Tikittääkö suomalaisten peiton alla aikapommi? – Suuri suomalainen unikysely paljastaa, kuinka nukumme
Kuinka suomalaiset nukkuvat? Mikä untamme eniten häiritsee ja missä nukumme parhaiten? Ketkä ovat väsyneimpiä? Coronaria Uniklinikan toteuttama suuri suomalainen unikysely selvitti kevään aikana suomalaisten nukkumistottumuksia. Tikittääkö peittojemme alla aikapommi? Mitä voisimme tehdä parantaaksemme untamme?
Keiltä kysyimme?
Unikysely yllätti suosiollaan. Vastauksia kyselyyn tuli lähes 5000 kappaletta ympäri Suomea. Enemmistö vastaajista oli naisia ja työikäisiä, mutta myös muiden ryhmien vastaajat olivat hyvin edustettuina.
Näin väsyneitä olemme – onneksi on myös toivoa
Väsyneimmäksi joukoksi kyselyyn vastanneista osoittautuivat 41–55-vuotiaat naiset, joista 11 % myönsi olevansa niin väsyneitä, että voisivat nukkua kaiket päivät. Tämä vastaajajoukko nukkuu selkeästi huonommin ja vähemmän kuin muut. Kaikista vastaajista noin viidesosa kertoi, että ei kiinnitä huomiota nukkumiseen tai ei tiedä, mitä parempien unien eteen voi tehdä. Ne vastaajat, jotka eivät liiku säännöllisesti tai ollenkaan heräävät keskimäärin väsyneempinä, nukkuvat pidempiä päiväunia ja kokevat olonsa muutoinkin muita vastaajia väsyneemmäksi. Kyselystä selvisi myös positiivisia asioita. Vain 1,5 % vastanneista myöntää ottavansa ennen nukkumaanmenoa yömyssyn. Valtaosa vastaajista eli 81,4 % kiinnittää nukkumiseensa vaikuttaviin arkisiin asioihin huomiota lähes aina tai ainakin silloin tällöin.
”Uni on tärkein palautumisen työkalu, mutta siitä huolehtiminen usein unohtuu.”
Coronarian unilääkäri Janne Kanervisto on iloisesti yllättynyt siitä, että iso osa ihmisistä kiinnittää huomiota nukkumiseen. Myös yömyssyjen harrastajien vähäinen määrä ilahduttaa Kanervistoa. Huolestuttavaa hänen mukaansa kyselyssä on se, että 11 % keski-ikäisistä naisista on niin äärettömän väsyneitä, että voisivat vain nukkua kaiket päivät.
Vaaditaanko meiltä nykyään liikaa? Monella on jatkuvasti niin kova kiire, että palautuminen kärsii, väsymys hiljalleen lisääntyy ja lopulta ollaan aivan totaalisen loppuun palaneita. Palautumisessa on tärkeä huomioida ihmisen koko elämäntilanne, pohtia niitä tekijöitä, jotka pitävät kiirettä yllä ja käydä läpi mitä palautumisen eteen voidaan tehdä. Uni on tärkein palautumisen työkalu, sen laadusta ja riittävästä määrästä huolehtiminen usein unohtuu. Ihmisillä on myös paljon hoitamattomia unihäiriöitä, jotka usein estävät unenaikaisen palautumisen.
Janne Kanervisto, unilääkäri
Poimintoja kyselyn tuloksista
- Oma sänky: Vastaajista 86 % kertoi nukkuvansa parhaiten omassa sängyssään.
- Päiväunet: Yli puolet vastaajista kertoi nukkuvansa päiväunet silloin tällöin tai useammin.
- Yömyssy: Vain 1,5 % kaikista vastanneista myönsi ottavansa ennen nukkumaanmenoa yömyssyn. Kuitenkin kyselyyn vastanneista kaikkein väsyneimmäksi tunnustautuvista noin 14 % myöntää välillä ottavansa iltahömpsyt.
- Kahvikuppien määrä: Kyselyyn vastanneet juovat keskimäärin 2,9 kuppia kahvia päivässä.
- Hyvän yöunen suurimpia häiriötekijöitä ovat pienet lapset, oma olotila ja puolison levoton uni ja kuorsaus.
- Energiajuomat: Vastaajista 11 % kertoi käyttävänsä energiajuomia. Väsyneimmästä vastaajajoukosta energiajuomia myönsi käyttävänsä kuitenkin reilut 15 %, vaikka energiajuomat tutkitusti heikentävät yöunien laatua.
- Aamuvirkku vai iltavirkku? Iltavirkuilla vastaajilla korostuu päivittäisen rytmin epäsäännöllisyys, pitkät päiväunet ja nukahtamisongelmat. Tutkitusti iltavirkuilla ihmisillä on suurempi taipumus unettomuuteen.
- Parhaat nukahtamisvinkit: Vastaajat suosittelivat nukahtamisen avuksi piikkimattoa, Antti Holman lukemia äänikirjoja tai äänikirjoja yleensä, eduskunnan kyselytuntia ja ajoissa rauhoittumista.
Lähde: Suuri suomalainen unikysely 2023
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt medialle: Riikka-Tiina Sipilä, riikka-tiina.sipila@coronaria.fi
Jokainen voi parantaa untaan yksinkertaisilla keinoilla – Unilääkäri Janne Kanerviston vinkit parempaan uneen
- Hyvä uni lähtee unen arvostamisesta. Omasta palautumisesta ei kannata tinkiä. Säännöllinen unirytmi on hyvän nukkumisen A ja O.
- Kiireen hallinta on tärkeää. Arjen kiireessä on hyvää pitää pieniä taukoja keskellä päivää ja erityisesti illalla on tärkeä antaa itselleen aikaa rauhoittua ennen nukkumaanmenoa.
- Unen laatua heikentäviä tekijöitä, kuten kofeiinia ja alkoholia on hyvä vältellä. Kofeiinin vaikutusaika on aivoissa yli 10 tuntia, mikä monelle tulee yllätyksenä.
- Lisäksi kannattaa pyrkiä ulkoilemaan ja liikkumaan päivittäin. Liikunta kasvattaa unipainetta, joka auttaa iltaisin nukahtamaan nopeammin ja nukkumaan sikeämmin.
- Nyt kun eletään valoisan kesän aikaa, kannattaa kaihtimilla ja verhoilla pyrkiä iltaisin vähentämään valon määrää. Väsymys tulee iltaisin hämärässä helpommin kuin kirkkaassa ja valossa ja makuuhuoneen tulisi olla yöllä pimeä.