Nukkuvan naisen jalat sängyllä, osittain peiton seassa

Levottomat jalat

Levottomat jalat on yleinen unihäiriö ja sitä sairastaa noin 5–15 % ihmisistä. Tältä sivulta löydät tietoa levottomista jaloista ja oireyhtymän diagnosoinnista sekä hoidosta.

Levottomat jalat -oireet:

  • kihelmöintiä jaloissa
  • kuumotusta tai pistelyä jaloissa
  • puutumista tai monenlaista epämääräistä tunnetta, joka helpottaa jalkoja liikuttaessa
  • paineen tunnetta tai kutinaa jaloissa
  • tarve liikutella jalkoja varsinkin iltaisin ja levossa
  • epämukavuuden tunnetta jaloissa
  • tunne voi olla myös kivulias, on ihan pakko liikuttaa jalkoja, kun niihin sattuu
  • lasten kasvukivut johtuvat usein levottomista jaloista

Älä jää arvuuttelemaan oireita ja viivyttele hoitoon hakeutumista. Kaikki mikä häiritsee unta, on syytä hoitaa. Levottomat jalat on hyvin hoidettavissa.
Varaa aika asiantuntijalääkärillemme joko klinikallemme tai etävastaanotollemme.

Mikä on levottomat jalat -oireyhtymä?

Unihäiriön nimi kuvaa hyvin tätä oireyhtymää. Levottomilla jaloilla tarkoitetaan iltoihin ja lepohetkiin painottuvaa tarvetta liikuttaa jalkoja. Levottomissa jaloissa oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Tätä unihäiriötä ei monesti tunnisteta, vaan luullaan epämiellyttävien tuntemusten johtuvan esimerkiksi jalkojen verenkiertohäiriöistä tai suonikohjuista.

Levottomat jalat -unihäiriö ilmenee suurimmalla osalla pakonomaisena raajojen liikuttamisen tarpeena, johon liittyy epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten kylmää, kuumaa, pistelyä, puutumista ja paineentunnetta. Tuntemuksia on yleisimmin jaloissa, mutta myös niitä voi olla myös käsissä tai muualla vartalossa. Oireet ovat pahimmillaan iltaisin ja haittaavat nukahtamista ja vaikuttavat unen laatuun ja rakenteeseen.

Välillä potilaat kuvailevat kärsivänsä ”suonenvedoista”. Nämä ovat todellisuudessa lihaskramppeja, jotka liittyvät yölliseen jaksoittaiseen raajaliikehäiriöön.

Jaksottainen raajaliikehäiriö

Levottomia jalkoja sairastavilla esiintyy unessa ns. jaksottaisia raajaliikehäiriöitä, jolloin jalat ”vatkaavat” pitkin yötä nukkuessa. Tämä rikkoo yöunta ja aamulla herätessä olo on väsynyt.

Joissakin tapauksissa raajojen liikehäiriö on niin voimakasta tai potilas on niin herkkäuninen, että nukkumisen laatu heikkenee oleellisesti. Välillä potilaat kuvailevat kärsivänsä ”suonenvedoista”. Nämä ovat todellisuudessa lihaskramppeja, jotka liittyvät yölliseen jaksoittaiseen raajaliikehäiriöön. Siinä raajat liikkuvat yleensä jaksoissa symmetrisesti tietyssä rytmissä ja aiheuttavat unen rakenteen rikkoutumisen ja unesta havahtumisia.


Mistä levottomat jalat johtuu?

Levottomia jalkoja esiintyy noin 5–15 %:lla suomalaisesta aikuisväestöstä. Tarkkoja synty- ja vaikutusmekanismeja ei vielä täysin tunneta, mutta se tiedetään, että ne liittyvät keskushermoston dopamiinivälitteiseen toimintaan.

Yleensä tämä unihäiriö vaivaa yli 40-vuotiaita ja sen yleisyys kasvaa iän myötä tai raskauden aikana. Myös lapsilla esiintyvät “kasvukivut” johtuvat usein levottomista jaloista. Naisilla se on yleisempää kuin miehillä.

Levottomat jalat on yleisempää raskausaikana tai jos rauta-arvot ovat matalalla. Levottomat jalat voivat myös yhdistyä moniin kroonisiin perussairauksiin. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi tyypin 2 diabetes, anemia, Parkinsonin tauti, munuais- tai maksasairaudet ja sydänsairaudet. Myös jotkut masennus- ja verenpainelääkkeet saattavat lisätä levottomien jalkojen oirehdintaa.

Levottomien jalkojen oireita pahentavat kova fyysinen rasitus, pitkä paikallaanolo, pitkäkestoiset auto- tai lentomatkat sekä alkoholin, tupakan ja nuuskan käyttö.

