että olisin saanut heti unen päästä kiinni.”
Aamut ovatkin olleet iltavirkulle Ingalle haastavia ja arki on sujunut parhaiten silloin kun töissä on voinut tehdä iltavuoroa. Univajettaan Inga kertoo paikanneensa viikonloppuisin, jolloin on ollut mahdollisuus nukkua niin pitkään kuin oikealta on tuntunut.
Raskauden aikana Ingan unirytmi on muuttunut, mutta väsymys ei ole silti hävinnyt mihinkään. “Nykyään menen aikaisemmin sänkyyn ja nousen myöhemmin aamulla ylös. Mutta vaikka vietänkin sängyssä nyt aikaisempaa enemmän aikaa, ei se suinkaan tarkoita sitä, että olisin yhtään virkeämpi.”
raskauden aikana Vallalla on luonnollinen poikkeustila
Inga halusi varmistaa, että hänellä olisi haastavasta nukkumishistoriastaan huolimatta parhaat mahdolliset valmiudet ottaa vauva-arki ja yövalvomiset vastaan. Unitutkimukseen hän osallistui Tampereen uniklinikalla.
“Tiedän, että vauvan synnyttyä nukkuminen tulee muuttumaan entistäkin haastavammaksi. Siksi halusin varmistaa, ettei uniongelmieni takana olisi unihäiriöitä ja toisaalta myös kuulla, olisiko lääkärillä antaa minulle hyödyllisiä vinkkejä uutta elämäntilannettani ajatellen.
”Tutkimustuloksensa Inga pääsi kuulemaan viikko unitutkimuksen jälkeen lääkärin vastaanotolla. Tulokset paljastivat Ingan unesta asioita, jotka tulivat hänelle itselleen yllätyksenä. “
Ensinnäkin, selvisi että uneni rakenne on heittänyt häränpyllyä raskautta edeltävään aikaan verrattuna. Siinä missä aikaisemmin pyörin yöllä sängyssä ja odottelin unta tulevaksi, nyt putosin syvään uneen melkein saman tien. Se kertonee siitä, että tämä raskaus on todella tainnut laittaa jaksamiseni koetukselle.”
Unen rakennemuutoksen lisäksi unirekisteri kertoi Ingan unen häiriintyvän myös kahden, raskausajalle tyypillisen unihäiriön takia.
“Rekisterin mukaan minulla on lievä-asteinen uniapnea sekä viitteitä levottomista jaloista. Kumpikaan näistä ei tosin aiheuta hoitotoimenpiteitä tässä vaiheessa, sillä hyvin todennäköisesti nämä häiriöt poistuvat kun painoni ja kehon toimintoni palaavat normaaleiksi raskauden jälkeen.”
Raskauden aikaisia unen hengityskatkoksia edesauttaa painon nousun lisäksi myös hengitysteiden lisääntynyt limaneritys. “Olen kärsinyt tukkoisesta nenästä lähes koko raskauteni ajan ja jokin aika sitten sain siihen nenäsumutereseptin. Olen kuitenkin antanut sumutteen jäädä apteekin hyllyyn, sillä ajatukseni on ollut elää raskausaikani mahdollisimman lääkkeettömästi. Jos olisin tiennyt, miten tämä päiväaikainen ongelmani vaikuttaa hengittämiseeni nukkuessani, olisin varmasti ottanut sumutteen käyttöön jo aikaisemmin. Onhan se nyt sekä vauvan että minun itseni etu, että saan yöllä nukuttua niin hyvin kuin mahdollista.”
Ingan uniasiat näyttivät siis tutkimustulosten valossa olevan raskausaikaan nähden normaalilla tolalla. Mutta miten tulee käymään kun Inga palaa taas äitiysloman jälkeen töihin ja arki alkaa rullata aamuvirkun yhteiskunnan tahtiin?
“Sain lääkäriltä liudan hyviä vinkkejä, joilla voin pikku hiljaa lähteä ajastamaan sisäistä kelloani uudelleen. Säännöllinen ruokailurytmi, päivän pääaterian sijoittaminen iltaan ja liikunnallinen elämäntapa eivät tuota minulle ongelmia. Haastavinta tulee olemaan iltarutiinien rakentaminen ja illan rauhoittaminen aktivoivilta asioilta. Kotiaskareet täytynee tästä eteenpäin hoitaa muulloin kuin keskiyöllä!”
Ennen töihin paluuta on kuitenkin edessä jännittävä vauva-arki. Tästä selviämiseen Inga sai lääkäriltä tärkeän muistutuksen. “Pian alkaa aika, jolloin nukkumisestani tulee ottamaan ohjat perheemme pieni tulokas. Silloin minun on oman jaksamiseni kannalta hyvä hyödyntää jokainen hetki, joka lepäämiseen tarjoutuu. Tulemmekin tuhisemaan vauvan kanssa yhteisiä päiväunia aina kun meistä siltä tuntuu. Arki pyörii kyllä vähemmälläkin huseeraamisella – ja onhan minulla apuna myös mieheni, jonka kanssa jaamme arjen vastuut uuteen tilanteeseen sopivassa suhteessa.”
unitutkimus paljastaa Miten vietät kolmasosan elämästäsi
Aktiiviselle Ingalle on aina ollut selvää, että liikuntaan ja terveelliseen ruokavalioon panostaminen ovat hyvinvoinnin kannalta tärkeitä asioita. Unitutkimuksen myötä hänen silmänsä ovat avautuneet myös laadukkaan levon ja palautumisen merkitykselle. Tutkimukseen hän kehottaakin osallistumaan jokaista, jolla oma kokonaisvaltainen hyvinvointi on keskiössä.
“Nukumme kutakuinkin kolmasosan elämästämme. Aivan yhtä lailla kuin pidät terveydestäsi huolta valveilla ollessasi, eikö olisikin hyvä varmistaa että kaikki toimii kuten pitääkin myös silloin kun nukut?”