Levottomat jalat on periytyvä sairaus

Usein levottomat jalat -diagnoosin yhteydessä paljastuu, että oireet ovat olleet läsnä jo lapsuudessa sekä lähipiiristä löytyy muita, joilla on sama unihäiriö. Mikäli levottomat jalat diagnosoidaan alle 40-vuotiaana, on kyse lähes poikkeuksetta perinnöllisestä sairaudesta.


Levottomien jalkojen diagnosointi

Levottomat jalat -oireyhtymän tunnistamiseen ei tarvita testejä tai konetutkimuksia, vaan se tehdään potilaan haastattelun perusteella.

Asiaa kannattaa kuitenkin tutkia kokonaisvaltaisesti. Tapauskohtaisesti unitutkimus auttaa poissulkemaan muut mahdolliset unihäiriöt, koska monilla voi olla taustalla vaikuttamassa muita unihäiriöitä. On hyvä selvittää mikä johtuu mistäkin. Myös uniapneapotilailla on usein levottomat jalat -oireita, jotka saattavat lievittyä uniapnean hyvällä hoidolla.

Unitutkimuksella selkoa levottomista jaloista ja muista unihäiriöistä

Unitutkimuksella varmistutaan unihäiriöiden olemassaolosta. Unitutkimuksessa saadaan selville myös, onko kyseessä synnynnäinen eli primaarinen oireyhtymä vai sekundaarinen, eli toiseen perussairauteen liittyvä vaiva. Tämä tieto on oleellinen levottomien jalkojen hoitomuodon määrittelyssä.

Mikäli kyseessä on sekundaarinen, eli toiseen perussairauteen liittyvä oireyhtymä, on tärkein hoitomuoto ensisijaisen perussairauden hyvä hoito.

Yöllinen jaksottainen raajaliikehäiriö eli periodinen raajaliikehäiriö voi esiintyä myös itsenäisesti ilman levottomat jalat -oireyhtymää. Varsin usein ainoana oireena on tällöin päiväaikainen väsymys tai yöllinen herääminen.

Laboratoriokokeet

Osalla levottomat jalat liittyvät raudanpuutteeseen, joten varastoraudan mittaus kuuluu yleensä perustutkimuksiin.


Levottomien jalkojen hoito

Lääkehoito on tehokas keino lievittää levottomien jalkojen oireilua. Lievässä tai keskivaikeassa oireyhtymässä riittää yleensä, että lääkettä otetaan vain tarvittaessa, esimerkiksi pitkien lentomatkojen yhteydessä. Vaikeammissa tapauksissa voidaan käyttää säännöllistä lääkitystä. Levottomiin jalkoihin on olemassa täsmälääkkeitä.

Jos oireilu on lievää, voivat hoitona riittää myös terveelliset elämäntavat, kuten suositusten mukainen ravinto, säännöllinen liikunta ja hyvä unenhuolto. Lisäksi lämmin tai kylmä kylpy, jalkojen hierominen ja venyttely, avantouinti, käväisy lumihangessa, viilentävän voiteen käyttö tai erilaiset rentoutumiskeinot saattavat helpottaa oireilua. Vastaavasti oireiden puhkeamiselle altistavia asioita olisi hyvä välttää. Tällaisia voivat olla muun muassa kova fyysinen rasitus, pitkä paikallaanolo, pitkäkestoiset auto- tai lentomatkat sekä alkoholin-, tupakan- ja nuuskan käyttö. Myös riittävällä raudansaannilla voidaan hoitaa lievää levottomien jalkojen oireyhtymää.

Kaiken kaikkiaan levottomat jalat on varsin hyvin hoidettavissa


Levottomien jalkojen vaikutus terveyteen

Hoitamattomana oireyhtymä aiheuttaa huonolaatuista nukkumista ja unettomuutta sekä heikentää siten elämänlaatua. Rauhattomat yöt aiheuttavat univajetta ja päiväväsymystä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että levottomat jalat -oireyhtymä on riskitekijä myös lisääntyneeseen sydän- ja verisuonisairastavuuteen.

Joissakin tapauksissa raajojen liikehäiriö on niin voimakasta tai potilas on niin herkkäuninen, että nukkumisen laatu heikkenee oleellisesti.


Minullako levottomat jalat?

Levottomien jalkojen tunnistamista hankaloittaa se, että oireet esiintyvät nukkuessa ja esiintyessään ne saattavat vaikuttaa suonenvedon tai raajojen verenkiertohäiriöiden kaltaisilta tuntemuksilta.

Jos jalkojen pakonomaisen liikuttelun tarve herättää säännönmukaisesti vähintään kolmesti viikossa ja päiväaikainen vireystaso heikkenee, on hyvin mahdollista että vaivan aiheuttaja on levottomat jalat. Levottomat jalat -oireyhtymällä ja yöllisellä jaksottaisella raajaliikehäiriöllä on taipumus pahentua iän myötä.

Kaikki mikä häiritsee unta, vaikuttaa suuresti elämänlaatuumme. Varaa aika asiantuntijalääkärimme vastaanotolle tai etävastaanotolle:


Lue myös nämä: